x

Trka Kroz Srbiju u 54. izdanju


Tradicionalna 54. međunarodna biciklistička trka ,,Kroz Srbiju" održaće se od 19. do 21. juna u tri etape, na kojoj će učestvovati 25 domaćih i stranih ekipa, saopšeno je na konferenciji za novinare u Turističkom savezu Srbije (TSS).

Zbog nedavnih katastrofalnih poplava u našoj zemlji organizatori trke i pokrovitelj takmičenja Ministarstvo za omladinu i sport skratili su ovu uglednu regionalnu trku sa sedam na tri dana. Ovogodišnja trka ,,Kroz Srbiju" voziće se u dužini od 426 kilometara. Start trke zakazan je u Požarevcu, a cilj će dva dana kasnije, biti u Beogradu. Pored ova dva grada domaćin druge etape biće Ruma.

Selektor biciklističke reprezentacije Srbije Radomir Pavlović odredio je petočlanu ekipu, koja će predstavljati srpski biciklizam na ovoj uglednoj trci. Reprezentaciju Srbije predvodiće iskusni dvostruki pobednik trke ,,Kroz Srbiju" Ivan Stević. Pored Stevića u nacionalnom dresu će još voziti: Stefan Stefanović, Miloš Borisavljević, Marko Danilović i Jovan Zekavica. Pored najboljih domaćih biciklista Srbija će imati i ekipu do 23 godina, kao i još jedan kombinovan sastav izabran od mlađih biciklista.

,,Bez obzira na nedaće ovogodišnja trka će biti veoma jaka. Dolaze nam iskusni vozači, osvajači značajnih međunarodnih trka. Stević će predvoditi mladi sastav, koji će konkurisati za najviši plasman", rekao je selektor Pavlović.

Direktor trke Ljubomir Živanović je govorio o teškoćama oko organizovanja ovogodišnjeg "srpskog tura".

,,Ovogodišnju trku ne bi mogli da organizujemo da nije bilo velike pomoći Vlade Srbije, Ministarstva omladine i sporta i ministra Vanje Udovičića. Njima dugujemo posebnu zahvalnost što se lepa tradicija neće prekinuti. Dugujemo zahvalnost i drugim ljudima i sponzorima, bez čije pomoći ne bi okupili tako jake ekipe", kazao je Živanović.

On je podsetio da se drugu godinu za redom trka vozi pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića i pod sloganom ,,Stazama slobode naših predaka", čime će se obeležiti stogodišnjica početka Prvog svetskog rata.

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić je podsetio da je Ministarstvo omladine i sporta uložilo veliki napor da se nastavi tradicija, koja je zaštitni znak čitavog regiona u biciklističkom sportu.

,,Ovo je prilika da biciklistički sport pokaže masovnost u našoj zemlji. Kod nas niče sve veći broj biciklističkih staza, što pokazuje da interesovanje za ovaj sport i rekreaciju postoji", smatra Peruničić.

Tradicionalnu biciklističku manifestaciju po tradiciji podržava Turistička organizacija Srbije.

,,Biciklističke manifestacije predstavljaju pravu priliku da se prikažu turistički potencijali naše zemlje. Uz pomoć ovakvih manifestacija pokušavamo da u našoj zemlji razvijemo ,,biciklistički turizam", jer imamo šta da pokažemo svima onima koji vole vožnju biciklom", rekao je pomoćnik direktora TSS Miloš Milovanović.

Predstavnik etapnog mesta Rume Slobodan Đorđić je rekao da je njihov grad od 30.000 žitelja odlučio da nastavi tradiciju, uprkos nepogodama koje su pretile i njihovom gradu.

Sportski direktor trke ,,Kroz Srbiju" Aleksandar Milenković je rekao da je organizator ispunio obećanje da će se na drumovima Srbije naći 25 ekipa.

,,Mnoge zemlje smo morali da odbijemo, jer je trka skraćena. Ipak, tradicija se nastavlja. Nadamo se da će sportski motiv naših biciklista biti na visokom nivou", rekao je Milenković.

,,Ovo je moja omiljena trka. Imam obavezu, pa i dužnost, da kao najstariji biciklista i dvostruki osvajač prvog mesta, srpski biciklizam predstavimo u najboljem svetlu", izjavio je kapiten državnog tima Stević.

Predsednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović smatra da će trka ,,Kroz Srbiju" biti prava uvertira za sva domaća i inostrana takmičenja, koja očekuju naše najbolje i najpersektivnije vozače.

Raspored etapa:
I etapa,  19. juna: kružna trka Požarevac, 122 kilometra
II etapa, 20. juna: Požarevac - Ruma, 222 km
III etapa, 21.juna: Ruma - Beograd, 82 kmDatum: 11.06.2014. Autor: Ilija Cvejić

PROČITAJTE JOŠ...