Spuštena zavesa na evropski šampionat u Beogradu


U nedelju, 1. juna 2014, na Adi Ciganliji završeno Evropsko prvenstvo za seniore u veslanju na kojem je Srbija osvojila zlato u dvojcu bez kormilara. - Pohvale za organizaciju od učesnika i predsednika Evropskog borda Svetske veslačke federacije Poljaka Ričarda Stadijuka.

Finalnom trkom muških osmeraca, u kojoj je trijumfovala posada Nemačke ispred čamaca Rusije i Velike Britanije, završeno je Evropsko prvenstvo za seniore čiji je domaćin u protekla tri dana bio Beograd. Šampionat Starog kontinenta na Adi Ciganliji bio je rekordan po broju zemalja učesnika (36) ali i najjači u istoriji ovog takmičenja. Ljubitelji veslanja i sporta na Savskom jezeru od petka do nedelje mogli su da na delu vide neke od najboljih veslača i veslačica današnjice, mnogobrojne olimpijske pobednike i osvajače medalja na najvećim svetskim takmičenjima. Pljuštali su evropski rekordi, viđeno je mnogo zanimljivih i neizvesnih trka a Ada Ciganlija i Beograd su se još jednom pokazali u najlepšem svetlu.

Srbija je u Beogradu nastupila sa šest posada od kojih je najveći uspeh postigao dvojac bez kormilara Dušan Bogičević, Veselin Savić koji je trijumfovao u finalu sa novim evropskim rekordom. Ostalih pet naših posada veslalo je u B finalima a u konačnom plasmanu Miloš Stanojević je u skifu za lake veslače zauzeo osmo mesto, Ivana Filipović i Iva Obradović su u dvojcu bez kormilara sedmo, Marko Marjanović i Aleksandar Filipović u dubl skulu osmo, Miloš Vasić u skifu 11, a Martin Mačković, Goran Jagar, Viktor Pivač i Jovan Popović u četevrcu bez kormilara 12.

Pored uspeha na rezultatskom polju Srbija je ostvarila i potpuni trijumf na polju organizacije. Organizacioni komitet na čelu sa Predragom Peruničićem, državnim sekretarom u Ministarstvu omladine i sporta Vlade Republike Srbije, volonteri i sve ostale gradske službe su odradile odličan posao. Pohvale su stigle sa svih strana, kako od učesnika tako i od najviših svetskih veslačkih poslenika. Svi segmenti organizacije su funkcionisali na najvišem nivou a najbolji dokaz toga su i završne reči predsednika Evropskog borda Svetske veslačke federacije Poljak Ričard Stadijuk:

- Ovom prilikom se u ime Svetske veslačke federacije i Evropskog borda zahvaljujem na odličnom događaju koji ste nam priredili u Beogradu. Evropsko prvenstvo je opravdalo sva očekivanja i pokazalo je da je postalo jedno od najjačih svetskih veslačkih takmičenja. Vidimo se u Poznanju naredne godine - rekao je Ričard Stadijuk i simbolično predao zastavu EP predsedniku Organizacionog komiteta Evropskog prvenstva u Poljskoj 2015.

Tačka na nezaboravan događaj u Beogradu stavljena je intoniranjem srpske himne "Bože pravde" kojom je Evropsko prvenstvo za seniore u Beogradu i zvanično zatvoreno.

Osvajači medalja
MUŠKARCI
Skif za lake veslače: 1. Portugalija, 2. Italija, 3. Švajcarska
Dvojac bez kormilara za lake veslače: 1. Švajcarska, 2. Velika Britanija, 3. Holandija
Dubl skul za lake veslače: 1. Francuska, 2. Nemačka, 3. Norveška
Četverac bez kormilara za lake veslače: 1. Danska, 2. Velika Britanija, 3. Francuska
Skif: 1. Češka, 2. Nemačka, 3. Litvanija
Dvojac bez kormilara: 1. SRBIJA, 2. Holandija, 3. Nemačka
Dubl skul: 1. Litvanija, 2. Azerbejdžan, 3. Nemačka
Četverac bez kormilara: 1. Velika Britanija, 2. Grčka, 3. Italija
Četverac skul: 1. Ukrajina, 2. Velika Britanija, 3. Nemačka
Osmerac: 1. Nemačka, 2. Rusija, 3. Velika Britanija

ŽENE
Skif za lake veslače: 1. Grčka, 2. Holandija, 3. Nemačka
Dubl skul za lake veslače: 1. Italija, 2. Nemačka, 3. Velika Britanija
Skif: 1. Češka, 2. Holandija, 3. Republika Isrka
Dvojac bez kormilara: 1. Velika Britanija, 2. Rumunija, 3. Holandija
Dubl skul: 1. Poljska, 2. Litvanija, 3. Holandija
Četverac skul: 1. Belorusija, 2. Nemačka, 3. Poljska
Osmerac: 1. Rumunija, 2. Velika Britanija, 3. Nemačka


Datum: 02.06.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...