x

Srpske nade na potezu u Evropskoj ligi mladih

Srpske nade na potezu u Evropskoj ligi mladih

Serija međunarodnih takmičenja važnih za srpsko streljaštvo nastavlja se sledećeg vikenda, kada na scenu izlaze mlađi juniori. U Osijeku će u subotu i nedelju biti održan kvalifikacioni turnir Regiona „Istok“ za Ligu mladih Evrope, u kojoj učestvuju strelci od 14 do 18 godina.


Srbiju će u takmičenju puškom predstavljati tri imenjakinje: Marija Malić, Marija Kolarević (obe Jedinstvo Stara Pazova), Marija Zavišić (Policajac), kao i Đorđe Savić (Oko sokolovo) i  Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće). U timu pištoljem su: Teodora Simić (Crvena zvezda), Katarina Maricki („Živko Relić Zuc“), Jelena Todorović („Aleksa Dejović), Stefan Popaživanov (Kikinda) i Vukašin Lazić (Kolubara).


Uz strelce su treneri Saša Iker i Ivan Manojlović.


Sem reprezentacije Srbije na turniru u Osijeku u nadmetanju puškom učestvuju: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Rusija i Ukrajina. U konkurenciji pištoljem biće Hrvatska, Rusija, Srbija i Ukrajina.


U svakom meču reprezentacija prijavljuje troje strelaca (ekipe moraju da budu mešovite, muško-ženske), svaki član tima ima direktnog rivala u protivničkom timu. Pucaju se četiri serije od po 10 metaka. Posle svake serije bolji strelac u duelu dobija dva boda, a ukoliko je nerešeno svakom ide po bod. Bodovi iz sva tri duela se sabiraju za ukupan rezultat. Ekipe se sastaju po ligaškom sistemu, svako sa svakim, a dve najbolje prolaze na finalni turnir koji će biti održan u Finskoj.


Prošle godine naš tim puškom je na finalnom takmičenju, održanom upravo u Osijeku, osvojio bronzanu medalju.


- U kvalifikacijama ćemo učestvovati sa skoro istim timom koji se nadmetao prošle godine u finalu, jedina izmena je što je umesto Veljka Ilića sada u timu Aleksa Mitrović – kaže Saša Iker, trener juniorske reprezentacije za pušku i vođa puta. - I ove godine naš tim puškom je ozbiljan kandidat za plasman u završnicu, ali s obzirom na sistem takmičenja u Ligi mladih, u kojoj nije bitan ukupan rezultat, već kako će se ko snaći protiv direktnog rivala prognoze su nezahvalne. U takmičenju pištoljem Rusija i Ukrajina su favoriti, međutim prošle godine, kada su kvalifikacije održane u Novom Sadu, srpskoj reprezentaciji pištoljem je u konkurenciji Rusije, Ukrajine i Hrvatske, vrlo malo nedostajalo da dođe do finala.

Datum: 18.05.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...