x

Održano Balkansko prvenstvo u badmintonu U13 2014

Održano Balkansko prvenstvo u badmintonu U13 2014

Srpski badminton podmladak nastavio je nisku uspeha na međunarodnoj sceni. Naša reprezentacija osvojila je tri bronzana odličja na Balkanskom prvenstvu za igrače do 13 godina koje je od 4. do 6. jula 2014. održano u bugarskom gradu Orehova. Seriju u Bugarskoj otvorila je kompletna reprezentacija koja se dokopala bronzane medalje u ekipnoj konkurenciji.

Tim u sastavu Sergej Lukić, Matija Cupara, Lazar Josijević, Marija Sudimac, Minja Jovanović i Sara Lončar se posle četiri pobede u grupi, protiv Rumunije (3:2), Makedonije (5:0), Bugarske2 (4:1) i Jermenije (5:0), koja je uz Gruziju bila pozivni učesnik ovog takmičenja, plasirao u polufinale sa prvog mesta. U meču za finale Srbija je s 3:1 izgubila od Grčke, drugoplasirane reprezentacije Druge grupe, i tako došla do bronzanog odličja. Poveli su naši s 1:0 pobedom Marije Sudimac u ženskom singlu. Ipak, Sergej Lukić je posle velike borbe izgubio posle tri seta u muškom singlu od fizički superiornijeg Grka. U naredna dva meča, ženski, odnosno muški dublovi nisu uspeli da donesu bodove za plasman u finale.

Nakon ekipnog takmičenja usledili su okršaji u pojedinačnim konkurencijama u kojima je naš podmladak došao do još dve bronze. Marija Sudimac je osvojila medalju u ženskom singlu, dok je u paru sa Sergejom Lukićem prigrabila isto odličje i u konkurenciji mešovitih parova. Na putu do medalje u pojedinačnoj konkurenciji Marija Sudimac je pobedila Turkinju, potom i Bugarku ali je u polufinalu izgubila od prvog nosioca turnira i potonjeg osvajača zlata odlične Turkinje. Do bronze u mešovitim parovima naši su stigli posle jednog izuzetno zanimljivog i čudnog okršaja u četvrtfinalu. U duelu sa turskim parom gubili su sa 1:0 u setovima i sa 20:13 u drugom setu. Ipak, u tom trenutku kao da im se upalila lampica. Spasli su čak sedam meč lopti i potpuno preokrenuli rezultat osvojivši taj set s 23:21. U trećem nije bilo ni najmanje neizvesnosti. Marija i Sergej su dobili ovaj set s 21:9 i tako se plasirali u polufinale gde ih je čekao drugi turski par. Posle dva izuzetno neizvesna seta naši su morali da čestitaju trenutno boljem paru i tako da se zadovolje bronzom.

"Iako sam se pre početka takmičenja nadao i nekom zlatnom odličju ne mogu da budem nezadovoljan rezultatima u Bugarskoj. Osvojili smo tri bronze i to je, s obzirom na konkurenciju, trenutno naš realan domet. Iznenadili su Grci koji su napravili najjaču reprezentaciju u ovom godištu u njihovoj istoriji. U polufinalu ekipne konkurencije pobedili su nas iako smo poveli pobedom Marije Sudimac. U muškom singlu Sergej mislim da nije pružio svoj maksimum. U trećem setu jednostavno nije imao snage da se suprostavi visokom i izuzetno snažnom Grku. Kada je u pitanju pojedinačna konkurencija Marija je bila izvanredna ali nije imala sreće budući da je u polufinalu naletela na favorita celog turnira. Sve u svemu svi naši reprezentativci su na dostojan način predstavljali srpski badminton u Bugarskoj i pokazali su sve ono što smo vežbali na treninzima i pripremama za ovo takmičenja. Još jednom se pokazalo da su Turci u ovom trenutku daleko ispred svih država sa Balkana. Da bismo ih stigli trebalo bi treniramo kao seniori", kazao je Dragan Antić, pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije koji je s klupe predvodio našu selekciju na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj.

Vlada Republike Srbije - Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri doprinelo je učešću naše reprezentacije na Balkanskom prvenstvu za igrače do 13 godina u Orehovi.Datum: 09.07.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...