x

Uprkos poplavama Biciklistička trka Kroz Srbiju se održava

Uprkos štetama na putevima uzrokovanim poplavama, 54. Međunarodna biciklistička trka "Kroz Srbiju" će biti održana ove godine. To je odlučeno na sednici Organizacionog odbora, kojom je predsedavao ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Na sednici su, takođe, usvojene odluke o skraćivanju trase ovogodišnje manifestacije na 425 kilometara, kao i skraćivanju njenog trajanja sa nedelju na tri dana.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je važnost održavanja ovog takmičenja za Srbiju i naglasio da, uprkos problemima zbog poplava, tradicija ne sme biti prekinuta. On je naglasio da je država obezbedila uslove kako bi se najstarija trka na Balkanu i ove godine održala.

"Potrebno je zadržati prepoznatljivost trke u Evropi kao kvalitetno organizovanog biciklističkog takmičenja sa veoma dugom tradicijom. Odustajanje od ove manifestacije značilo bi poraz za naš sport. Kontinuitet održavanja trke "Kroz Srbiju" je jako bitan, ali moramo se truditi da kvalitativno, usled novonastale situacije, trka ne pretrpi značajne izmene", ocenio je Udovičić i dodao da je ustanovljeno stanje kolovoza duž cele trase, od Požarevca preko Rume do Beograda, i da su putevi u bezbednom stanju.

Direktor trke "Kroz Srbiju" Ljubomir Živanović rekao je da je trasa trke morala da se skrati iz razloga koje su  nametnuli trenutni uslovi saobraćaja.

"Okolnosti u kojima će se održati naredna trka, koje nisu ni malo lake, u organizacionom i funkcionalnom smislu, nametnule su potrebu za skraćivanjem trase kojom će se kretati biciklisti. Međutim, tradicija nas obavezuje da od ove manifestacije nikako ne smemo da odustanemo. Najvažnije je da se trka održi u bezbednim uslovima kako bi se svetu poslala poruka da se život u našoj zemlji, nakon prirodne katastrofe, ponovo vraća u normalan tok", naglasio je Živanović.
Međunarodna trka "Kroz Srbiju 2014" održava se od 19. do 21. juna, a svečano otvaranje zakazano je u Požarevcu 19. juna 2014. godine u 14 časova. Manifestacija ove godine obeležava 74 godine postojanja i predstavlja jedan od najautentičnijih sportskih brendova Srbije. Zbog početka Drugog svetskog rata trka nije realizovana od 1941. do 1963. godine, od kada se održava bez prekida. Trka je do sada prolazila kroz više od 60 gradova Srbije i nekoliko gradova Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

 


Datum: 04.06.2014. Autor: Jelena Svilanović

PROČITAJTE JOŠ...