Bicikl kao rešenje za kretanje tokom pandemije

Prvi put posle 8 godina otkazana je Kritična masa u Beogradu (biciklistička vožnja svake poslednje subote u mesecu koja afirmiše bicikl kao najekološkije, najjeftinije i najzdravije prevozno sredstvo budućnosti.


Podsetimo da se Kritična masa dešava u 350 gradova sveta). U trenutku kada se čitava planeta bori sa stravičnom pandemijom, u globalnom karantinu i paralizi svih oblika svakodnevnog, normalnog života (u Beogradu na snagu stupa i obustava javnog prevoza), bicikliranje se ispostavlja ne samo kao najoptimalnije i najpoželjnije prevozno sredstvo (videćete i zašto), već i kao lekovita fizička aktivnost u vreme kad je samoizolacija imperativ.


Da je bicikl čoveku i planeti potreban više no ikad ranije, svedoči i činjenica da je bicikliranje apsolutno u skladu sa nizom preporuka kojih se treba pridržavati tokom pandemije:


- Izbegavajte mesta gde se okuplja veliki broj ljud i= Vozite bicikl  

- Držite pristojnu razdaljinu u odnosu na osobe koje kašlju ili kijaju = Vozite bicikl

- Obustava javnog prevoza = Vozite bicikl

- Izlažite se sunčevim zracima, jačajte imunitet na svežem vazduhu = Vozite bicikl  

- Nedostaje vam teretana? = Vozite bicikl  

- Ne radite zbog pandemije? = Vozite bicikl  

- Održite pozitivan mentalni i psihički stav = Vozite bicikl


Ako ne verujete da je baš sada pravo vreme da počnete da biciklirate, razmislite:


Ukoliko idete na posao, bicikliranje vam obezbeđuje manji kontakt sa ljudima do dolaska na posao, te čuvate sebe, svoje bližnje, a probajte da ubedite i kolege da koriste bicikl u ovoj situaciji, da bi i oni isto tako mogli da čuvaju svoje bližnje


Ukoliko vam fali fizička aktivnost, trening, teretana, ovog puta beogradske ulice mogu biti i izazov da što više vozite bicikl (ujedno ojačavate svoj imuni sistem koji nam je svima preko potreban u ovo globalno vreme korone).


Oni koji su oduvek govorili da ih je strah da voze bicikl na kolovozu, u saobraćaju, sada je prava prilika da se oslobode s obzirom da je intenzitet saobraćaja rapidno redukovan (steći ćete sigurnost u sebe da i ubuduće biciklirate)


-Oni koji moraju do prodavnice, neka imaju u vidu da je na biciklu minimalna verovatnoća da možete da prenesete ili dobijete virus, pritom možete više i da kupite i nabavite i prenesete biciklom.  


Takođe, ako je vozilo kontaminirano klicama virusa, neuporedivo lakše je očistiti bicikl nego automobil.


 U situaciji kada se ne zna koliko pandemija može da potraje, najbitnije je smanjiti mogućnost zaraze na minimum svim raspoloživim sredtvima, a  vožnja bicikla je svakako jedno od njih. Pritom je potpuno besplatna i ekološki održiva. O lučenju hormona sreće - serotonina, da i ne govorimo.


Nadamo se da ćemo svi zajedno, odgovorno i solidarno uspešno prebroditi ovu krizu, te da će ova teška vanredna situacija možda izroditi nove bicikliste koji će nam se pridružiti u borbi za razvoj biciklističke kulture i nedostajeće infrastrukture u našem gradu, što će uticati do eliminisanja drugih problema (poput zagađenja) na koje smo trenutno zbog korone zaboravili.


Ostanite zdravi (psihički i fizički) i odgovorni, te vozite bicikl. Bidimo se na nekoj sledećoj Kritičnoj masi.


Datum: 23.03.2020. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...