Štefanek: - Jedan san sam ispunio, drugi ću u Riju


Davor Štefanek (29 godina), srpski rvač, šampion sveta iz Taškenta u kategoriji do 66 kilograma grčko rimskim stilom, rekao je na konferecniji za novinare u Klubu sportista  Partizana da  mu je bila velika čast i ogromno zadovoljstvo da bude na balkonu sa strelcima i košarkašima i poželeo da sportisti iz pojedinih sportova  što češće budu tako pozdravljeni:

- Jedan san, koji sam sanjao 23 godine, od kada sma počeo da rvem sam ispunio - postao sam šampiona sveta. Drugi, a to je olimpijska medalja, nadam se da ću ispuniti u Riju 2016. Bio sam junirski prvak sveta, 2009. sam izgubio svetsku bronzu u poslednjoj sekundi meča, sada sam sve nadoknadio - istakao je Štefanek.

Štefanek se zahvalio svim ljudima iz saveza, "najboljem treneru na svetu" Damjanoviću, bugarskom stručnjaku Dobrevu i ostalim članovima stručnog štaba, drugovima iz reprezentacije Maksimoviću i Frisu i posebno  Mate Nemešu:
- Sa njim sa poslednjih meseci mnogo sparingovao i polovina ove zlatne medalje je njegova.  Imao sam dve lakše borbe ali i tri veoma teške protiv Litvanca koji je kasnije osvojio bronzu,  Azerbejdžanca od koga sam pre mesec i po izgubio i na kraju sa Irancem. Izbegao sam Mađara Lerinca koji je opasan rival i njemu je pripala bronza.  Ako bude ovakve podrške ljudi iz saveza i mog kluba Spartak, u Riju ću se, siguran sam, boriti za medalju... Još nisam svestan šta sam uradio, čini mi se da sam se vratio sa nekog običnog turnira.

Trener Sreten Damjanović i sam bivši šampion sveta, stvorio je plejadu vrsnih  rvača i dva prvaka sveta - Memiševića (1981) i Štefaneka:
- Posle Olimpijskih igara u Atlanti 1996. moj klub Spartak je krenuo na turnir u Mađarsku i u juniorskoj ekipi bio je i Štefanek.  Kada smo uveče Memišević i ja obilazili  klince, video sam da Štefanek spava u rvačkom dresu. Tada sam rekao  Memiševiću "Devbeli, ovaj će biti prvak sveta". I evo, skoro dve decenije  posle toga Štefanek je posle pet sjajnih brbi postao najbolji rvač sveta.

Konferenciji za medije prisustvovali su državni sekretar za sport Predrag Peruničić, zamenik ministra omladine i sporta Dragan Atanasov, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksndar Šoštar, savetnik predsednika dr Dane Korica, sportski direktor Sportskog saveza Srbije Dragan Šešum i druge ugledne zvanice. Pozdravion ih je predsednik Rvačkog saveza Srbije  Željko Trajković i naglasio:

- Rvanje je od 2004. donelo srpskom sportu sedam svetskih i evropskih medalja i u kontinuitetu beleži odlične rezulate. Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Olimpijskom komitetu Srbije na velikoj pomoći rvačkom sportu. Nemamo sponzore i da nije države ne bi bilo ni ovih uspeha.  Veliki doprinos dali su u treneri i članovi stručnog štaba. U Taškentu smo i na sportsko diplomatskom polju imali mnogo uspeha, istaknuti srpski sportski i rvački zvaničnik Nenad Lalović izabran je za prvog čoveka svetskog rvanja.

Vođa reprezentacije u Taškentu bio je Rajko Baltić:
- Na ovom šampionatu, Štefanek je pokazao da je sazreo kao takmičar i bio je najbolja kada je bilo najteže. U njegovom razvoju, ogromnu ulogu imali su i treneri Nandor Sabo i Milorad Dokmanac. Štefanekova medalje je ogroman uspeh u izuzetnoj konkurenciji  jer je, na primer, velika rvačka sila Rusija tek u finišu prvenstva uspela da osvoji zlatnu medalju...

Lekar reprezentacije dr Stevana Sikimić istakao je da su srpski rvači po "znanju, fizičkoj spremnosti i pshološkoj snazi bili uz rame sa takmičarima iz rvačkih velesila".
Zlatna medalja  Davora Štefaneka je 40 u istoriji našeg rvanja sa šampionata sveta (6 - 17 - 17). Šampioni sveta bili su 1963: Bora Vukov i Stevan Horvat, 1966: Stevan Horvat, 1971: Sreten Damjanović, 1981: Refik Memišević. Poslednju medalju na SP osvojio je Kristijan Fris (2007, bronza).
Na Šampionatima Evrope Šefanek je osvojio srebro 2004. i bronzu 2008. i 2012. Učestvovao je dva puta na Olimpijskim igrama 2004. u Atini i 2008. u Pekingu. Juniorski šampion sveta bio je 2005.


Datum: 17.09.2014. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...