" />
x

Sporazum BSS i Svetske Badminton Federacije

Sporazum BSS i Svetske Badminton Federacije

U Nju Delhiju, glavnom gradu Indije, protekle nedelje su održani Forum članica i Skupština Svetske badminton federacije (BWF). Predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović predstavljao je Srbiju na najznačajnijem svetskom godišnjem okupljanju kojem je prisustvovalo preko 150 delegata iz 94 države.

Među brojnim temama veoma sadržajnih sastanaka najviše pažnje je izazvalo iznošenje mogućnosti da se sistem bodovanja u badmintonu uskoro promeni. Nakon brojnih analiza i eksperimentalne primene će biti utvrđeno koji model bodovanja odgovara aktuelnim potrebama da se mečevi učine još neizvesnijim, atraktivnijim odn. televizijski i marketinški privlačnijim.

Nastavak realizacije projekta razvoja školskog badmintona u Srbiji je obeležen potpisivanjem sporazuma nacionalnog saveza sa Svetskom badminton federacijom čime je, kao prvi korak u implementaciji globalnog razvojnog školskog programa 'Shuttle Time' u našoj državi, definisano zvanično prevođenje kompletnih radnih materijala na srpski jezik. David Cabello, član borda Svetske badminton federacije zadužen za razvoj i Radomir Jovović, predsednik UO BASS, postavili su temelje za dalji nastavak izuzetno uspešno započete saradnje.

Predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije su iskoristili priliku da održe sastanke sa predstavnicima Svetske badminton federacije i predstavnicima kontinentalnih badminton federacija kako bi uputili zvanične apele za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu i područjima pogođenim elementarnim nepogodama. Najviši predstavnici svih relevantnih međunarodnih badminton federacija su iskazali veliko žaljenje kao i želju da upute svaki vid neophodne podrške.

Svetska badminton federacija ima 181 državu članicu na čijem se čelu od prošle godine nalazi Poul Erik Hoyer Larsen, jedini evropski osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama (Atlanta 1996). Na ovogodišnjem zasedanju Skupštine za doživotnog potpredsednika je proglašen Južnokorejanac Dr. Kang, koji je za vreme svog mandata pružio nemerljiv doprinos razvoju svetskog badmintona.

Forum, Skupština i Ženski forum su održani tokom Svetskog prvenstva za muške i ženske timove (Tomas i Uber Cup 2014). Svetska takmičarska badminton elita se okupila u dalekoj Indiji. Najveće iznenađenje dogodilo se u muškoj konkurenciji gde Kinezi, posle više od decenije, nisu završili takmičenje kao šampioni. Ovogodišnji heroj je bila reprezentacija Japana koja je u spektakularnom finalu bila bolja od Malezije (3:2) dok su se bronzanim odličjem okitili Kinezi i Indonežani. U ženskoj konkurenciji poredak je bio sledeći: 1. Kina, 2. Japan, 3. Indija i Južna Koreja.

U jednoj od svetskih prestonica badmintona upriličeno je i gala veče tokom kojeg su najbolji u 2013. godini prigodno nagrađeni. Predstavljanje indijske kulture, muzike i običaja nije izostalo.


Datum: 03.06.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...