x

Reprezentacija Crne Gore u Grupi A na UEFA eEURO 2021

Reprezentacija Crne Gore u Grupi A na UEFA eEURO 2021 Foto: Savez elektronskih sportova Crne Gore

Gejming reprezentacija Crne Gore drugu godinu zaredom igraće na završnom turniru u e-fudbalu (PES), UEFA eEURO koji će biti održan u Londonu od 9. do 11. jula. E-selekcija Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) i Fudbalskog saveza Crne Gore, Vučeta Šćepanović (ArtiePG) i Rade Pavićević (_r_a_d_e_), igraće u grupi A, odlučila je UEFA tokom upravo održanog žreba. 

„Za Evropskog prvenstvo teku i dalje pripreme. Mislim da možemo da napravimo dobar rezultat u Londonu. U grupi smo sa reprezentacijom Srbije, Turske i Poljske. Imamo jako tešku grupu i mislim da možemo da napravimo dobar rezultat i donesemo medalju. Mi se pripremamo online. A kad igrate offline to je malo brže i potpuno su drugačije pripreme za to”, istakao je reprezentativac Vučeta Šćepanović, inače prvak Crne Gore u e-fudbalu (PES)

Srbija bira predstavnike za Dota2 IeSF Svetski šampionat - Prijave su otvorene!

Na eEURO 2021 takmičiće se 16 timova u četiri grupe, a u grupi A najveća konkurencija Crnoj Gori, po mišljenju Šćepanovića, je Srbija.

„Čini mi se da je najjača grupa D u kojoj su Francuska i Italija. Ne zna se ko će od njih biti u top dva i to će biti najneizvjesnija grupa”, istakao je Šćepanović.

Predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) Filip Šoć je rekao da je kvalifikacija naše reprezentacije na Evropsko prvenstvo dokaz da su igrači iz Crne Gore u evropskom vrhu i istakao saradnju sa Fudbalskim savezom Crne Gore (FSCG).

„Crna Gora je u kvalifikacijama završila kao prva u grupi. Ovaj rezultat je specifičan, jer su se oni već drugu godinu zaredom uspjeli da se kvalifikuju za to i nadamo se da će nas na Vembliju  predstavljati dobro i donijetu medalju”, rekao je Šoć. Prema njegovim riječima, od početka godine SESCG je organizovao ili učestvovao u 14 turnira a do kraja godine planovi su IESF i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. 

On je dodao da FIBA ima u planu da do 2024. pripremni sport za Olimpijske igre bude NB2K 5 na 5.

„U planu im je da do te godine organizuju 12 kvalifikacionih turnira. Na prvom je bilo tridesetak reprezentacija, već na zadnjem je bilo 64. Mi imamo jednu lijepu reprezentaciju i nadamo se da će momci uspjeti da naprave rezultat koje je napravila naša reprezentacija u PES-u”, poručio je Šoć ispred SESCG.

Podršku za to SESCG ima i od Košarkaškog saveza Crne Gore (KSCG).

„U ime KSCG drago mi je što ćemo podržati projekat FIBA NB2K 5 na 5. Znamo da industrija video-igara je jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu. SESCG će ubuduće imati veliku podršku KSCG”, kazala je Maja Milutinović u ime KSCG.

Crna Gora ima još jednog profesionalnog gejmera sa kojim se ponosi. Riječ je o Pavlu Boškoviću (Maden) koji igra Counter-strike:Global offensive.

„Počeo sam to kao iz hobija, ali posle nekog vremena sam vidio da mogu da postanem profesionalan igrač i da od toga može da se živi i zarađuje. Trenutno igram za ekipu FunPlus Phoenix (FPX). Prije nekih par mjeseci sam izvršio taj transfer i prešao u tu kinesku organizaciju. Trenutno smo petnaesti u svijetu. Igraćemo kvalifikacije za Major. To je najveći turnir u CS:GO koji će da se održava ove godine”, rekao je Bošković.

Nagradni fond tog turnira će biti oko dva miliona, a održaće se u Švedskoj krajem godine. Bošković je kazao da su već počele pripreme za Major turnir.

„Obično vježbamo 5-7 dana tokom sedmice, 6-8 sati dnavno. Vježbamo protiv drugih profesionalnih ekipa koje igraju turnire. Takođe, vježbamo teoriju i taktike. To je dnevna rutina. Fizička aktivnost je takođe važna da bi bio na vrhu u tome i ona dosta pomaže i mentalno i fizički”, poručio je Pavle Bošković.

On je dodao da je gejming budućnost, ali da u Crnoj Gori to još uvijek nije zastupljeno kao u svijetu.

„Gejming industrija je velika industrija. Veća je od muzičke i filmske zajedno i iz dana u dan napreduje, samim tim što ima dosta ljudi i novca. U Crnoj Gori ne vide gejming kao nešto posebno tako da se ne trudi i ne pokušavaju da nešto urade po tom pitanju, ali definitivino imamo talenta i možemo da uradimo nešto u gejmingu”, zaključio je Bošković.

Datum: 31.05.2021. Autor: Dragana Bećirović

PROČITAJTE JOŠ...