x

Red letenja, red gromova

Posle nekoliko odgađanja i neodržavanja takmičenja u Kraljevu i Vršcu, koja su odložena za naredne vikende, meteo situacija se smilovala i omogućila pilotima da polete  sa Koritnika, brda iznad Niške banje. Velika količina vlage u vazduhu i najavljene vrućine nisu sprečile 28 pilota iz Srbije, Bugarske i BiH, da se pojave na takmičenju u preletu, u organizaciji Paraglajding kluba „Grunf“ iz Niša.

Komisija za postavljanje zadataka (Martinović, Bačanin, Ovuka) prvog dana je postavila, reklo bi se klasičan zadatak za Nišku banju. Malo se letelo nazad na planinu, napred u ravnicu, a zatim preko planine Seličice, Kurvingrada (stare zidine na zapadnoj strani Seličice), južno od Niša, ka Leskovcu, sa ciljem u Vlasotincu. “Trka bi bila izvrsna da se negde kod Bojnika, zapadno od trase trke nije pojavio ogroman kumulonimbus, gradonosni oblak. On nije uticao na trku padavinama, već ogromnom senkom koju je napravio od Seličice pa skoro sve do Leskovca, „ubio“ termiku, tako da većina završava trku na putu ka Leskovcu“, priča Željko Ovuka. 

Subota, koja je mnogo više obećavala, razočarala je pojavom gomile kumulonimbusa na sve strane osim ka Leskovcu. Ovaj put piloti bi trebali poleteti sa Releja, najpoznatijeg poletišta u Niškom regionu, odmah iznad sela Sićevo koje se nalazi iznad poznate Sićevačke klisure, gde je nadmorska visina 1100 m. Dok su se piloti izvozili traktorom, komisija za zadatke priprema trku. Iznad Svrljiških planina, ali istočno, kod vrha Pleš formiraju se opasni oblaci, a ubrzo zatim počinju da sevaju munje i udaraju gromovi. „Shvativši da smo na planini na kojoj nema zaklona, piloti peške beže ka selu Oreovac, kako ne bi pokisli. U tom „stampedu“, neki nose opremu sa sobom, a neki ostavljaju na traktoru. Ovim drugima, oprema kasnije kisne, ali na svu sreću nije došlo do većih oštećenja. Gromovi su udarali veoma blizu, negde i po 30 m od pilota, sevalo je iz zemlje i vazduha. Ličilo je na neki naučno fantastični film, i puka je sreća da se završilo bez neke nesreće“, opisuje Ovuka. 

Sledećeg dana, svi pod upalom mišića, od trčanja nadole, suše opremu, prepakuju rezervne padobrane. Nedelja - dan, za koji je prognoza samo dva dana ranije rekla da neće biti dobar, čini se da je i najbolji. U zanimljivoj trci, koju je vodio Bačanin, u stopu ga prati Petrović, a Gagić i Marunić sigurno za njima na odstojanju od 3-4 km. Piloti koji su ponovo startovali, užurbano poleću ponovo, i pokušavaju sa zaostatkom od 12 km, da pristignu vodeće.

Kesić, Sokolić i Ovuka uspevaju da overe prvu tačku, i kreću preko Niša, sasvim drugačijom putanjom ka Kurvingradu. Prva dvojica sleću istočno od Niša, a Ovuka nastavlja sam i polako sustiže Gagića i Marunića. Ovuka prelazi u vodstvo trke, međutim bio je nisko i rizikovao je. Sleće 1 km do cilja, a Petrović ulazi u cilj 7 minuta pre Gagića. Bila je to veoma zanimljiva trka, odličan let Gagića i Marunića, a veoma iskusno letenje Petrovića iz PK „Golija“, koji zasluženo pobeđuje u ukupnom plasmanu takmičenja. 

Datum: 07.07.2016. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...