x

Novak Đoković u finalu Rolan Garosa 2021

Novak Đoković u finalu Rolan Garosa 2021

Novak Đoković, svetski br. 1 ostvario je jednu od najupečatljivijih pobeda u svojoj dosadašnjoj karijeri, u polufinalnom meču Rolan Garosa protiv Rafaela Nadala, čime je okončao vladavinu Španca u Parizu.


125. Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu, poznatije kao Rolan Garos (francuski - Roland Garros) održava se u periodu od 30. maja do 13. juna 2021. godine, u Parizu (Francuska), u organizaciji Teniskog Saveza Francuske.


O veličini ove pobede, govori činjenica da se pobeda nad Rafaelom Nadalom na Rolan-Garosu smatra najtežim zadatkom u kad je tenis u pitanju tenisu.


U prilog ovoj tvrdnji ide i to da je Novak Đoković postao prvi teniser u istoriji koji je dva puta pobedio Nadala na Rolan-Garosu. 13-struki šampion Rolan-Garosa, Rafael Nadal, nakon ovog poraza sada poseduje doživotni rekord od 105-3, kad je u pitanju odnos pobeda i poraza na ovom takmičenju. Pored toga, Nadal je pobedio u sedam od svojih prethodnih osam mečeva protiv Đokovića u Parizu, uključujući ubedljivu pobedu od 3-0 (6-0, 6-2, 7-5) u finalu Rolan Garosa 2020.


Nakon četiri sata iscrpljujućeg tenisa na terenu Filip-Šatrije u petak uveče u Parizu Novak Đoković je uspeo da savlada trećeg nosioca, Rafaela Nadala sa 3-1 u setovima (3-6, 6-3, 7-6 (4), 6-2), čime je uspeo da prekine špančev niz od 35 uzastopnih pobeda u Parizu, i zakaže sebi duel sa Stefanosom Tsitsipasom iz Grčke u nedeljnom finalu.



"Svaki put kad zakoračite s njim na teren, znate da se morate nekako popeti na Mont Everest da biste pobedili protiv ovog momka ovde“, rekao je Đoković nakon četvoročasovne borbe protiv Nadala, i dodao:


"Definitivno najbolji meč u kojem sam učestvovao ikad na Rolan-Garosu, i jedan od tri najbolja meča koja sam igrao u celoj karijeri, s obzirom na kvalitet tenisa, igrajući orotiv svog najvećeg rivala na terenu gde je imao toliko uspeha i gde je bio dominantna sila u poslednjih 15 i više godina“.


Pobedom u nedeljnom finalu protiv Stefanosa Cicipasa, Novak Đoković bi postao prvi teniser, u Open Eri, koji je više puta osvojio sva četiri Gren Slema. Đoković poseduje prednost od 5-2 u dosadašnjim međusobnim duelima sa 22-godišnjim Cicipasom i pobedio je u njihova poslednja dva susreta, koja su oba odigrali na šljaci.


Dok je sa druge strane, Cicipas lider ove sezone po pitanju broja pobeda budući da je zabeležio skor od 39 pobeda uz 8 poraza.


Finalni meč, 125-og Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu na programu je u nedelju, 13. juna 2021. godine, od 15:00 časova. Prenos finala između Novaka Đokovića i Stefanosa Cicipasa možete pratiti na RTS 1.


Datum: 11.06.2021. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...