x

Osnovana Adria esport federacija

Osnovana Adria esport federacija Foto: Goce Spasovski / IESF

Podgorica, 9. jun, Savezi elektronskih sportova Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine formirali su juče Adria esports federaciju (AEF) a očekuje se da se federaciji do kraja godine pridruže i Slovenija, Hrvatska, Srbija, Kosovo i Albanija. Na osnivačkoj sjednici u Mostaru za predsjednika AEF-a je izabran Boban Totovski, glavni sekretar Međunarodne esport federacije (IESF) i predsjednik Esport federacije Sjeverne Makedonije,

Ciljevi saveza su unapređenje strukture za e-sport u regionu, poboljšanje prilika za mlade igrače, razbijanje predrasuda vezanih za e-sport i videoigre

Ono što će Adria savez raditi nije nikakvo regulisanje e-sporta, već pričamo o tome da ujedinimo sve strane u e-sportu, počevši od običnih gejmera, amatera, profesionalaca, do organizacije i sponzora turnira. Savez smo oformili da nam pomogne da u ovom regionu pravilno razvijemo e-sport i ekosistem e-sporta, pored ostalog i zbog toga da ne bid došlo do kako ne bi došlo do situacija da velike korporacije koriste amaterske igrače u promotivne ciljeve, bez ikakvog benefita" kazao je Totovski.

Prema riječima Filipa Šoća, predsjednika Saveza elektronski sportova Crne Gore (SESCG), gejming je budućnost a Adria region ima fenomenalne igrače. 

Gejming će do 2024. godine postati olimpijski pripremni sport, a 2028. će zasigurno biti na Olimpijskim igrama. Ko u to ne vjeruje može pogledati fudbalski i košarkaški savez. UEFA uveliko organizuje europsko prvenstvo u PES-u a istim putem ide i FIBA" rekao je Šoć. 

Ante Šaravanja, predsjednik e-sport asocijacije u BiH istakao je i ekonomski razvoj koji bi e-sport scena mogla pružiti regionu, što je takođe jedan od ciljeva federacije. 

„U 2020. godini zabilježeno je više od 2,5 milijarde igrača u svijetu i taj broj nastavlja da raste. Zbog pandemije je većinom nastavio da se odvija u obliku online turnira i takmičenja, što pokazuje da e-sport ima veću otpornost na vanjske faktore od klasičnih sportova. Čvrsto vjerujemo da je e-sport budućnost i želimo da stvorimo uslove da se e-sport u regionu razvija zajednički" dodao je Šaravanja.

Podsjećamo, reprezentacija Crne Gore koju čini dvojac Vučeta Šćepanović i Rade Pavićević kvalifikovali su se u Grupi A na ovogodišnjem Uefa Evropskom prvenstvu u PES-u (e-fudbal) koje će se održati tokom Evropskog prvenstva u klasičnom fudbalu.

Reprezentacija Crne Gore u Grupi A na UEFA eEURO 2021

Datum: 09.06.2021. Autor: Dragana Bećirović

PROČITAJTE JOŠ...