x

Posle osmerca i ostale dve srpske posade u polufinalu SP

Posle osmerca i ostale dve srpske posade u polufinalu SP

Posle osmerca i ostale dve srpske posade plasirale se u polufinala Svetskog prvenstva za juniore u Trakaiju (Litvanija). - Andrija Šljukić s vremenom 7:12,24 osvojio prvo mesto u svojoj četvrtfinalnoj grupi, Aleksandar Beđik i Igor Lončarević s vremenom 6:44,47 zauzeli drugo mesto u svojoj grupi četvrtfinala. - Borba za finala u subotu, 10. avgusta 2013.

Posle osmerca Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković, kormilar Mateja Jošić i ostale dve srpske posade izvadile su "vizu" za polufinala Svetskog prvenstva za juniore u Trakaiju (Litvanija). Andrija Šljukić je ostvario novu blistavu rolu upisavši u petak još jedan, drugi, trijumf u Litvaniji. S vremenom 7:12,24 naš skifista je ubedljivo pobedio u četvrtoj grupi četvrtfinala i tako, sa drugoplasiranim SAD (7:14,25) i trećeplasiranom Kanadom (7:14,32), sigurno zakoračio u polufinale šampionata. Šljukić je od početka četvrtfinalne trke pokazao ko je glavni. Već posle prvih 500 metara drugoplasiranom Amerikancu je bežao gotovo dve sekunde a tu prednost na prolasku kroz 1.000 metara gotovo udvostručio. Veliko preimućstvo u tom trenutku omogućilo mu je da drugu polovinu trke, uz rutinsko veslanje, mirno privede kraju. Četvrti je bio čamac Litvanije (7:18,07), peti Argentine 7:18,38, a šesti Moldavije (7:25,77).

- Šljukić je ponovo bo na visini zadatka. Odveslao je tačno onako kako smo se dogovorili. Povukao je do 800 metara, napravio odličnu zalihu, i onda u mirnijem tempu, štedeći snagu, rutinski završio trku - istakao je Ivković.

Među 12 najboljih u skifu probili su se i Poljska, Nemačka, Belgija (prva četvrtfinalna grupa), Azerbejdžan, Norveška, Kuba (druga), Češka, Francuska i Slovačka (treća).

Dvojac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lončarević je s vremenom 6:44,47 osvojio drugo mesto u prvoj četvrtfinalnoj trci i tako se sa prvoplasiranom Nermačkom (6:40,19) i trećeplasiranom Hrvatskom (6:47,32) probio među 12 najboljih posada u ovoj disciplini. Naši momci su od početka trke prigrabili mesto koje je vodilo u polufinale. Posle prvih 500 metara su bili drugi, na ulasku u drugu polovinu trke su izgubili tu poziciju od Hrvatske, koju su ubrzo i vratili i rutinski doveslali do polufinala. Iz ove grupe Bugarska (6:50,83), Danska (6:51,73) i Belorusija (7:01,07) veslaće za plasman od 13. do 24. mesta.

- Iako su došli do polufinala Beđik i Lončarević i dalje nisu na svom nivou. Lutaju i i dalje traže svoj zaveslaj. Ipak, nadam se da će se u sutrašnjoj borbi za finale snaći mnogo bolje nego što je bio slučaj u kvalifikacijama i četvrtfinalu i da će biti oni pravi - ocenio je Aleksandar Ivković, trener reprezentacije, nastup dvojca bez korilara u četvrtfinalu.

U polufinale dvojca bez kormilara plasirali su se i Grčka, Češka, Mađarska (druga četvrtfinalna grupa), Slovenija, Austrija, Indija (treća), Turska, SAD i Velika Britanija (četvrta).

Polufinalni okršaji na planetarnom šampionatu su na programu u subotu, 10. avgusta. Prvi na stazu izlaze Beđik i Lončarević koji će se za finale boriti od 12,30 časova. Nakon njih dvojice nastupiće Andrija Šljukić u skifu čiji je polufinalni duel zakazan za 13,26 č, dok će se Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković, kormilar Mateja Jošić naći na stazi u 13,54, u trci koja zatvara subotnji program u Trakaiju.

 

Datum: 10.08.2013. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...