x

Zlata vredne košarkašice Srbije

Zlata vredne košarkašice Srbije Foto: FIBA

Naša ženska košarkaška reprezentacija je u velikom finalu Evropskog prvenstva u Valensiji zasluženo savladala Francusku 63:54 i osvojila četvrtu medalju u poslednjih šest godina, odnosno drugu zlatnu na evropskim prvenstvima!


Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2021 održano je u periodu od 17. do 27.  juna  2021. godine, u Francuskoj i Šoaniji, u organizaciji Košarkaškog saveza Francuske, Košarkaškog savez Španije i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci za žene 2021


Utakmica je od prvog minuta bila prilično čvrsta i nervozna, uz dosta promašaja na obe strane, ap je posle dva i po minuta bilo 2:2, a u 5. minutu 7:7. Pogodila je u 7. minutu Dabović trojku za 10:7. Francuskinje su forsirale šut za tri poena, koji ih nije služio, naš tim je bio agresivan u odbrani, što rivalu nije odgovaralo, a na prvu pauzu smo otišli sa „plus tri“ – 14:11.


Sjajno je Srbija otvorila drugu četvrtinu, povela 18:11, ali je Francuska odgovorila serijom 7:0 i izjednačila. Naš tim je igrao odlično i posle trojke Vasić i poena Anderson stigao u 17. minutu i do dvocifrene prednosti – 29:18. Podigla je Bruks sa linije penala na 31:18, Odgovorile su Francuskinje sa dve trojke, a onda i sa dva penala Vukosavljević za seriju 8:0 – 26:31, koliko je i bilo na poluvremenu.


I treća deonica krenula je u dobrom ritmu za naš tim, pogodila je Vasić, pa Dabović za tri za 36:26 u 24. minutu. Još jednom Francuskinje nisu iskoristile napad, još jednom je neverovatna Dabović pogodila iz velike daljine za „plus 13“ – 39:26, pa dva minuta kasnije Andreson za najvećih 41:26. Skoro pet minuta bile su rivalke bez koša do dva slobodna bacanja Vukosavljević, ali je Andreson još jednom pogodila za dva – 43:28. Jovanović je pogodila trojku za 46:28 u 26. minutu, pa se u narednom periodu igralo koš za koš, do trojke Žoanes koja je posle pet vezanih poena smanjila na 36:48 na 20 sekundi pre poslednje pauze. Sudije su svirale spornu nesportsku ličnu grečku Škorić, a onda i faul Krajišnik, pa se Francuska potpuno vratila u meč i na kraju treće četvrtine prišla na 40:48.


Poslednja deonica počela se sa nekoliko promašaja oba tima, da bi Bruks pogodila za tri, pa za dva u 33. minutu – 55:42. Smanjila je Vukosavljević trojkom na 45:55, ali je poentirala Anderson (57:45). Imala je Srbija posle poena Bruks 59:48 na 3:25 pre kraja. Pokušavale su Francuskinje da smanje ali su naše devojke sjajno kontrolisale rezultat, a kada je Anderson pogodila za 61:48 na 1:30 do kraja sve je bilo gotovo. Odgovorio je protivnik sa dve trojke (54:61), ali je Sonja poentirala za 63:54 i počelo je ogromno slavlje Srbije! Šampionke Evrope!


FRANCUSKA – SRBIJA 54:63 (11:14, 15:17, 14:17, 14:15)



Sonja Vasić MVP i član prve petorke Evropskog prvenstva

Naša Sonja Vasić izabrana je za MVP Evropskog prvenstva u Valensiji! Sjajna Sonja se ujedno našla i u najboljoj petorci šampionata, uz Žuli Alemon (Belgija), Emu Meseman (Belgija), Enden Mijem (Francuska) i Džonkel Džons (BiH).


Nagradu za najbolju igračicu Sonji je dodelio Horhe Garbahosa, predsednik Košarkaškog saveza Španije.


Izjave nakon meča

-Igra­li smo rat­nič­ki skroz… Na­ša ze­mlja je ma­la, ali je to ze­mlja pra­vih rat­ni­ka, ili u ovom slu­ča­ju rat­ni­ca. A dru­ga stvar, po­red to­ga, od­gi­ra­li smo i teh­nič­ki i tak­tič­ki do­bro. Gla­vom smo osta­li tu gde je tre­ba­lo. Mi­slim da je ovo stvar­no bi­la, ono što sam i tra­ži­la – jed­na od­lič­na par­ti­ja košar­ke, ko­ju mi tre­ni­ra­mo sva­ki dan. Do sa­da smo igra­li vr­lo do­bre utakmi­ce, že­le­li smo da ova u fi­na­lu bu­de stvar­no od­lič­na.


Iako to ne radi, Maljkovićeva je mo­ra­la da izdvoji jed­nu igračicu – So­nju Va­sić.


Za­slu­ži­la je se ove div­ne tre­nut­ke ko­je je ov­de do­ži­ve­la.


Nema puno vremena za slavlje, idu Olim­pij­ske igre u Tokiju


Sad dok smo sta­ja­li na po­sto­lju, Ti­na Kra­ji­šnik ko­joj je ovo pr­va me­da­lja, mi je re­kla: „Jao tre­ne­ru, za ovo se ži­vi“. Da. Ta­ko je! Za­što bi­smo sa­da stali? Haj­de da po­no­vi­mo ovo… – po­ru­či­la je Malj­ko­vi­će­va.



Šampionke Evrope u ponedeljak 28. juna u 15.00 sati sleću na aerodrom “Nikola Tesla”, dok će u 20.00 časova biti organizovan doček ispod čuvene terase Starog dvora, odnosno Skupštine Grada Beograda! (Izvor: KSS)


Datum: 28.06.2021. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...