x

Snežana Pajkić Jolović: Smatram da nisam dala svoj maksimum

Snežana Pajkić Jolović: Smatram da nisam dala svoj maksimum Foto: SAS

Snežana Pajkić Jolović je bivša srpska i jugoslovenska atletičarka i evropska prvakinja.  Vatreno krštenje na velikim takmičenjima imala je 1985. godine  kada je debitovala na Evropskom juniorskom prvenstvu. Godinu dana kasnije stigla je i prva medalja, na  prvom Svetskom juniorskom prvenstvu u Atini – bronzana.

Time je počeo niz od četiri odličja na velikim takmičenjima u četiri juniorske sezone. Na Evropskom prvenstvu u Birmingemu 1987. okitila se zlatom. Na Svetskom u Sadbariju 1988. srebrom, a učestvovala je i na Evropskom senioskom prvenstvu, oborivši državne juniorske rekorde na 1.500 i 3.000 metara. Juniorsku karijeru krunisala je još jednim evropskim zlatom, u Varaždinu 1989. Sva ta odličja Snežana je osvojila na 1.500 metara.

Padali su rekordi, nizali se juniorski uspesi i 1990. u prvoj seniorskoj godini najveći izazov bio je šampionat Starog kontinenta u Splitu. Desetak dana pred EP u Sarajevu je prvi put postigla seniorski državni rekord – 4:08,21.


Šta smatrate vašim najvećim uspehom u atletici?

-To što sam 4 godine za redom osvajala medalje na juniorskim evropskim i svetskim prvenstvima i na kraju sve to krunisala zlatom na seniorskom evropskom.


Da možete šta biste danas poručili vašem mlađem sebi na vrhuncu atletske karijere?

-Da sam trebala da napravim presek i malu pauzu posle svih tih medalja i pritisaka, kako bi se organizam oporavio psihički i fizički, mislim da bih onda još mogla da dam srpskoj atletici, jer smatram da nisam dala svoj maksimum.


Savet za novu generaciju mladih atletičara?

-Rad i samo rad, preko noći se ništa ne postiže, treba vremena da bi se došlo do uspeha i vrhunskih rezultata kako bi oni bili dugoročni. To je jedini način za uspeh, a uslovi su više nego idealni u odnosu na 80-te i 90-te godine kada sam ja trenirala.


Šta mislite o dobijanju organizacije SP u dvorani 2022?

-Mislim da je to najveći uspeh, čast i pokazatelj da SAS odlično radi na afirmaciji atletike svih ovih godina, ujedno i na promociji naše države, zaključila je Snežana.


Datum: 18.11.2020. Autor: Katarina Branković

PROČITAJTE JOŠ...