x

Pravila i propisi Formule 1 za sezonu 2019

Pravila i propisi Formule 1 za sezonu 2019

Nova sezona Formule 1 donosi i nova pravila. Nova pravila za sezonu 2019 Formule 1 možda nisu toliko sveobuhvatna, ali svakako postavljaju snažne temelje, kako bi trke Formule 1 bile još konkurentnije. Neke promene biće očigledne (automobili formule 1 izgledaće primetno drugačije) dok će druge biti suptilnije, ali ne manje značajne.


2019 FIA Formula 1 Svetsko prvenstvo (engl. FIA Formula One World Championship, F1) održaće se u periodu od 17. marta do 01. decembra 2019. godine, na više lokacija u organizaciji Formula 1 grupe.


Kalendar trka FIA Formula 1 Svetskog prvenstva 2019


Od  sezone 2019 aerodinamika bolida u Formuli 1 biće pojednostavljena. Automobili Formule 1 imaće prednje krilo s većim rasponom, pojednostavljenim kočionim kanalima i širim zadnjim krilom koje bi trebalo da učini sistem za smanjivanje otpora vazduh (DRS) znatno efikasnijim.


Nova pravila i propisi F1 za sezonu 2019…


Novo prednje krilo Formule 1 - biće šire, više i znatno pojednostavljeno. Širina prednjeg krila formule 1 povećana je za 200mm, njegova visina povećana je za 20mm, a samo prednje krilo  pomereno je unapred za 25mm. Promena na prednjem krilu formule 1 napravljena je da olakša poteru vozačima kako bi lakše pratili automobil ispred sebe, a samim tim imali i veću mogućnost preticanja.


Novo zadnje krilo Formule 1 - biće šire, više i jednostavnije. Visina zadnjeg krila formule 1 povećana  je za 20mm, širina zadnjeg krila povećana je za 100mm. Kao i prednje krilo, promena na zadnjem krilu formule 1 napravljena je kako bi olakšala vozačima da se upuste u još “bliže” nadmetanje.


Novi kočioni kanali Formule 1 - biće manji i repozicionirani. Visina kočionih kanala Formule 1 smanjena je za 150mm, i pomerena unapred za 100mm kako bi se bolje “povezala” sa protokom vazduha koji dolazi preko prednjeg krila. Promena na kočionim kanalima Formule 1 napravljena je kako bi im se smanjila snaga i kako bi bili više aerodinamični.


Boja automobilskih guma Formule 1 - u upotrebi će biti svega tri (3) boje. Automobili formule 1 odsad će na raspolaganju imati tri vrste/ boje guma, i to: bele gume (tvrde), žute gume (srednje tvrdoće) i crvene gume (mekane). Ova odluka doneta je u skladu sa dogovorom sa kompanijom Pireli (Pirelli), koja je zvanični snabdevač formule 1 kad su gume (pneumatici) u pitanju, kako bi se omogućilo fanovima formule 1 da lakše raspoznaju koje gume se koriste na određenom automobilu formule 1, odnosno kako bi znali za koju strategiju su se vozači/ timovi odlučili.


Povećanje količine goriva u automobilu formule 1 - umesto dosadašnjih 105kg, vozači će moći da koriste 110kg goriva. Ova promena napravljena je kako bi se vozačima omogućilo da koriste punu snagu motora svo vreme, naručito u završnicama trka, odnosno kako više ne bi morali da vode računa o potrošnji/ uštedi goriva.


Biometrijske rukavice vozača Formule 1 - svi vozači formule 1 moraće da nose biometrijske rukavice. Biometrijska rukavica, koja je razvijena od strane odeljenja za bezbednost FIA, imaće senzore ušivene u tkaninu koji će meriti jačinu pulsa vozača, kao i nivo kiseonika u njegovoj krvi. Ova promena uvedena je kako bi se povećala bezbednost vozača, ali i kako bi se olakšala eventualna medicinska pomoć, budući da će ove vitalne podatke prosleđivati medicinskom timu na stazi.


Još jače kacige vozača formule 1 - novi strožiji zahtevi kad je u pitanju kaciga vozača formule 1. Od 2019. godine sve kacige moraju ispunjavati novi FIA 8860-2018 standard. Nova ultra-zaštitna kaciga formule 1 uz ovaj standard, nudi niz vitalnih sigurnosnih prednosti, uključujući naprednu balističku zaštitu i povećanu apsorpciju energije. Prednja strana vizira smanjena je za 10mm da bi se smanjili rizici povezani sa eventualnim krhotinama, dok sam okvir kacige koristi nove kompozitne materijale kako bi se poboljšala otpornost na drobljenje i penetraciju.


Težina automobila i vozača formule 1 - težina vozača odsada meriće se nezavisno od automobila. Minimalna težina automobila formule 1, bez goriva, povećana je sa 733kg na 740kg. Što je još važnije, najmanje 80kg od navedene težine mora pripadati vozaču, odnosno njegovom sedištu, i upravljačkoj opremi. S druge strane, vozači lakši od 80kg, tu kilažu dostići će dodavanjem balasta, koji će biti dodat isključivo u kokpit. Ova odluka doneta je zbog toga da teži vozači više ne bi bili u nepovoljnom položaju zbog težinskih pravila.


Formula 1 i Netflix objavili detalje visoko očekivanog dokumentarca


Ostale izmene F1 u sezoni 2019:


  • Određena je nova pozicija za retrovizore i zadnje krilo u cilju poboljšanja preglednosti prema nazad.

  • Određena je nova pozicija kamera na vozilima da bi se poboljšala preglednost preko oreola.

  • Dodata su zadnja svetla na zadnje krilo.

  • Određene su neznatne modifikacije koje će biti primenjene i na oreol da bi se smanjilo odvraćanje pažnje vozača.

  • Vozačima će biti dozvoljeno da pretiču nakon perioda prisustva bezbednosnog automobila samo kada pređu startno-ciljnu liniju.

  • Timovi će od sada biti odgovorni za inicijalno ispitivanje automobila i oni moraju garantovati da su bolidi u skladu sa svim bezbednosnim merama.

  • Pored karirane zastave na kraju trke, koristiće se i svetlosni panel


Kompletnu listu promena i pravila za sezonu 2019 možete pronaći na zvaničnom sajtu Formule 1 https://www.formula1.com


Međunarodna automobilska federacija (FIA) odobrila je ove promene pravila kako bi se povećao broj preticanja i dodatno poboljšala mogućnost bližeg trkanja u šampionatu Formule 1, što bi pak trebalo da dovede do većeg broja zanimljivijih duela i trka, a sve to kako bi privukli još veći broj navijača.


Rezultati trka - FIA Formula 1 Svetsko prvenstvo 2019


Datum: 07.02.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...