x

Red Bull Air Race ovog vikenda u Poljskoj

Red Bull Air Race ovog vikenda u Poljskoj

Kada Red Bull Air Race doleti u Gdinju ovog jula, sezona svetskog šampionata biće na polovini. Ako je ikada vreme da piloti postanu ozbiljni onda je to ovaj momenat. S obzirom da nema jasnog favorita za titulu ovogodišnjeg šampiona, piloti su svesni da solidan let u Poljskoj može da uzdrma trenutnu rang listu ili učvrsti vođstvo.

Nakon majske trke u Maleziji, Red Bull Air Race piloti pripremaju se da donesu niskoletačko uzbuženje najbrže motosport serije na svetu u Poljsku po prvi put. Takmičenje će se održati u Gdinji, jednom od najvećih gradova lociranom na severu Poljske sa predivnim plažama i zanimljivom kulturološkom infrastrukturom.

Akcija na nebu iznad luke Gdinjski zaliv, na južnoj obali Baltičkog mora 26. i 27. jula obećava uzbudljive duele koji će promeniti mnogo toga u ukupnom poretku šampionata u čijem vrhu se trenutno nalaze Hanes Arh koji je pobedio na trci u Rovinuju, Pol Bonom koji je pobedio na otvaranju sezone u Abu Dabiju i Najdžel Lemb koji je bio najbrži u Maleziji.
Arh, koji je 2008. godine postao prvi Evropljanin koji je osvojio titulu svetskog šampiona, kao vodeći pilot u ovogodišnjoj sezoni ide u Gdinju sa 30 poena. Branilac titule, Bonom je samo pet poena iza njega, na drugom mestu. Lemb i mladi Kanađanin Pit Meklaud imaju po 17 poena, dok još jedna mlada nada ovog sporta, Met Hol iz Australije ima 14 poena. Međutim, ni preostalih sedam pilota nema ništa manju motivaciju da se vrati u borbu za titulu.

Sa druge strane, Poljak Luk Capiela probaće da osvoji Challenger Kup. Ovaj 31-godišnji pilot iz Poznanja je trenutno na osmom mestu Challnger Kupa  - posebnog izdanja Red Bull Air Race koje daje priliku mladim pilotima da razviju veštinu letenja na malim visinama u uslovima trke.Gdinja je najseverniji grad u kome će biti održan Red Bull Air Race ove godine i poznat je po prijatnoj letnjoj klimi koja će biti pravo osveženje za pilote koji su imali ozbiljne probleme na 45 stepeni u Maleziji. Međutim iako temperatura odgovara pilotima koji će svoje avione moći da testiraju do krajnjih granica, bilo koji vetar sa Baltičkog mora mogao bi da im pomrsi konce i učini trku izazovnijom.
Red Bull Air Race svetski šampionat 2014. ima osam stanica u sedam zemalja. Piloti se trkaju sa vremenom dok preleću između vazdušnih pilona na izazovnoj slalom stazi. U borbi za poene oni dostižu brzinu i do 370 kilometara na sat i trpe 10G silu.

Red Bull Air Race trenutni poredak: 1. Hanes Arh (AUT) 30 poena, 2. Pol Bonom (GBR) 25, 3. Najdžel Lemb (GBR) 17, 4. Pit Meklaud (CAN) 17, 5. Met Hol (AUS) 14, 6. Martin Sonka (CZE) 8, 7. Jošihida Muroja (JPN) 7, 8. Nikolas Ivanof (FRA) 5, 9. Matijas Dolderer  (GER) 4, 10. Peter Bešenji (HUN) 2, 11. Kirbi Čamblis (USA) 0, 12. Majkl Gulian (USA) 0.Datum: 24.07.2014. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...