x

Trijumf Beogradskog maratona

Trijumf Beogradskog maratona Foto: Beogradski maraton

Mediji širom sveta izveštavaju u pozitivnom tonu o upravo održanom 34. Beogradskom maratonu.

Na zvaničnom sajtu Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS*), kao i na online izdanju časopisa Distance Running koji izdaje ovo udruženje, objavljen je tekst o održanom 34. Beogradskom maratonu.

Autor u uvodu teksta navodi: “Trijumf Beogradskog maratona nad nedaćama – samom činjenicom da je uopšte održan ove godine”.

Beogradski maraton 2021 (Foto)


U nastavku, autor teksta, u pozitivnom tonu izveštava o tome da je u Beogradu održan 34. Beogradski maraton uz posebne uslove, odnosno uz primenu COVID restrikcija, za ograničen broj od 5000 učesnika – od toga 1000 u maratonu i 4000 u polumaratonu, uz mali broj stranih učesnika. Organizovani su etapni startovi, sa 300-500 učesnika – umesto jednog grupnog starta, uz primenu distance 1-1,5m između trkača.

U tekstu se dalje navodi da su organizatori odustali od organizacije mnogih tradicionalnih delova i aktivnosti u sklopu ovog događaja, kao što su Dečiji maraton i Trka zadovoljstva – kako bi ispunili uslove za održavanje maratona u ovim uslovima.

Jedan od vrlo važnih zaključaka je da su “obični ljudi održavanje Beogradskog maratona videli kao jaku poruku da se život vratio u normalnu ili da je u najmanju ruku dao nadu u tako nešto”.

Mnogobrojne značajne svetske medijske agencije i ugledni trkački portal, od Kine do SAD, u toku prošle nedelje, izveštavali su o načinu na koji je 34. Beogradski maraton organizovan, na odgovoran i bezbedan način, u uslovima COVID19 pandemije.

Neki od najvećih svetskih maratona koji će biti održani u narednom periodu, kao i Svetski institut za trkačku medicinu, zatražili su od Beogradskog maratona detaljnije izveštaje i protokole o načinu organizacije 34. Beogradskog maratona – kako bi ih primenili u sopstvenoj organizaciji.

*AIMS je jedna od najvećih svetskih sportskih asocijacija sa gotovo 500 članica, a među njima su i neki od najvećih maratona na svetu iz preko 140 zemalja sveta. Beogradski maraton je član AIMS od 1990. godine.

Datum: 11.06.2021. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...