x

19 godina od Beogradskog maratona pod bombama

19 godina od Beogradskog maratona pod bombama

Tačno je 19 godina od kako je, 17.04.1999. godine, održan 12. Beogradski Štark maraton pod sloganom Trči svete – zaustavi rat (Stop the war – run the world).

Neki od naslova u domaćim i svetskim medijima tada su bili: Poruke mira iz Beograda, Maraton pobede, Više od trčanja, Trka mira i ljubavi, Beogradski maraton se održava uprkos Nato bombama, Od sada je Beogradski maraton najpoznatiji u svetu, Rat nije zaustavio Beogradski maraton, Maraton bez granica..

„Mi smo, te 1999. godine 24.03. kada je počelo bombardovanje naše zemlje od strane Nato, odlučili da nećemo organizovati Beogradski maraton, iako smo do tada sproveli veliki deo priprema i gotovo u potpunosti bili spremni da održimo događaj. Međutim, već nekoliko dana od početka Nato agresije počeli su da se javljaju budući učesnici iz zemlje i inostranstva tražeći od Beogradskog maratona i grada Beograda da ipak organizujemo Beogradski maraton. Odlučeno je da se maraton održi u posebnim uslovima, tako da je određeni broj učesnika iz sedam zemalja sveta trčao u dogovorenom tempu, jer u praktično ratnim uslovima, saobraćaj u Beogradu nije mogao da bude zaustavljen na duži vremenski period“ - priseća se tih dana Dejan Nikolić direktor Beogradskog maratona.

„Održana je i Trka zadovoljstva koja je bila uzuzetno masovna, a neke procene govore da je bilo i preko 30.000 učesnika. Bilo je i mnogo simbolike u tome što je na startu 12. Beogradskog maratona padala izuzetno jaka kiša, a potom je, učesnike tog jedinstvenog događaja, u cilju sačekalo sunce i dve velike duge iznad Beograda. Znak za početak, ovog jedinstvenog događaja u istoriji svetskog sporta, dao je Franjo Mihalić, legendarni maratonac, osvajač srebrne olimpijske medalje u maratonu iz Melburna 1956. godine puštanjem na slobodu belog goluba. Poruka mira i prijateljstva tako je poslata širom sveta. Svi najveći svetski mediji izveštavali su iz Beograda – da je Beogradski maraton znak mira i nade u jednom od najtežih trenutaka u istoriji Beograda i Jugoslavije“ – nastavio je svoju izjavu Nikolić.

Još jedna neverovatna stvar se dogodila tom prilikom. U 11 gradova Rusije od Murmanska do Vladivostoka, kao znak podrške Beogradskom maratonu, Beogradu i SR Jugoslaviji, održani su događaji pod imenom Beogradski maraton što je nezabeležen slučaj u istoriji svetskog sporta“. – izjavio je Nikolić.

„Posebnu dimenziju jedinstvenom događaju, ikada održanom u ratnim uslovima, dao je i gospodin Primo Nebiolo – tadašnji predsednik IAAF, tvorac savremenog atletskog sporta i drugi najmoćniji čovek svetskog sporta. U otvorenoj poruci upućenoj celom svetu, medijima i Beogradskom maratonu - opisujući Beogradski maraton kao „Znak  nade i iskrene vere u mir“ – zaključio je svoju izjavu Dejan Nikolić direktor Beogradskog maratona.


Datum: 17.04.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...