x

Istorijska pobeda Tomasa Pažea u borbi sa najboljima

Istorijska pobeda Tomasa Pažea u borbi sa najboljima

Nakon ne baš sjajnog starta sezone, branilac Red Bull X-Fighters šampionske titule Tomas Paže iz Francuske, vratio se u Las Ventas koridu u Madridu potpuno razjaren. Da bi nadmašio  najspektakularnije trikove u ovom sportu koje su izvodili drugi vozači, Francuz je morao da napiše novu stranicu istorije - uradio je prvi Bike Flip ikada izveden na takmičenju.

MADRID (Španija) - Tom Paže je vozač koji često menja raspoloženje na stazi, ali je sinoć morao biti potpuno eksplozivan kako bi osvojio prvo mesto na Red Bull X-Fighters takmičenju koji se 13. put zaredom održava u Madridu. U borbi koja je definitivno bila najprogesivnija borba ikada viđena na ovom najprestižnijem svetskom fristajl motokros takmičenju, Paže je bio najbolji među najboljima, osiguravši top poziciju Bike Flipom koji su svi nestrpljivo očekivali.

Drugo i treće mesto zauzeli su Džoš Šijan iz Australije i Livaj Šervud sa Novog Zelanda koji su takođe imali spetkakularne nastupe, radeći trikove sa kojima bi mogli da osvoje apsolutno svako takmičenje. Šijan je publici priredio retko zadovoljstvo da vidi Double Back Flip i to nekoliko puta u toku večeri, a Šervud je prikazao svoj novi Rowedova Flip koji izvodi sa neverovatnom preciznošću. Sva tri vozača morala su te riskantne trikove da izvode iz jednog u drugi krug takmičenja, ne bi li došli do finala.
Atmosfera u prepunoj Las Ventas koridi bila je potpuno neverovatna, 23.000 fanova je sve vreme stajalo i ovacijama pozdravljalo vozače. Izgledali su kao vrišteće more, obučeni u crveno-bele kostime kojima su ujedno najavili otvaranje čuvenog San Fermin festivala, na kome beže ispred bikova na ulicama. Paže je bacao delove svoje opreme u publiku, a Šijan je i sam uleteo među navijače, pre nego što je veličanstveni vatromet označio kraj večeri. Nakon što su najbolji vozači podigli trofeje, Paže je rekao: "Mnogo sam srećan. Svaki izlazak ovde bio je pun neverovatnih pokreta da je izgledalo kao da je u pitanju nadmetanje za najbolji trik, a baš svaki je mogao da bude taj najbolji.

“Iako je svetski šampion iz 2012. Šervud osvojio prva dva takmičenja ovogodišnjeg šampionata, povratak branioca titule i ova spektakularna pobeda u Madridu daje im obojici jednake šanse da postanu svetski šampioni 2014. Nikako ne bi trebalo da isključimo Šijana koji ima dve druge pozicije do sada. Ova eksplozija dobrih trikova će se nastaviti u Minhenu 19. jula gde će prvi put u istoriji fristajl motokros staza biti plutajuća, tj. biće na jezeru.
Rezultati u Madridu: 1. Tomas Paže (FRA), 2. Džoš Šijan (AUS), 3. Livaj Šervud (NZL), 4. Dani Tores (ESP), 5. Taka Higašino (JPN), 6. Majkl Malero (ESP), 7. Klinton Mur (AUS), 8. Mat Ribo (SUI), 9. Rob Adelberg, 10. Libor Podmol (CZE), 11. Remi Bizua (FRA), 12. David Rinaldo (FRA)Ukupan svetski poredak: 1. Šervud 200 poena, 2. Šijan 160, 3. Paže 145, 4. Tores 130, 5. Bizua 95, 6. Adelberg 90, 7. Higašino 70, 8. Ribo 70, 9. Melero 60, 10. Adam Džouns 55.


Datum: 01.07.2014. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...