x

Obeležavanje Svetskog dana deteta

Obeležavanje Svetskog dana deteta

Proslavljeni teniser Nenad Zimonjić, zlatna olimpijka Milica Mandić i brojni drugi poznati sportisti i stipendisti Ministarstva omladine i sporta danas su se na poziv ministra Vanje Udovičića okupili na času fizičkog u beogradskoj osnovnoj školi "Laza Kostić" da na Svetski dan deteta pošalju poruku o pravu dece na zdravo odrastanje.

"Svako dete ima pravo na zdrav život i pravilan fizički razvoj. Tu poruku Ministarstvo omladine i sporta šalje svakog dana, ali danas, na Svetski dan deteta imamo obavezu da još jednom, u punom sastavu - sa sportistima, nastavnicima, lekarima i trenerima - ponovimo i podvučemo tu važnu činjenicu. Današnja deca odrastaju drugačije od naše generacije, manje vremena provode napolju u igri, a mnogo vise pred kompjuterima i na društvenim mrežama. Zato je neophodno uložiti sve napore, uz učešće celog društva, da se roditeljima i deci približi važnost pravilnog vežbanja i pravilne ishrane, redovne rekreacije i fizičke aktivnosti za zdrav život i razvoj dece", istakao je ministar omladine i sporta.

On je rekao da su vrhunski sportisti pravi primer važnosti sporta za razvoj dece i mladih. "A da bi nacija bila zdrava, svi se moramo ugledati na njih i tokom svakog dana naći bar malo vremena da se posvetimo rekreaciji. Ministartsvo omladine i sporta u saradnji sa Savezom za školski sport već nekoliko godina organizuje akciju Sport u škole, gde se deci omogućava dodatno vežbanje, pored onog koje imaju na časovima fizičkog vaspitanja. Taj program, koji se sprovodi širom Srbije, nastaviće se i 2015. jer je cilj države da odgajamo zdravu decu i omladinu", poručio je Vanja Udovičić.

Među sportistima koji su se družili s osnovcima kako bi im približili sve prednosti sporta i rekreacije bili su i tekvodno šampionka Tijana Bogdanović, vaterpolisti Dušan Mandić, Viktor i Strahinja Rašović, fudbalski reprezentativac Predrag Rajković i badmintonci Milica Simić, Dragoslav Petrović, Luka Milić i Igor Bjelan. Društvo im je pravio i glumac Aleksandar Radojičić koji je tumačio lik Balerine u "Montevideu", a treneri i lekari iz Republičkog zavoda za sport i medicinu sporta demonstrirali su deci pravilno vežbanje.


Datum: 21.11.2014. Autor: Jelena Svilanović

PROČITAJTE JOŠ...