x

Zdravlje i sport su pobedili

Zdravlje i sport su pobedili

Evropska asocijacija univerzitetskog sporta i Organizacioni odor 5. Evropskih univerzitetetskih igara Beogad 2020 su  doneli odluku o odlaganju Igara do leta sledeće godine. Tim povodom razgovarali smo sa Predragom Juškovićem, direktrom preduzeća EUB2020 zaduženim za organizaciju ovih igara.

Odložene 5. Evropske Univerzitetske igare Beograd 2020

- Ovo je jedina prava i racionalna odluka u ovom trenutku kaže nam Predrag Jušković, direktor EUB2020. Čak mogu da kažem da su sport i zdravlje pobedili ovom odlukom da se Igre održe tek kada se stvore uslovi za to. Sport i zdravlje idu ruku pod ruku i ukoliko nemamo potpuno zdravu, pozitivnu atmosferu i naravno uslove za zdrav život nikakve igre, takmičenja, bez obzira na bilo šta, ne treba organizovati. Zdravlje ljudi, studenata sportista, volontera, svih učesnika, gostiju, publike je najvažnije.

- Od početka pandemije korona virusa, nastavio je Jušković, kao odgovorni ljudi zabrinuti za zdravlje zaposlenih, učesnika i volontera, svakog dana smo pratili razvoj situacije, izjave Svetske zdravstvene organizacije, kriznog štaba Vlade Srbije, naših epidemiologa. Na početku delovalo je da, ukoliko ovo vanredno stanje prodje do prve polovine aprila da se Igre mogu možda i održati ili pomeriti za avgust. Bili smo u stalnoj komunikaciji sa predsednicom   Organizacionog odbora, članovima Izvršnog komiteta i predstavnicima EUSA u donošenju konačne odluke. Međutim, kako je bilo evidentno da će pandemija potrajati i u aprilu, sve je govorilo da se mora doneti ovakva najispravnija odluka. Pored toga svi učesnici Igara, oni koji su se već prijavili i oni koji bi se prijavili nisu učestvovali u studentskom životu, nisu pohađali nastavu, nisu trenirali i ne bi bilo realno da se u takvim uslovima i takmiče.Sve je u svetu i našoj zemlji  stalo. Kako u tim uslovima održati Igre je veliko pitanje.

Kako se zaštititi od korona virusa?

- Moram se zahvaliti prvo predsednici i članovima Vlade Srbije na razumevanju i podršci Igrama, na ovoj vrlo značajnoj odluci da se Igre održe sledeće godine i da se završe svi započeti radovi, pripremne i organizacione aktivnosti, kako bi mogli da ostvarimo naš cilj da ovo budu najbolje i najveće do sada organizovane Igre. 

- Iako danas imamo druge prioritete, zdravlje i kvalitet života studenata su naši jednako bitni prioriteti u narednom periodu. Zahvaljujem se isto tako i vodećim ljudima Evropske univerzitetske sportske  asocijacije  na razumevanju, jer pomeranje Igara na sledeću godinu, kada imaju i druga takmičenja u svom programu, nije bila laka odluka. I na kraju zahvaljujem se zaposlenima u preduzeću i predstavnicima granskih saveza  koji su prethodnom periodu marljivo radili na organizaciji igara a posebna zahvalnot i našim volonterima. Skoro  oko dvehiljade volontera do sada se prijavilo da se uključe u organizaciju Igara. Znam sa kolikom energijom i radošću su se veselili Igrama u julu 2020. Mnogi od njih su se danas uključili da pomognu starim licima i drugim ugroženim licima u uslovima gde je pomoć najpotrebnija. Svi ti volonteri će biti deo naše organizacije sledećih Igara, zaključio je Predrag Jušković.

5. Evropske univeritetske igre održaće se od 14. do 27. jula 2021. godine, u Beogradu, u organizaciji privredog društva EUB 2020, Univerzitetske sportske federacije Srbije, u saradnji sa Beogradskim univezitetom i Evropske univerzitetske sportske Asocijacije (EUSA), nakon što su prethodno bile odložene zbog pandemije korona virusa (Covid19).

Datum: 28.03.2020. Autor: Predrag Vujović

PROČITAJTE JOŠ...