x

Održana I redovna sednica Skupštine OKS u novom olimpijskom ciklusu

Održana I redovna sednica Skupštine OKS u novom olimpijskom ciklusu

Danas je održana I redovna sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije u Olimpijskom ciklusu „Pariz 2024“. Ovo je treća sednica Skupštine OKS koja je održana korišćenjem video konferencijske veze zbog epidemije virusa COVID-19. 


Usvojen je finansijski izveštaj,  izveštaj Nadzornog odbora za 2020. godinu, kao i finansijski plan za tekuću, 2021. godinu.


Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković iskoristio je priliku da u svom uvodnom obraćanju pozdravi sve članove Skupštine i da se zahvali prisutnima na učešću na sednici putem novih tehnologija.


-Hvala svim delegatima koji danas prisustvuju I sednici Skupštine OKS u novom olimpijskom ciklusu. Period od preko godinu dana koji ostavljamo iza nas obeležila je pandemija virusa COVID-19, koja je donela mnoge izazove. Ipak, i pored svega, Olimpijski komitet Srbije je bio izuzetno aktivan kako bi pomogao sportistima Srbije, a posebno sportistima iz programa OKS, kako bi prevazišli probleme sa kojima su se susreli. Odgovorili smo na svaki poziv sportista, trenera i saveza i bili smo pomoć i podrška u ovom teškom periodu. Takmičenja se opet održavaju, naši sportisti izlaze na sportska borilišta i osvajaju medalje, i to nas jako raduje. U ovom momentu imamo 65 kvalifikovanih sportista za Olimpijske igre u Tokiju i nadamo se da će se ta brojka uvećavati kako se Igre budu bližile  – rekao je predsednik OKS na početku svog obraćanja.


Poseban akcenat u svom obraćanju Božidar Maljković stavio je na zdravlje sportista i proces imunizacije sportista koji jeOKS započeo u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije.


-Činimo sve što možemo kako bi sportistima i timovima fokus bio na zdravstvenoj stabilnosti i ostvarivanju što boljih sportskih rezultata. Ponosni smo na proces imunizacije sportista vakcinacijom koji smo sproveli zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije. Sve je veći broj vakcinisanih i revakcinisanih sportista, što će pomoći da se oni što bolje spreme za nastup u Tokiju sa fokusom na sportske rezultate.  Vakcinacija sportista nije obavezna, ali jeste poželjna jer će doprineti opštoj sigurnosti i zdravlju sportista, ali i kompletnog stanovništva u Srbiji, kao primarnom cilju. Samim time, i sportistima će nastup na kvalifikacionim takmičenjima, kao i na samim Olimpijskim igrama u Tokiju biti olakšano uz manje rizike da se zaraze i da sami budu prenosioci infekcije COVID-19. O našim aktivnostima na polju imunizacije sportista informisali smo i Međunarodni olimpijski komitet i predsednika Tomasa Baha, koji je pružio snažnu podršku OKS i MOS i istakao da je način na koji je Srbija pristupila ovom problemu vodilja i za ostale nacionalne olimpijske komitete. Takođe, zahvaljujem se i Vladi Republike Srbije na podršci koju smo imali u ovom procesu – istakao je Maljković.


Datum: 21.04.2021. Autor: Jovan Simić

PROČITAJTE JOŠ...