x

Sudija treba biti dinamičan i voljan za rad

Sudija treba biti dinamičan i voljan za rad Foto: Milorad Popović

Savremeno strelјaštvo ima veoma dinamičan razvoj koji je praćen i brojnim izmenama u samim pravilima po kojima se sprovode strelјačka nadmetanja. Kako ta pravila primeniti na najbolјi način i raditi u duhu tih pravila učesnicima stručnog seminara „Suđenje u funkciji strelјačkog sporta i sportista“ govorio je jedan od najmlađih i najbolјih internacionalnih sudija Robert Ferenčak iz Slovenije, kome u sportskoj biografiji nedostaju još samo Olimpijske igre, da može da ispuni san koji ima svaki sportista, pa i sportski sudija.

Strelјačka družina „Smederevo“ organizovala je minulog vikenda dvodnevni stručni seminar o sportskom strelјaštvu pod nazivom „Suđenje u funkciji strelјačkog sporta i sportista“. Učesnicima seminara, kojih je bilo ukupno 31, predavač Robert Ferenčak, instruktor ISSF-a i internacionalni sudija iz Slovenije prezentovao je pravila međunarodnog strelјačkog saveza (ISSF) i dao smernice kako ta pravila primeniti i raditi u duhu tih pravila. Sve u cilјu da se svim takmičarima omoguće podjednako najbolјi uslovi. Prvog dana seminara posebna pažnja posvećena je pravilima ponašanja sportista i sudija, dres kodu, bezbednosti i drugim opštim pravilima. Drugog dana učesnici seminara detalјnije su se upoznali sa poglavlјima ISSF pravilnika za discipline puška i pištolј. Posebna pažnja posvećena je kontroli opreme, finalima u disciplinama 10, 25 i 50 metara, a obrađena je i nova olimpijska disciplina miks tim. Sve ovo predavač je potkrepio brojnim primerima iz prakse uz arhivske snimke i fotografije sa najznačajnijih međunarodnih takmičenja, a u većini je i sam bio akter.


U kratkoj pauzi tokom seminara na pitanje „Šta je potrebno da neko bude dobar sudija?“, za portal SD sport, Robert Ferenčak, kome u sportskoj biografiji nedostaju još samo Olimpijske igre, da može da ispuni san koji ima svaki sportista, pa i sportski sudija, rekao je:

– „Moraš biti spreman da učiš, spreman za timski rad, mnogo pozitivne energije, pozitivnog pristupa, ulagati uvek u svoje znanje i stalno sebe unapređivati. Potrebno je da sudija bude dinamičan i, pre svega, volјan za rad. Naravno, lakše je da se postane sudija ako imaš predznanje ili se neko pre toga bavio strelјaštvom, ali nije obavezno. Najbitnije je ići redom. Retko ko postane dobar sudija ako ne krene od samog početka, od osnovnih stvari“.

Nakon predavanja učesnici su imali prilike da provere svoje znanje kroz formu testa sa 20 pitanja. Svi su na kraju dobili i učesničke diplome, a organizaciju seminara pomogla je renomirana smederevska štamparija „New Press“, osvedočeni prijatelј strelјačkog sporta kroz dugogodišnje sponzorstvo Smederevske lige u strelјaštvu, čiji je slogan sasvim u skladu sa strelјačkim sportom: „Preciznost je naša briga“.


Smederevo je na ovom seminaru imalo 14 predstavnika, 9 iz SD „Smederevo“, dvoje iz SK „Heroj Srba“ i troje iz SKOSI „R-50“. Pored domaćina, učesnici seminara su došli i iz nekoliko beogradskih klubova: SK „Akademac“, KSS „Policajac“, SK „Pobednik“ i SKOSI „Pobednik“, SD „Bečkerek 1825“ Zrenjanina, SK „Niš 1881“, SD „Aleksa Dejović“ iz Užica, SK „Aranđelovac“, SK „Ulјma“, GSD „Radnički“ iz Šapca i SK „Sokolovi“ iz Loznice. Među njima bilo je sudija sa A i B licencama, trenera i reprezentivaca, a prvog dana u subotu učesnike je obišao i Nenad Pajić, trener i selektor paraolimpijske reprezentacije Srbije.


Učesnici iz Smedereva imaće prilike već ovog vikenda da pokažu koliko je seminar imao uticaja na njih jer će biti sudije na najvažnijem domaćem takmičenju u ovoj godini vazdušnim oružjem. Naime, 2. i 3. marta na vazdušnom strelištu u Sportskoj hali Smederevo održaće se Prvenstvo Srbije u A programu za seniore i seniorke.

Ceo tekst sa portala SD sport možete pročitati na sledećem linku: http://www.sdsport.rs/veliko-interesovanje-za-seminar-sudenje-u-funkciji-streljackog-sporta-i-sportiste/?fbclid=IwAR2t426HQmAjmzzrM-eoctsMMg0Z9PNsa8mQow0RDyKCJ60DwlFHzoSHAEE


Datum: 27.02.2019. Autor: Marija Aničić

PROČITAJTE JOŠ...