x

Evropsko prvenstvo u veslanju i zvanično otvoreno

Evropsko prvenstvo u veslanju i zvanično otvoreno

U prelepoj atmoferi prepunih tribina na Adi Ciganliji u četvrtak uveče i zvanično je "presečena vrpca" Evropskog prvenstva za seniore u veslanju čiji će domaćin od 30. maja do 1. juna biti naš glavni grad. Intoniranjem himne Srbije i podizanjem države zastave na jarbol otpočeo je veoma zanimljiv i sadržajan program u kojem je uživao veliki broj posetilaca i članova reprezentacija koje očekuju okršaji na Savskom jezeru.

Nakon prelepe tačke Kulturno umetničkog društva "Lola" na "podijumu" su redom izlazili predstvanici 36 zemlje učesnika koji su nosili zastave svojih država i koji su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. Zastavnik Srbije bio je naš najiskusniji reprezentaivac Goran Jagar čiji je "marš" pored publike propraćen ovacijama.

Prvi se priusutnima obratio gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je nakon reči dobrodošlice kazao da je ponosan što mu je pripala čast da u ime glavnog grada pozdravi učesnike šampionata.
- Uprkos katastrofalnim poplavama koje su pogodile našu zemlju i Beograd naš glavni grad je dao punu podršku organizaciji Evropskog prvenstva i kao što vidite Ada Ciganlija i Beograd su potpuno spremi za takmičenje. Ponosni smo na činjenicu da će ovo prvenstvo biti najbrojnije i najjače u istoriji evropskih šampionata i želim svima da u naredna tri dana uživaju u Beogradu. Takođe, Evropsko prvenstvo u veslanju će biti i najveći sportski događaj u našoj zemlji u 2014. što je ovom takmičenju dalo još veći značaj. Želim svim učesnicima dobre rezultate, mnogo rekorda a našoj reprezentaciji želim da u Beogradu nastavi niz i da, kao što je bio slučaj na prethodnih sedam evropskih šampionata, i ovde osvoji barem jedno odličje. Takođe, pozivam sve Beograđane da u naredna tri dana dođu na Adu, podrže srpski tim i uživaju u vrhunskom takmičenju - kazao je Siniša Mali.

Nakon prvog čoveka grada učesnike i sve prisutne pozdravio je i državni sekretar Ministrstva omladine i sporta Predrago Peruničić, predsednik Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u veslanju - Beograd 2014.
- Dobijanjem organizacije ovako velikog takmičenja smo doživeli kao veliko priznanje ali i obavezu. Srpski veslački sport ima veliki respekt na međunarodnoj sceni i želeli smo da, kao što je bio slučaji sa nekim prethodnim takmičenjima na Adi Ciganliji, svi učesnici iz Beograda odu puni utisaka. Nadam se da ćemo u naredna tri dana uspeti u tomne. Iako smo u katasrofalnim poplavama imali mnogo žrtava za kojima i dan danas iskreno žalimo smogli smo snage da sve organizacione aktivnosti privedemo kraju i da potpuno spremni ugostimo evropsku veslačku elitu. Želimo svim učesnicima da uživaju u prelepom okruženju bisera Beograda Adi Ciganliji i da postignu što bolje rezultate - rekao je, između ostalog, Predrag Peruničić.

Kao deo specijalnog programa uppriličena je trka školskih čamaca u kojoj su učestvovali maturanti beogradski škola koji su se u tri čamca, u bojama srpske trobojke, i sa po 12 članova trkali oduševivši sve prisutne. Nakon toga usledilo je još jedno veliko iznenađenje na otvaranju šampionata. Bivši reprezentativac u veslanju, sadašnji trener i poznati operski pevač Nenad Čiča u odelu je doveslao do doka, zašao iz skifa i dotrčao do podijuma gde je operskom arijom razgalio srca svih. Gromoglasnim aplauzom je sišao sa scene, ponovo ušao u čamac i pobednički zaveslao prema suprotnoj strani Ade.

Završnu reč dao je predsednik Evropskog borda Svetske veslačke federacije Poljak Ričard Stadijuk:
- Ovom prilikom u ime Svetske veslačke federacije izražavam najiskerniju žalost za svim žrtvama poplava koje je imala Srbija. U isto vreme najiskrenije sa zahvaljujem celokupnoj državi koja je, uprkos teškoj situaciji, imala snage da nastavi i dovrši organizacione aktivnosti i da u ovom divnom ambijentu dočeka evropske reprezentacije. Cenimo Vašu tešku odluku i od srca Vam se zahvaljujemo na tome. Evropsko prvenstvo u Sevilji prošle godine je prvi put održano u novom terminu, krajem maja, i već tada je bilo rekordno. Ipak, šampionat u Beogradu je potukao taj rekord i nadamo se da će ovo takmičenje iz godine u godinu biti sve jače i jače. Na Savkom jezeru će se takmičiti neki od najboljih veslača i veslačica današnjice i siguran sam da će svi uživati kao što je bio slučaj i pre dve godine na Svetskom kupu. Proglašavam Evropsko prvenstvo za seniore u veslanju - Beograd 2014 zvanično otvorenim - rekao je Ričard Stadijuk nakon čega je intonirana himna FISA.

Tačku na fenomenalan i nezaboravan programa na Adi Ciganliji stavila je "Lola" još jednom igrom koja je oduševila prisutne.Datum: 30.05.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...