x

Srebro i bronza za srpske ekipe na Svetskom kupu u Osijeku

Srebro i bronza za srpske ekipe na Svetskom kupu u Osijeku Foto: SSS

Srpski strelci su nastavili niz uspeha na Svetskom kupu u Osijeku. Drugog dana turnira osvojili su dve medalje.


Danas su na programu bila ekipna takmičenja vazdušnim oružjem – druga faza kvalifikacija i mečevi za medalje. 


Muški tim Srbije pištoljem (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Duško Petrov) se okitio srebrom. Ekipa vazdušnom puškom (Milutin Stefanović, Milenko Sebić, Lazar Kovačević) je osvojila bronzu.


Posle dva takmičarska dana, u bilansu Srbije su tri odličja, jer prvog dana Damir Mikec je „pogodio“ srebro u pojedinačnoj konkurenciji vazdušnim pištoljem.


Damir Mikec osvojio srebro pištoljem na Svetskom kupu u Osijeku


Danas se nadmetala i ženska ekipa puškom (Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Teodora Vukojević) koja je zauzela peto mesto. Samo 0,7 krugova ih je delilo od četvrte pozicije i meča za bronzu


Mikec, Grgić i Petrov su u drugoj fazi kvalifikacija pištoljem zauzeli drugo mesto. Postigli su identičan rezultat kao i trećeplasirani Rusi, aktuelni evropski prvaci, ali zbog većeg broja unutrašnjih centara, našoj ekipi je pripala druga pozicija, a Rusi su otišli u meč za bronzu.


U duelima za medalje, kao i na Evropskom prvenstvu, posle svakog hica sabiraju se rezultati i tim sa boljim rezultatom dobija dva poena. Pobeđuje tim koji prvi skupi 16 poena. Italijani, evropski vicešampioni, su odlično startovali u finalu. Poveli su sa 8:0 i to je bilo presudno. Naš tim nije uspeo da nadoknadi zaostatak.Italijani su trijumfovali 16:6, a Srbi su i pored poraza u finalu dokazali da pripadaju svetskoj eliti. Ove godine, na Evropskom prvenstvu su zauzeli peto mesto.


Srpski tim vazdušnom puškom je meč za bronzu izborio četvrtim mestom u drugoj fazi kvalifikacija.


Rival u susretu za bronzu bila im je reprezentacija Indije. Duel  je bio neizvesna trka „rame uz rame“. Ni u jednom trenutku razlika između dve ekipe nije bila veća od dva poena. Srbija je češće bila u vođstvu, ali Indijci su uspevali da izjednače. Posle 14.serije, rezultat je bio 14:14. U sledećoj seriji, Srbi su bili uspešniji i okitili se bronzom trijumfom 16:14. Nastavili su niz uspeha. Pre tačno mesec dana Stefanović,Sebić i Kovačević su na istom mestu osvojili srebro na Evropskom prvenstvu. 


Usvojen sastav olimpijskog tima: Sedam aduta za Tokio


REČ SELEKTORA


Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, je komentarišući današnje rezultate kazao:


-I muška i ženska ekipa su se predstavile u odličnom izdanju. Seniori su nastavili niz uspeha, posle osvojene titule vicešampiona Evrope u Osijeku krajem maja. U izuzetno napetom meču za bronzu, držali su visok nivo , uspeli da kontrolišu meč i dođu do medalje u vrlo teškim uslovima. Temperatura u finalnoj hali je izuzetno visoka, ali kako svima, tako i nama. Ženski tim je takođe danas gađao vrlo dobro, ali ovaj put sreća nije bila na njihovoj strani. Nijanse su odlučivale ko će proći u meč za bronzu, a ovaj put naš tim je ostao „ispod crte“.


Jelena Arunović, selektor za pištolj, je kazala:


–Damir Mikec je nastupima na Svetskom kupu pokazao da je, zajedno sa trenerom Goranom Mikecom, na dobrom putu za Tokio. Izuzimajući pad na početku i kraju pojedinačnih kvalifikacija, takmičenje prvog dana je odlično odradio,finale je sigurno pucao. Dobro se snašao u teškim uslovima. Šteta što se još neko od naših seniora nije našao u pojedinačnom finalu, ali zato su u ekipnom nadmetanju svi bili odlični. U završnici kvalifikacija su uspeli da izbore meč za zlato, u kome je mlada italijanska ekipa gađala odlično i zaslužila prvo mesto.


Svetski kup: Srpski strelci na novom izazovu u Osijeku


Svetski kup Osijek 2021, drugi dan


Vazdušni pištolj, muškarci, ekipno – Meč za zlato: Italija – Srbija 16:6 u poenima. Meč za bronzu: Iran – Rusija 16:12. Druga faza kvalifikacija: 1. Italija 582, 2. Srbija 575 (22 centra), 3.Rusija 575 (19), 4. Iran 572 krugova...


Vazdušna puška, muškarci, ekipno – Meč za zlato: Rusija – Mađarska 16:8. Meč za bronzu: Indija – Srbija 14:16. Druga faza kvalifikacija: 1.Rusija 631,4, 2. Mađarska 624,6, 3. Indija 624,4, 4. Srbija 623,7...


Vazdušna puška, žene, ekipno – Meč za zlato: Iran – Rusija 16:2. Meč za bronzu: Mađarska – Austrija 16:10. Druga faza kvalifikacija: 1. Iran 625,5, 2. Rusija 624,8, 3.Mađarska 624,5, 4. Austrija 622,3, 5. Srbija (Vukojević, Arsović, Vukašinović) 621,7...


Datum: 25.06.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...