x

8000 polumaratonaca i maratonaca - novi rekord na 30. Beogradskom maratonu

8000 polumaratonaca i maratonaca - novi rekord na 30. Beogradskom maratonu

U skupštini grada Beograda održana je konferencija za medije povodom predstojećeg 30. Beogradskog maratona. Prisutnima se  video porukom obratio Žak Valentin, direktor marketinga za Evropu kompanije „ASICS”. Na samoj konferenciji su Dragoslav Jocić, direktor „ASICS Srbija” i Dejan Nikolić, direktor Beogradskom maratona potpisali ugovor o partnerstvu za 2017. godinu.

Beogradski maraton se, kako je istakao Žak Valentin, nalazi u društvu velikih svetskih maratona, poput onih u Parizu, Tokiju, Barseloni, Stokholmu i to nije sve.
„Dolazim na 30. Beogradski maraton, zajedno sa Lase Virenom i Rozom Motom, koji su svoje uspešne karijere vezali za „ASICS” patike i sprinterice i koji su prihvatili poziv da učestvuju u programu "Legende ponovo u Beogradu" zajedno s još osmoro legendarnih atletičara. U Beogradu ću obući svoje patike i trčati s vama” poručio je Žak Valentin, prijatelj Beogradskog maratona.
– Drago nam je što su Roza Mota i Lase Viren potvrdili svoj dolazak. Portugalka Roza Mota je jedina maratonka koja je istovremeno bila evropska, svetska i olimpijska šampionka u maratonu, a to još nije ostvario ni jedan muškarac, dok je Finac Lase Viren prvi atletičar koji je na dvema olimpijskim igrama, u Minhenu 1972. i Montrealu 1976, pobedio u trkama na 5.000 i 10.000 metara. To je u Londonu 2012. i Riju prošle godine ponovio Britanac Mo Farah, ali on nikada nije bio svetski rekorder, dok je Viren bio višestruki svetski rekorder, a na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. uspeo je uprkos padu u trci na 10.000 metara da postavi novi svetski rekord – rekao je Dejan Nikolić, istakavši da je „ASICS” nedavno potpisao partnerski ugovor i sa Međunarodnom asocijacijom atletskih federacija (IAAF).
Dragoslav Jocić je s zadovoljstvom istakao da je „ASICS” sa svojim patikama za trčanje po prodaji svetski broj 1, da je po opremi za trčanje na trećem mestu, ali da je u 2016. izbio na prvo mesto u Evropi i sa patikama za tenis.
– Velika je čast za „ASICS Srbija” što potpisuje ugovor o partnerstvu za 30. jubilarni Beogradski maraton, tim pre što to činimo četvrtu godinu za redom. Uveren sam da će 30. maraton biti uspešniji od svih prethodnih, a očekujem i da će naša saradnja u godinama koje dolaze biti još bolja – rekao je Dragoslav Jocić.
Trend rasta broja učesnika na Beogradskom maratonu je preko 30% godišnje, ali ukupan broj mogućih učesnika nije neograničen. Prošle godine odredili smo maksimum od 6.000 učesnika i dostigli smo taj cilj. Za jubilarni 30. Beogradski maraton maksimalan broj učesnika će biti 8 000. Za taj broj trkača pripremamo učesničke majice, medalje, sistem merenja vremena i kompletnu podršku. To je povećanje od 33 odsto i verujemo da će se taj rekordni trend i ubuduće nastaviti. Pritom, povećanje broja učesnika iz inostranstva iznosilo je  prošle godine čak 50 odsto. Danas, 92 dana pre 30. Beogradskog maratona imamo rekordnih 3.700 prijavljenih učesnika iz, takođe, za ovaj period rekordnih 50 zemalja – rekao je Nikolić.
Povećanju broja učesnika i ove godine doprineće i „Belhospice” i „Belgrade urban running team”.
– Zahvalni smo Beogradskom maratonu na saradnji koja traje već šestu godinu, jer na Beogradskom maratonu sprovodimo svoju najveću i najvažniju humanitarnu akciju u kojoj okupljamo veliki broj humanih trkača. Ovogodišnji, 30. Beogradski maraton za nas ima poseban značaj jer će naši trkači prikupljati novac za palijativni centar koji ćemo otvoriti ove godine u okviru prvog „Belhospice” centra u Srbiji – rekla je Dubravka Nešić, predstavnik „Belhospice”, organizacije koja se potpuno besplatno bavi palijativnim zbrinjavanjem onkoloških pacijenata.
„Belgrade urban running team” (BURT) postoji zbog trčanja, druženja i doprinosa zajednici. Tako je u Beogradu, tako je u mnogim gradovima širom sveta.
– Prošle godine na Beogradski maraton došlo nam je u goste 200 članova, tj. 20 gradskih trkačkih timova iz 19 zemalja. Uspeh prošlogodišnjeg okupljanja doprineo je da Beograd ponovo bude domaćin i ove godine imaćemo 300 trkača, ukupno 500 gostiju, a broj zemalja iz kojih dolaze povećaće se za Australiju. Za njih pripremamo bogat program pre i posle trke, kao što su to i oni  nama činili u Njujorku, Kopenhagenu, Londonu, Zagrebu… rekao je Aleksa Jovanović u ime „Belgrade urban running team”.

Ovogodišnji jubilarni 30. Beogradski maraton biće održan 22.04.2017.
Prijavljivanje za ovogodišnji 30. Beogradski maraton se vrši putem interneta na www.bgdmarathon.org


Datum: 20.01.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...