x

Tomas Bah: Nacionalni olimpijski komiteti su ujedinjeni u procesu vakcinacije sportista pred OI u Tokiju

Tomas Bah: Nacionalni olimpijski komiteti su ujedinjeni u procesu vakcinacije sportista pred OI u Tokiju

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah istakao je da nacionalni olimpijski komiteti zajedno rade na procesu imunizacije sportista vakcinacijom i međusobno se pomažu kako bi svi zajedno što zdraviji i spremniji dočekali Olimpijske igre u Tokiju. Takođe, Bah je u svom obraćanju opet istakao primer Olimpijskog komiteta Srbije kao pozitivan primer i pohvalio brzu reakciju OKS u procesu imunizacije sportista. 


Tomas Bah je rekao da je uveren da će veliki broj sportista primiti vakcinu protiv virusa COVID-19 do starta Igara u Tokiju koje počinju 23. jula i traju do 8. avgusta.


Održana I redovna sednica Skupštine OKS u novom olimpijskom ciklusu


-Veliki broj nacionalnih olimpijskih komiteta će sprovesti proces vakcinacije sportista, a neki su već uveliko u pripremama za taj proces i u saradnji sa Vladama svojih zemalja spremaju strategiju. Vakcinacija neće biti obavezna kao uslov za nastup na Olimpijskim igrama, ali Međunarodni olimpijski komitet pruža snažnu podršku svim sportistima u ovom procesu, i mislimo da je jako bitno da što veći broj sportista i ostalih učesnika Igara stekne imunitet na ovaj način, kako bi stvorili što sigurnije okruženje za sve u Tokiju  – istakao je Bah.


Međunarodni olimpijski komitet već je ranije istakao primer Olimpijskog komiteta Srbije koji je kroz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije među prvima sproveo proces vakcinacije sportista kao pripremu za nastup na Olimpijskim igrama.


-Zemlje kao što su Srbija, Izrael, Litvanija i Mađarska već su odmakle u procesu vakcinacije sportista i ostalih članova delegacije, što je za svaku pohvalu i pokazuje pravi odnos prema sigurnosti i zdravlju sportista, kao i prema sigurnosti lokalnog stanovništva u Japanu.


Beograd zasijao olimpijskim sjajem


Bah je napomenuo da neke siromašnije zemlje nemaju uslova za vakcinaciju članova svog olimpijskog tima, i da se u tom slučaju pokazala velika solidarnost olimpijske porodice, jer  mnogi nacionalni komiteti pritiču u pomoć zemljama u nezavidnoj situaciji i pregovaraju o dostavljanju određenog broja vavakcina.


-U stalnom smo kontaktu sa nacionalnim olimpijskim komitetima u čijim zemljama nije započeta vakcinacija i pokušavamo da pomognemo. Uz sve dostupne alate i savete medicinskih stručnjaka radimo na tome da u Tokiju stvorimo što sigurnije okruženje za sve učenike i sigurni smo da će Olimpijsko selo biti sigurno mesto za boravak.


Datum: 23.04.2021. Autor: Jovan Simić

PROČITAJTE JOŠ...