x

Spuštena zavesa na evropski šampionat u Beogradu

Spuštena zavesa na evropski šampionat u Beogradu

U nedelju, 1. juna 2014, na Adi Ciganliji završeno Evropsko prvenstvo za seniore u veslanju na kojem je Srbija osvojila zlato u dvojcu bez kormilara. - Pohvale za organizaciju od učesnika i predsednika Evropskog borda Svetske veslačke federacije Poljaka Ričarda Stadijuka.

Finalnom trkom muških osmeraca, u kojoj je trijumfovala posada Nemačke ispred čamaca Rusije i Velike Britanije, završeno je Evropsko prvenstvo za seniore čiji je domaćin u protekla tri dana bio Beograd. Šampionat Starog kontinenta na Adi Ciganliji bio je rekordan po broju zemalja učesnika (36) ali i najjači u istoriji ovog takmičenja. Ljubitelji veslanja i sporta na Savskom jezeru od petka do nedelje mogli su da na delu vide neke od najboljih veslača i veslačica današnjice, mnogobrojne olimpijske pobednike i osvajače medalja na najvećim svetskim takmičenjima. Pljuštali su evropski rekordi, viđeno je mnogo zanimljivih i neizvesnih trka a Ada Ciganlija i Beograd su se još jednom pokazali u najlepšem svetlu.

Srbija je u Beogradu nastupila sa šest posada od kojih je najveći uspeh postigao dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić koji je trijumfovao u finalu sa novim evropskim rekordom. Ostalih pet naših posada veslalo je u B finalima a u konačnom plasmanu Miloš Stanojević je u skifu za lake veslače zauzeo osmo mesto, Ivana Filipović i Iva Obradović su u dvojcu bez kormilara sedmo, Marko Marjanović i Aleksandar Filipović u dubl skulu osmo, Miloš Vasić u skifu 11, a Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač i Jovan Popović u četevrcu bez kormilara 12.

Pored uspeha na rezultatskom polju Srbija je ostvarila i potpuni trijumf na polju organizacije. Organizacioni komitet na čelu sa Predragom Peruničićem, državnim sekretarom u Ministarstvu omladine i sporta Vlade Republike Srbije, volonteri i sve ostale gradske službe su odradile odličan posao. Pohvale su stigle sa svih strana, kako od učesnika tako i od najviših svetskih veslačkih poslenika. Svi segmenti organizacije su funkcionisali na najvišem nivou a najbolji dokaz toga su i završne reči predsednika Evropskog borda Svetske veslačke federacije Poljak Ričard Stadijuk:

- Ovom prilikom se u ime Svetske veslačke federacije i Evropskog borda zahvaljujem na odličnom događaju koji ste nam priredili u Beogradu. Evropsko prvenstvo je opravdalo sva očekivanja i pokazalo je da je postalo jedno od najjačih svetskih veslačkih takmičenja. Vidimo se u Poznanju naredne godine - rekao je Ričard Stadijuk i simbolično predao zastavu EP predsedniku Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u Poljskoj 2015.

Tačka na nezaboravan događaj u Beogradu stavljena je intoniranjem srpske himne "Bože pravde" kojom je Evropsko prvenstvo za seniore u Beogradu i zvanično zatvoreno.

Osvajači medalja
MUŠKARCI
Skif za lake veslače: 1. Portugalija, 2. Italija, 3. Švajcarska
Dvojac bez kormilara za lake veslače: 1. Švajcarska, 2. Velika Britanija, 3. Holandija
Dubl skul za lake veslače: 1. Francuska, 2. Nemačka, 3. Norveška
Četverac bez kormilara za lake veslače: 1. Danska, 2. Velika Britanija, 3. Francuska
Skif: 1. Češka, 2. Nemačka, 3. Litvanija
Dvojac bez kormilara: 1. SRBIJA, 2. Holandija, 3. Nemačka
Dubl skul: 1. Litvanija, 2. Azerbejdžan, 3. Nemačka
Četverac bez kormilara: 1. Velika Britanija, 2. Grčka, 3. Italija
Četverac skul: 1. Ukrajina, 2. Velika Britanija, 3. Nemačka
Osmerac: 1. Nemačka, 2. Rusija, 3. Velika Britanija

ŽENE
Skif za lake veslače: 1. Grčka, 2. Holandija, 3. Nemačka
Dubl skul za lake veslače: 1. Italija, 2. Nemačka, 3. Velika Britanija
Skif: 1. Češka, 2. Holandija, 3. Republika Isrka
Dvojac bez kormilara: 1. Velika Britanija, 2. Rumunija, 3. Holandija
Dubl skul: 1. Poljska, 2. Litvanija, 3. Holandija
Četverac skul: 1. Belorusija, 2. Nemačka, 3. Poljska
Osmerac: 1. Rumunija, 2. Velika Britanija, 3. Nemačka


Datum: 02.06.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...