x

Počinje bitka u kuglanju za svetske seniorske medalje

Počinje bitka u kuglanju za svetske seniorske medalje

Pojedinačni seniorski Šampionat sveta u kuglanju počinje u ponedeljak 19. maja u Brnu.  Seniorske selekcije Srbije su  doputvale u Brno u nedelju pre podne, bodile naše omladince i omladinke  u pojedinačnom finalu i radovali se zlatnoj  medalji  Igora Kovačića i srebrnoj Radovana Vlajkova u kombinaciji.

Srbija ima pravo na šest kuglaša i četiri kuglašice. Miloš Ponjavić, selektor seniora odlučio se za Vilmoša Zavarka, Daniela Tepšu, Gorana Ostojića, Čongora Baranja i dva omladinca Roberta Ernješija i Igora Kovačića, dok je selektor seniorki Mirko Čukvas odredio za borbe za svetske trofeje Jelenu Bogdanov, Renatu Vilov, Jasminu Anđelković i Zoricu Barać.

Ponedeljak 19. maj i utorak 20. maj rezervisni su za pojedinačni deo,  a u utorak od 18 časova igraće se i prvo kolo tandema. Već 21. maja podeleće se medalje za tandeme i u sprintu. Drugo kolo pojedinačnog dela je 22. maja, a 23. maja su osmina i četvrtfinale. Polufinale i finale je 24. maja.

Miološ Ponjavić je odlučio da u pojedinačnim kvalifikacijama prvog dana igraju Robert Ernješi (9,00), Daniel Tepša (13,00) i Čongor Baranj (16,00), dok će Mirko Čukvas izvesti na staze Jasminu Anđelković (11,20) i Renatu Vilov (14,50).
- Imamo obavezu da odbranimo titulu najbolje nacije na Prvenstva sveta iz Lesna 2012. Dobro smo se pripremali u Banji Junaković i nadam se da će  taj rad doneti uspehe u Brnu - kaže Miloš Ponjavić.- Neće biti lako, ovde je došao krem svetskog kuglanja.

Sa time se slaže i  svetski prvak u kombinaciji uz Lesna Vimoš Zavarko:
- Ovo će biti jedan od najkvalitetnijih i po sastavu najjačih Šampionata sveta. Sve što vredi došlo je da se bori za medalje. Na to je uticao i novi termin u maju, bolji nego onaj u oktobru, kada smo morali na mesec dana po početku liga da imamo formu za svetsko prvenstvo.

U Lesnom 2012. na prošlom pojedinačnom Prvenstvu sveta Srbija je osvojila osam medalja zlato, četiri srebra i tri bronze. Prvak sveta u kombinaciji (najkompletniji igrač šampionata, sabira se najbolji rezultat iz pojednačnog - klasik i pojedinačnog - sprint) bio je Vilmoš Zavarko sa novim svetskim rekrodm od 953 čunja (727 pojednačno i 226 sprint), tri srebrne medalje pripale su Robertu Ernješiju - pojedinačno klasik, pojednačno - za kombinaciju i pojedinačno - sprint, a jedna  Livii Santo u pojednačnom delu - klasik, dok su tri bronze osvojili Vilmoš Zavarko i Daniel Tepša u sprintu kao i  Vilmoš Zavarko u pojedinačnoj - klasik konkurenciji. Srbija je bila najuspešnija nacija na Šampionatu sveta, ispred Hrvatske i Mađarske.

Na svečanom otvaranju u defileu 16 nacionalnih selekcija bili su Jelena Bodanov i Igor Kovačić koji je nosio zastavu Srbije. Šamionat je svečano otvorio u prisustvu brojnih uglednika Zigfrid Švajkard predsednik Međunarodne kuglaške federacij FIK NBC.Datum: 19.05.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...