x

Spektakl u Sokobanji u režiji Igara

Spektakl u Sokobanji u režiji Igara Foto: SIM Srbije

Svečano otvaranje osme sezone Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Srbiji održaće se u petak, 25. juna, na letnjoj pozornici "Vrelo" u Sokobanji.

Dva i po meseca nakon što je Karavan radosti i prijateljstva krenuo iz Priboja, a Igre posetile 36 mesta i donele sreću hiljadama mališana uzduž i popreko Srbije, vreme je za spektakularno otvaranje, druženje i koncert jedne od najpopularnijih pevačica na ovim prostorima Jelene Rozge. Privilegiju da stane u odabrano društvo domaćina ceremonije otvaranja dobila je Sokobanja i tako se pridružila Kikindi, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Priboju, koji su prethodnih godina bili organizatori ove svečanosti.

Dan za pamćenje u Vrelu, Nemanja Matić na Igrama

Otvaranje u toku sezone je tradicija koju sprovodi ova manifestacija, a učesnici će posle koncerta sutradan 26. juna imati Regionalno finale. Tada će se dečaci i devojčice pobednici sa Igara u Nišu, Kraljevu, Kuršumliji, Kruševcu i okolnim gradovima nadmetati za plasma na Državno finale.  

- Prezadovoljni smo, deca su su uželela Igara i to smo osetili u svakom od gradova koji smo posetili. Ponovo smo doživeli posebnu emociju koja nas motiviše da iz godine u godinu pomeramo granice i podižemo nivo takmičenja - izjavila je predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Marija Mihajlović.

Igre se održavaju u skladu sa svim merama koje je u borbi protiv korona virusa propisao Krizni štab Vlade Republike Srbije.

- Ove godine smo prijave za takmičenja morali da zatvaramo 24 sata ranije kako bismo kontrolisali broj dece i poštovali mere. Veoma smo ponosni na sve naše SIMovce i odgovornost koju su pokazali - istakla je Marija Mihajlović.

Igre su i ove godine podržali brojni sportisti na čelu sa ambasadorom SIM Nemanjom Matićem, a uz fudbalera Mančester Junajteda sa mališanima su se družili i osvajači olimpijskih medalja košarkaši Žarko Paspalj i Stefan Birčević, nekadašnji reprezentativci Aleksandar Rašić i Marko Marinović, bivši kapiten i trener Crvene zvezde Boško Đurovski, trofejni vaterpolista Strahinja Rašović, atletičarka Amela Terzić, kajakaš olimpijac Bojan Zdelar, fudbaleri Uroš Matić, Milan Jezdimirović, Dragan Čadikovski i drugi.

Sportske igre mladih ove godine imale su humanitarni karakter i simbolično u Kragujevcu se priključile akciji prikupljanja sredstava za lečenje dečaka Gavrila Đurđevića. Drugari i drugarice njegove braće oformili su ekipu “Za Gavrilovu pobedu”, učestvoval u igri između dve vatre, a ekipu je predvodio Gavrilov otac, Aleksandar Đurđević.

Mališani su se takmičili u 10 sportova - atletika, tradicionalni Coca Cola turniri u malom fudbalu, Lino između dve vatre, odbojka, basket 3 na 3, tenis, stoni tenis, rukomet, odbojka na pesku i šah.

Boškan otvorio Igre u Novom Sadu

Posle kvalifikacionih i gradskih održana su regionalna takmičenja, a najbolji su izborili plasman na državno finale, koje će se početkom jula održati na Zlatiboru. Izuzetak je završnica Coca Cola kupa u malom fudbalu, čiji domaćin će biti Šabac.

U Srbiji, Dunav osiguranje Sportske igre mladih, održavaju se pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića, uz podršku Vlade Srbije.

Generalni sponzor je kompanija Dunav osiguranje, a prestižni pul sponzora čine i kompanije “Coca-Cola”, UEFA Foundation, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija.

Dunav osiguranje Sportske igre mladih je najmasovniji i veoma dragocen projekat u okviru krovnog CSR projekta Kompanije Dunav osiguranje „Prijatelj od detinjstva“.

Od osnivanja do danas na Sportskim igrama mladih u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini učestvovalo je više od dva miliona školaraca, na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima a u sve tri zemlje, za decu je sve potpuno besplatno. 

Vrednost projekta Igara prepoznale su mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz sportskog, kulturnog i javnog života regiona i Evrope, a posebnu podršku SIM-ovcima pružaju ambasadori Igara: Nemanja Matić, Luka Modrić, Aleksander Čeferin, Predrag Mijatović, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Nikola i Luka Karabatić, Johanes Han, Karl-Hajnc Rumenige i mnogi drugi.

Datum: 22.06.2021. Autor: SIM Srbije

PROČITAJTE JOŠ...