Ženska reprezentacija Srbije šampion sveta vazdušnim pištoljem


Peti dan na 51. Šampionatu sveta u Granadi i još dve velike radosti za srpsko streljaštvo: ženska seniorska reprezentacija Srbije u gađanju vazdušnim pištoljem osvojila je zlatnu medalju  sa 1.142 kruga (Šekarić 382, Veličković 381, Arunović 379) dok je Jasna Šekarić sedmim mestom u finalu vazdušnim pištoljem sa  94 kruga osvojila olimpijsku vizu za Rio 2016.

U ovoj disciplini deljeno je šest olimpijskih viza, ali pošto je šestoplasirana Mađarica Renata Tobai Sike već ispunila normu MK pištoljem, prošla je Jasna Šekarić. Srbija je  bila bolja od Kine za jedan krug (1.141) dok je trećeplasiranoj Mađarskoj "pobegla" dva kruga! Učestvovale su 22 reprezentacije.

Ovo je treća medalja srpskih strelaca na Šampionatu sveta u Granadi. Bronzane medalje su osvojile ženska reprezentacija vazdušnom puškom (Maksimović, Biserčić, Arunović) i muška reprezentacija MK puškom 60 metaka ležeći (Pletikosić, Sebić, Mirosavljev).

Jasna Šekarić je donela drugu olimpijsku vizu za Olimpijski komitet Srbije i Streljački savez Srbije. Pre Jasne Šakarić olimpijsku vizu donela je Andrea Arsović vazdušnom puškom. Olimpijske vize pripadaju nacionalnom olimpijskom komitetu u nacionalnoj streljačkoj federaciji.

Jasna Šekarić je u karijeru učestvovala na sedam olimpijskih igara od 1988. u Seulu do Londona 2012. i osvojila pet medalja - zlato 1988. u Seulu, srebra 1992. u Barseloni, 2000. u Sidneju i 2004. u Atini i bronzu 1988. u Seulu.

Zlatna medalja vazdušnim pištoljem pripala je Ji Hae Jung (Koreja) sa 197,4 kruga, srebro Oleni Kostevič (Ukrajina) sa 196,7 a bronza takmičarki iz Tajvana Čia Jing Vu sa 177 krgova.  Bobana Veličković je zauzela visoko 14. mesto sa 381 krugom (96,97, 95, 93) i slabijom posedljom serijom propustila priliku da se i ona nađe u finalu, dok je Zorana Arunović 23. sa 379 krugova (95, 95, 95, 94) i podnela je ogroman teret u osvajanju zlatne medalje jer je sav pritisak bio na njoj pošto je gađala u drugoj "partiji"!

- Nisam znala koliko su "ubile" Jasna i Bobana, dogovor je bi se "ne poznajemo"  i namerno smo se mimoilazile na strelištu - pričala je Zorana Arunović posle uzbudljivog meča.-  Nismo želeli da se opteretim, tako da sam ušla u meč sa ciljem da taktički i tehnički odradim svaki hitac najbolje što mogu i da pokušam da uđem u finale. "Ulaznica" nije bila skupa - 382 kruga. Posle tri ujednačene serije, u završnicii je bilo napeto, imala sam u poslednjoj seriji dve osmica 33. i 39. dijabolom, ali sam poslednjim metkom pogodila centar i za krug smo pretekle Kineskinje. Ova medalja mi je  donela ogromnu radost i utehu za sve ono što mi se dešavalo na ovom Šampionatu sveta.

Bobana Veličković je bila na krug do finala:
- Posle tri evropska zlata, osvojile smo i svetsko, što nam je i bila neka tajna želja - rekla je Veličkovićeva.- Na neki način ovo je i nagrada za sve propuštene prilike na EŠ i ovde na SP, za kvarove oružja i druge pehove. Dokazale smo da smo najbolje u svetu. Rezultati nisu bili visoki i zbog toga mi je žao što sam prokockala  finale u poselednjoj seriji. Ali, ima još takmičenja i sigurna sam da ovakve greške neću ponoviti...

Jasna Šekarić je bila presrećna zbog olimpijske vize i rezultata u osnvnom delu od 382 kruga (96, 96, 94, 96) jer je kao šesta ušla u borbu za medalje, ali ne i sedmim mestom u finalu:
-Očekivala sam više u finalu i bila sam spremna. Malo su me ponele emocije, postale smo svetske prvakinje, nije bilo vremena da se dobro koncentrišem, bilo je i treme tako da sam loše počela i nije bilo šansi za prodor ka vrhu. Sa druge strane olimpijska viza je velika stvar, ako budem otišla u Rio biće mi osmi put da gađam na olimpijskom turniru.

U istoriji, ovo je tek druga ekipna medalja za naše streljaštvo sa Šampionata sveta vazdušnim pištoljem. Prva i to bronzana osvojena je 1991. u Stavangeru i u toj reprezentaciji gađala je Jasna Šekarić. Do sada, ženska reprezentacija pištoljem osvojila je ukupno tri svetske  medalje, uz dve vazdušnim pištoljem (1991. - bronza i 2014. - zlato) još  jednu MK pištoljem (srebro 2010. u Minhenu).

- Zlato i olimpijska viza su ogroman uspeh i  velika satisfakcija za sve streljačke radnike i trenere  u klubovima i savezu za uloženi ogroman trud  proteklih meseci na pripremama - komentar je Srećka Pejovića direktora reprezentacije.- Na neki način došle su kao melem na ranu jer smo imali i previše  propuštenih šansi na ovom prvenstvu. Navijanje ostalih članova reprezentacije bilo je fantastično. I oni zaslužuju čestitke. Jasna Šekarić će, ako bude učestvovala u Riju, ispisati novu stranicu u istoriji olimpijskog sporta sa osam učešća...

Najviše učešća u istoriji ima Ian Milar (Velika Britanija, konjički sport), čak deset (1972. i  1976, potom 1988 - 2012). Strelac Afanasijs Kuzmins (Litvanija, SSSR) ima devet učešće (1976, 1980. potom 1988- 2012). Od žena, osam učešća ima Italijanka, kajakašica Jozefa Iden Gverini (1984 - 2012).

U gađanju MK puškom trostav 3 puta 20 metaka, ni jedna srpska takmičarka nije se plasirala u finale i borbu za olimpijske vize. Finale je vredelo 585 krugova (jedna takmičarka sa tim rezultatom ispala je zbog manje unutrašnjih centara). Ivana Maksimović je  38. sa 581 krugom (klečeći 191, ležeći 198, stojeći 192), Andrea Arsović je 32. sa 580 krugova (192, 197, 191) a 54. Jelena Živković sa 574 kruga (193, 194, 187).  Zlato je osvojila Beate Gaus (Nemačka) sa 456,6 krugova, srebro je pripalo Hrvatici Snježani Pejčić sa 455,1 krug, a bronza Molin Vesterheim (Norveška) sa 444,7 krugova. Gaus je imala najbolji osnovni rezultat 590 krugova!Datum: 15.09.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...