x

Srbija na Svetskom kupu u Osijeku: Juniori debituju na najvećoj sceni

Srbija na Svetskom kupu u Osijeku: Juniori debituju na najvećoj sceni Foto: SSS

Stručni štab reprezentacije Srbije odredio je sastav nacionalnog tima za Svetski kup u Osijeku. Našu zemlju će na turniru koji će biti održan od 24.juna do 1. jula predstavljati 19 strelaca.


-U Osijek idemo u širem sastavu nego obično. Svi seniorski reprezentativci koji su krajem maja i početkom juna učestvovali na Evropskom prvenstvu, takođe održanom u Osijeku, su  u sastavu za Svetski kup. Odlučili smo da njima pridružimo i juniore, koji su se  dobrim rezultatima dokazali na Šampionatu Evrope – kaže Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.


Završena VN Novog Sada: Vukojevićeva i Petrov pogodili po dva zlata


Uz 13 seniorskih reprezentativaca, u ekipi su i juniorke Jovana Todorović, Jelena Todorović (obe pištolj), Aleksandra Havran, Marija Kolarević (obe puška), junior Marko Ivanović (puška), kao i mlađa seniorka Ivana Marić (puška), koja je bila rezerva za EP u Osijeku. S obzirom da u svakoj disciplini u borbi za plasman mogu da učestvuju najviše po tri strelca iz iste zemlje, šestoro mladih takmičara će gađati van konkurencije („em ku es test“). Međutim, Jovana Todorović će biti u konkurenciji za plasman u takmičenju MK sport pištoljem, u kojem je Srbija na EP imala dve predstavnice.


Sem spomenutih šestoro strelaca, na Svetskom kupu će debitovati i Teodora Vukojević (puška), ali ona je „vatreno krštenje“ u seniorskoj reprezentaciji imala na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu.


Konačne startne liste za Svetski kup još uvek nisu objavljene, ali očekuje se učešće strelaca iz bar 50 zemalja sa svih kontinenata. Za mnoge strelce, uključujući i srpske, turnir u Osijeku biće prvo veliko interkontinentalno takmičenje posle skoro dve godine. Svetski kup je za olimpijce poslednja velika provera pred Igre u Tokiju. Srbija je izborila sedam olimpijskih kvota za Tokio. Stručni štab je, u skladu sa ranije utvrđenim kriterijumima, sastavio predlog reprezentacije za OI, koji će uskoro biti ozvaničen, posle prve naredne sednice Upravnog odbora SSS.


Andrea Arsović i Milenko Sebić najprecizniji u trostavu


Sastav za Svetski kup u Osijeku


Seniori, puška - Vazdušna puška: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92). Van konkurencije za plasman: Marko Ivanović („Čika Mata“). MK puška trostav: Stefanović, Stevan Pletikosić („Čika Mata“), Sebić.Van konkurencije: Kovačević i Ivanović.


Seniorke, puška -  Vazdušna puška: Andrea Arsović (Partizan), Teodora Vukojević („Čika Mata“) , Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790). Van konkurencije Aleksandra Havran (Jedinstvo, Stara Pazova). MK puška trostav (3 puta 40 metaka): Arsović, Vukojević, Vukašinović. Van konkurencije: Ivana Marić (Policajac) i Marija Kolarević (Novi Sad 1790).


Seniori, vazdušni pištolj:Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Duško Petrov (Kikinda).


Sanja Vukašinović izabrana u Sportski komitet Evropske streljačke konfederacije


Seniorke, pištolj - Vazdušni pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011), Brankica Zarić (Novi Sad 1790), Jasmina Milovanović (Akademac). Van konkurencije: Jelena Todorović (Olimpik 011), Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće). MK sport pištolj: Arunović, Milovanović, Jov. Todorović.


Mešoviti parovi - Vazdušna puška: Stefanović/Arsović i Sebić/Vukašinović,  vazdušni pištolj: Mikec/Arunović i Grgić/Milovanović.


Vođa puta je Dragan Marković, a u stručnom štabu su i selektori Dragan Donević i Jelena Arunović, zatim Saša Iker, Goran Mikec, Petar Nikolić, Stefan Višekruna, Milan Armuš, Ivan Manojlović i Alina Sebić.


Datum: 17.06.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...