x

Predsednik Nikolić otvorio trku Kroz Srbiju


Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić pozdravio je učesnike i otvorio ovogodišnju 54. tanameđunarodnu biciklističku trku ,,Kroz Srbiju", koja je startovala u Požarevcu.

Predsednik Nikolić je ouoči trke pozdravio kapitene i bicikliste iz svih ekipa, koje će učestvovati na našoj najvećoj i najznačajnijoj biciklističkoj manifestaciji.

,,Tema kojoj ste posvetili ovogodišnju biciklističku trku ,,Kroz Srbiju" je model kako uspešno promovisati vrednosti svoje zemlje, njenu etiku i odnos prema vrednostima iz prošlosti. Ove godine biciklisti će iz celog sveta voziti po Srbiji pod sloganom ,,Stazama slobode naših predaka. Zato ovu trku razumemo tako da naše goste upoznamo sa slavnom tradicijom srpske vojske, koja je presudno doprinela pobedi saveznika u Prvom svetskom ratu" rekao je između ostalog Tomislav Nikolić na otvaranju trodnevnog takmičenja.

Drugu godinu za redom predsednik Srbije Nikolić je pokrovitelj naše najstarije biciklističke manifestacije, koja je započeta 1939. godine.

Na 54. trci ,,Kroz Srbiju" učestvovaće 24 ekipa iz 16 zemalja sveta sa po pet vozača.  Srbija će biti predstavljena sa tri reprezentativne i jednom klupskom ekipom - Metalcem iz Kraljeva. Srbiju će predvoditi dvostruki pobednik trke i višestruki olimpijac Ivan Stević.

Trka će se naredna tri dana voziti drumovima Srbije. Prva etapa predviđena je za danas u od Požarevca, preko Velikog Gradišta i Golupca, pa ponovo do Požarevca. Staza je duga 122 kilometra.

U petak je na programu druga, najduža etapa od 223 km, od Požarevca, preko  Pančeva, Novog Sada, Iriškog venca, do Rume. U subotu za završna trka, a etapa će se voziti od Rume do Beograda (82 km).

Značajan doprinos ovogidišnjem skraćenom izdanju trke doprinela je Vlada Republike Srbije i Ministarstvo omladine i sporta na čelu sa ministrom Vanjom Udovičićem.Datum: 20.06.2014. Autor: Ilija Cvejić

PROČITAJTE JOŠ...