x

Doderu i Sudimčevoj bronza svetskog seniorskog kupa u Sofiji

Doderu i Sudimčevoj bronza svetskog seniorskog kupa u Sofiji

Srpski seniori nastavili su da pomeraju granice na međunarondoj sceni. Na Svetskom seniorskom kupu, Babolat Bulgarian International 2018, koji je uz učešće 148 takmičara i takmičarki iz 30-tak zemalja od 4. do 7. septembra 2018. održan u Sofiji, ostvaren je najbolji rezultat u istoriji srpskog badmintona kada je reč o turnirima ovog ranga. Naši reprezentativci su stigli do četvrtfinala u čak tri konkurencije, stigavši na kraju do jednog odličja. Ono je delo Andrije Dodera i Marije Sudimac u mešovitom dublu, a njihov uspeh posebno dobija na težini ako se zna da Sudimčeva ima svega 17 leta. Srpski miks je u meču vrednom odličja savladao austrijsku kombinaciju Dominik Stipsits, Serena Au Jong (21:13, 21:16). Izvanredno izdanje pokazao je i potom u duelu za finale koje je posle tri uzbudljiva seta izgubio od indijskog para Ašit Surja, Pranjal Prabhu Čimulkar (21:15, 24:26, 21:17), potonjeg osvajača srebrnog odličja.


“Prezadovoljan sam kako sam odigrao turnir u Sofiji pošto sam u paru sa Marijom Sudimac stigao do svog najvećeg uspeha u mešovitim parovima na svetskoj sceni. Posebno mi je drago što je čitava ekipa u Bugarskoj pokazala neverovatan pobednički duh i fanatičnu borbenost”, kratko je ocenio svoj učinak Andrija Doder koji je posle pobede nad Šveđaninom Viktorom Zuhrom (21:15, 21:10) poražen od Portugalca Bruna Karvalja (21:18, 21:16) u meču za plasman u glavni žreb muškog singla u Bugraskoj.


I Sudimčeva je blistala posle turnira u Sofiji na kojem, pored mešovitog dubla, umalo nije stigla i do medalje u ženskom singlu. Pobedama nad Grkinjom Teodorom Lambrianidou (21:10, 21:6) i Jermenkom Lilit Pogosijan (21:19, 21:11) stigla je do četvrtfinala ove konkurencije u kojem je poražena od znatno iskusnije Špankinje Sare Penalver Pereire (21:9, 21:14), inače pobednika turnira.


“Ovo je za mene jos jedno odlično iskustvo, a u potpunosti sam uživala na ovom turniru. U singlu sam odigrala najbolje što sam mogla i nemam za čim da žalim. Susrela sam se sa jednim novim nivoom igre i naučila mnogo toga, kako na samo terenu tako i posmatrajući iskusne seniorke sa tribina, a sve to će mi pomoći u daljem napretku. S druge strane Doder i ja smo u miksu pokazali jedan ogroman kvalitet i veoma dobru igru, zahvaljujući i odličnoj energiji i timskom radu na terenu. Za malo nam je izmaklo finale, ali ssam presrećna i ovim rezultatom. Čestitala bih ovom prilikom svim članovima seniorskog tima u Sofiji na sjajnim rezultatima i velikoj podršci. Takođe, zahvaljujem se i trenerima koji zbog objektivnih razloga nisu bili uz nas na ovom turniru, ali koji su nas neprestano pratili iz Srbije i stalno sam upućivali savete i veliku podršku između mečeva”, istakla je Sudimčeva.


Luka Milić je u Sofiji stigao do svog prvog četvrtfinala muškog singla na turnirima Svetskog seniorskog kupa. U viteškoj borbi za polufinale poražen je od Šveđanina Albina Karla Hjelma (21:18, 11:21, 21:18), osvajača najsjajnijeg odličja u ovoj konkurenciji. Prethodno, naš reprezentativac je odigrao još dva meča u tri seta iz kojih je izašao kao pobednik posle velikih preokreta. U prvom kolu je savladao Italijana Đovanija Greka (14:21, 21:13, 21:12), dok je u osmini finala bio bolji od Španca Aleksa Alkala Domingeza (16:21, 21:11, 21:14). U muškom dublu Igor Bjelan i Doder su zaustavljeni u osmini finala od domaćeg para Ivan Rusev, Aleks Vlar (21:14, 21:12) koji su na kraju stigli do trofeja. Prethodno naš dubl je savladao švedsku kombinaciju Adam Gozi, Melker Z-Beksel (15:21, 21:18, 21:19) u prvom kolu ove konkurencije.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskog tima na turniru u Bugarskoj.


Datum: 08.10.2018. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...