x

Vodeći košarkaški nacionalni savezi i klubovi polako prihvataju domen .basketball

Vodeći košarkaški nacionalni savezi i klubovi polako prihvataju domen .basketball

Internet domen .basketball, koji je FIBA osnovala u junu 2017. godine kao digitalni indentitet koji ima za cilj da poveže globalnu košarkašku zajednicu, usvojili su neki od najvećih sportskih partnera FIBA, nacionalne federacije i vrhunski košarkaški klubovi.


Proces registracije .basketball domena počeo je 2012. godine, kada je FIBA ušla u partnerstvo sa američkom kompanijom Roar Domains, koja se fokusirala na komercijalizaciju tzv. sportskih top level domena (Sports Top Level Domains).


Među najnovijim i najznačajnijim imenima koja su usvojila domen .basketball su: Košarkaška federacija Argentine (argentina.basketball); Košarkaška federacija Demokratske Republike Kongo (leopards.basketball); Košarkaška federacija Iraka (iraq.basketball); Košarkaška federacija Filipina (pilipinas.basketball); Švedska košarkaška federacija (sweden.basketball); Košarkaška federacija Ujedinjenih Arapskih Emirata (uae.basketball). Pored nacionalnih federacija, domen .basketball usvojili su i košarkaški klubovi AS Monaco (asmonaco.basketball); Bamberg (bamberg.basketball); Kataja (kataja.basketball); Leicester (leicester.basketball); Nizhny Novgorod (NN.basketball); The Southern Huskies (SouthernHuskies.basketball) i drugi.


Projekat promene internet domena pokazao se izuzetno popularnim među FIBA članicama u azijskom regionu, gde je čak 35 federacija u procesu menjanja svojih zvaničnih internet domena.


Svi akteri koji su usvojili novi domen, kada je u leto 2017. godine ta mogućnost stavljena na raspolaganje svim članicama FIBA, pokazali su svoje zadovoljstvo time što su svi obnovili korišćenje .basketball domena nakon prve godine.


Promena domena novim .basketball može pozitivno uticati na bolje rangiranje internet sajtova, ako uzmemo u obzir SEO optimizaciju (Search Engine Optimization), što se jasno može videti na primeru Košarkaške lige šampiona (Basketball Champions League) koja je prešla sa domena basketballcl.com na novi domen championsleague.basketball. Nedugo nakon prelaska na novi domen Košarkaška liga šampiona počela je da se značajno bolje rangira na listama pretrage internet pretraživača, što je uticalo na značajan porast posetilaca koji dolaze putem internet pretrage.


Međunarodna košarkaška federacija - FIBA jedna je od svega nekoliko krovnih federacija koje su započele prelazak na tzv. “TLD” (Top Level Domain) po kome se domeni biraju u skladu sa sportom kome određena organizacija pripada. Kad je u pitanju sama FIBA, završen je prelazak na domen .basketball svih internet sajtova koji su u vlasništvu ove organizacije, počevši od vodećih takmičenja, muških i ženskih svetskih kupova i dr. Zvaničan sajt FIBA (Fiba.com) takođe je preimenovan u skladu sa novim domenom u fiba.basketball


FIBA se odlučila za domen .basketball zbog potencijalno bolje promocije košarkaških brendova i zainteresovanih strana u kontrolisanom internet okruženju, kao i zbog nastojanja da ujedini globalnu košarkašku zajednicu na internetu pod jednim domenom, odnosno poveže sve učesnike i stvori prepoznatljiv digitalni prostor za sve aktivnosti vezane za košarku na internetu, ali i da očuva pravo privilegovanih zainteresovanih strana u košarci kad je u pitanju izbor imena domena.


Osnivač i predsednik Roar Domains-a, Rian Nelsen čestitao je FIBA-i na lansiranju FIBA.basketball veb stranice, i rekao da je to priznanje FIBA-inoj viziji za budućnost: "Stvaranje globalnog digitalnog identiteta za košarku je istorijski korak koji će objediniti, zaštititi i promovisati sport za svoje federacije, klubove, igrače i sve u košarkaškoj zajednici. Radujemo se saradnji sa FIBA-om u cilju jačanja online košarkaškog digitalnog identiteta i jačanja veza unutar zajednice.


Generalni sekretar FIBA-e i član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Patrik Baumann izjavio je: ".basketball domen je idealan jer je jasan, specifičan, ima globalni nivo i doseg i definiše sport, što je u potpunosti u skladu sa jednom od misija FIBA - da se ljudi spoje i ujedini zajednica.”


Datum: 06.02.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...