x

Pred Svetsko Prvenstvo u veslanju za seniore u Južnoj Koreji

Pred Svetsko Prvenstvo u veslanju za seniore u Južnoj Koreji

Na Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji (25. avgust - 1. septembar 2013) Srbiju će predstavljati dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, ženski dvojac bez kormilara Iva Obradović, Ivana Filipović i četverac bez kormilara čiji će sastav biti poznat posle Izborne regate na Srebrnom jezeru početkom avgusta.

Polako ali sigurno se bliži najznačajnije i najjače veslačko takmičenje u 2013. - Svetsko prvenstvo za seniore u Južnoj Koreji (25. avgust - 1. septembar). Predstojeći Svetski kup u Lucernu koji će se održati od 12. do 14. jula a na kojem će našu zemlju predstavljati dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić i dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, koji su u sredu otputovali u Švajcarsku, biće praktično i generalna proba za Čungju. I sastav srpske veslačke reprezentacije za šlagort sezone gotovo da je dobio konačnu konturu. Već je poznato da će Srbiju na planetarnom šampionatu u Istočnoj Aziji predstavljati četiri posade, a sastav tri je već skrojen. To su ovogodišnji evropski prvaci i mediteranski viceprvaci u dvojcu bez kormilara Nenad Beđik i Nikola Stojić, osvajači srebra u Adani u dubl skulu Marko Marjanović i Aleksandar Filipović i evropske vicepvakinje u dubl skulu iz Plovdiva 2011. Iva Obradović i Ivana Filipović koje će se u Južnoj Koreji ogledati u dvojcu bez kormilara.

- Stojić i Beđik su od samog početka priprema bili na visokom nivou i već na prvim testiranjima su pokazali da su trenutno naš najbolji dvojac. To su i dokazali na zvaničnim takmičenjima. Postali su evropski prvaci u Sevilji, a ako se izuzmu Mediteranske igre u Turskoj, gde su osvojili srebro, nisu izgubili nijednu zvaničnu trku u 2013. Oni su praktično od početka sezone bili sigurni putnici za Južnu Koreju. Za razliku od njih dvojice Marjanović i Filipović su kartu za Svetski šampionat "kupili" na na Mediteranskim igrama u Adani gde su znatno popravili utisak iz Sevilje i tako se izborili za nastup na najvećem takmičenju u 2013. Što se tiče Obradovićeve i Filipovićeve njih dve su veslale odlično u 2011. kada su u dubl skulu osvojile evropsko srebro. Od marta ove godine smo ih praktično testirali. U dvojcu bez kormilara su u izuzetno kratkom roku podigle nivo i na dva poslednja vremenska testa su ispunile normu za Čungju. I mene su iznenadile kako su brzo došle do potrebnog nivoa. Iva je trenutno u SAD gde završava letnji semestar i čim se vrati ona i Filipovićeva nastavljaju udarnički da se pripremaju za planetarno prvenstvo - kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Četiri čamca su već krenula na dug put ka Južnoj Koreji. Među tri pomenuta je i četverac bez kormilara čija mesta tek treba da se popune.
- I dalje traje borba za sastav četverca bez kormilara. U kombinaciji je osam veslača a konačnu odluku ćemo doneti nakon poslednje Izborne regate za ovu posadu koju ćemo da održimo između 5. i 10. avgusta na Srebrnom jezeru. U jednom teškom četvercu veslaće Radoje Đerić, Miloš Vasić, Miljan Vuković i Veselin Savić a u drugom Goran Jagar, Miloš Tomić, Ivan Ostojić i Jovan Jovanović. Ako u njihovoj međusobnoj trci nijedan od čamaca ne ispuni zadatu vremensku normu sastav četverca ćemo odrediti na osnovu prethodnih rezultata na testiranjima u dvojcima bez kormilara - istakao je Ilić.

 


Datum: 11.07.2013. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...