x

Ubedljiva pobeda Srbije na startu SP 2019

Ubedljiva pobeda Srbije na startu SP 2019

Reprezentacija Srbije pobedom nje starovala na Svetskom prvenstvu u Japanu. U utakmici sa kojom je otvoreno takmičenje u "Akva domu" u Kumamotu, izabranice selektora Ljubomira Obradovića slavile su posle fizički zahtevnog duela sa selekcijom Angole 32:25 (16:12). 


24. Svetsko prvenstvo u rukometu za žene održaće se u periodu 30. novembra do 15. decembra 2019. godine, u Japanu, u organizaciji Rukometnog saveza Japana i Međunarodne rukometne federacije (IHF).


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u rukometu za žene 2019


Agresivna odbrana sa Katarinom Tomašević između stativa, odlična veza Liščević-Cvijić u napadu i nepogrešiva Željka Nikolić sa pozicije desnog krila, razlozi su zbog kojih je selektor Angole Morten Subak već u devetom minutu zatražio tajm-aut pri vođstvu Srbije 6:3.


Nastavile su Srpkinje u istom ritmu sve do 13:6, kada su šampionke Afrike iskoristile brojčanu prednost i smanjile na 13:9 serijom 3:0 u 22. minutu. Održale su tu prednost Lavko i drugarice do odlaska na odmor.


Početak drugog poluvremena obeležila su dva vezana gola Afrikanki, koje su prišle na 16:14 već u 32. minutu. To, međutim, nije unelo nervozu u tim Ljubomira Obradovića. Nastavile su srpske rukometašice sa kontrolom igre i rezultata. Raspucale su se Jelena Lavko i Jelena Trifunović, a Željka Nikolić i Dragana Cvijić su donele novih +5 - 26:21 deset minuta pre kraja. Nije imala snage Angola za preokret ni pored dva tajm-auta do 54. minuta. Srpkinje su rutinski privele meč kraju.


SRBIJA - ANGOLA 32:25 (16:12)

Kumamoto

"Akva dom"

Gledalaca 3.000


SRBIJA: Risović, Tomašević 10 odbrana, Radosavljević, Trifunović 4, Števin, Lavko 5, Nikolić 7, Janjušević, Kojić, Pop Lazić 3, Radojević 4, Obradović 1, Jovović, Stoiljković 3, Liščević 1, Cvijić 4


ANGOLA: Pinto, Souza, Almeida, Žoao, Silva 2, Paulo 4, Bernardo, Kasoma 2, Da Silva, Karlos 4, Dombaksi 2, Kazanga 1, Mačado 3, Venansio, Santos 2, Gualo 5


SEMAFOR: 6:3 (10.) 10:4, 13:6, 13:9 16:14 (32.)  18:16 (36.) ( 24:21 (48.) 26:21 (50.) 27:22 (51.) 31:23 (56.)



Izjave nakon meča:


Selektor Ljubomir Obradović:


-Početak Svetskog prvenstva nije lak ni za jednu ekipu. Zasluženo smo pobedili. Čestitam Angoli na fer i korektnoj igri. Imali smo snimke sa njihovih utakmica, ali jedno je video, a drugo uživo. Uživo su još više i krupnije devojke. Poseduju veliki potencijal. Vrlo su nezgodna ekipa. Znali smo da će dosta igru bazirati na pivotmenu. Uspeli smo u velikoj meri da ih osujetimo u tome. Mogli smo i lakše da dođemo do pobede, ali to je tako sa prvom utakmicom. Čekala se dugo, od maja. Prva utakmica je završena, idemo dalje. Svetsko prvenstvo dugo traje, tako da moramo biti oprezni - rekao je Obradović, koji je šansu dao velikom broju igračica: -Mogli smo i više da rotiramo, ali bilo je par tehničkih grešaka na koje računamo. Dugo je prvenstvo, moraju sve devojke da budu u pogonu. Ide Kuba, nadam se da će još više devojaka dobiti šansu.



Jelena Trifunović:


- Angola je nezgodna ekipa, a bila je i prva utakmica što je još nezgodnije. Dobro smo ušle u turnir, nadam se da ćemo sledeću utakmicu biti još bolje. Dobro je što smo bile sve, sačuvale smo svežinu, imamo dan pauze, Možemo da se oporavimo i spremimo za naredne dve utakmice. Svakako je dobro kada svi igraju, sačuvamo se i možemo više da pružimo na sledećoj utakmici.



Jovana Stoiljković:


- Prva utakmica je uvek teška, probija se led. Osvojile smo dva boda prema očekivanjima. Zadovoljne smo, igru treba da podignemo na viši nivo  i idemo dalje.



Morten Subak, selektor reprezentacije Angole:


-Čestitam Srbiji na pobedi. Krenuli su veoma dobro, a mi smo bili u zaostatku kostantn. Pokušavali smo, dali sve od sebe, ali u poslednjih 15 minuta se videlo da nemam vazduha, ni snage da se izborimo sa njima. To je to, idemo dalje.



Željka Nikolić, najbolji strelac reprezentacije Srbije:


-Želim da čestitam svojim devojkama. Važna pobeda za nas. Prvi meč je uvek težak. Najvažnije je da smo uzeli dva boda. Imali smo neke uspone i padove, ali radićemo na tome da to ispravimo. Trenažni dan je pred nama. Spremamo se za naredne utakmice.



Azenaide Karlos, reprezentativka Angole:


-Čestitke Srbiji, znali smo protiv koga igramo i da će biti teško da pobedimo. Kada smo osetili priliku da možemo da se približimo sredinom drugog poluvremena, nismo uspele, Srbija se odvojila i to je to. 


U drugom kolu u ponedeljak od 4.30 časova ujutru po našem vremenu (12:30 po lokalnom), reprezentacija Srbije se sastaje sa selekcijom Kube. (Izvor: RSS)


Datum: 30.11.2019. Autor: Rukometni savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...