x

Još jedan spektakl školskog sporta u Beogradu

Još jedan spektakl školskog sporta u Beogradu

Još jedan izvanredan događaj školskog sporta u našem glavnom gradu viđen je u sredu, 6. aprila 2016, u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu. U finalima ovogodišnjeg školskog takmičenja u košarci za osnovne i srednje škole za šest trofeja takmičilo se 12 najboljih škola. Viđeno je mnogo neizvesnih mečeva i atraktivnih poteza u kojima je uživala brojna publika u hramu srpske košarke. Hala sportova od nedavno nosi ime legende naše košarke Ranka Žeravice koji bi, sigurno je, bio ponosan na sve što je prikazano na parketu novobeogradske dvorane. Na spektakularnom otvaranju prodefilovali su svi učesnici finala, pozdravljeni ovacijama sa tribina. Kada su se postrojili na sredinu u halu je uneta Školska olimpijska baklja koja je prošla kroz teren, a nakon toga nastavila put za Vranje gde će, 9. maja maja, biti održana ovogodišnja Školska olimpijada. Usledilo je intoniranje himne “Bože pravde”, a nakon toga učesnicima, nastavnicima i svima ostalima obratio se Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije:

– Pozdravljam sve učesnike ovog veličanstvenog događaja, a Sportskom savezu Beograda čestitam na sjajnoj organizaciji finalnog turnira u košarci. Školski sport je našao izuzetno značajno mesto u strategiji razvoja celokupnog srpskog sporta, a današnji događaj je samo jedan od dokaza njegove važnosti. Trudimo se da kroz ova takmičenja promovišemo zdrav način života, prave vrednosti i duh fer–pleja. I ova školska olimpijska baklja koju vidite proći će kroz 26 gradova Srbije na putu ka svom ovogodišnjem odredištu – Vranju koje će 9. maja biti domaćin Školske olimpijade i na kojoj će učestvovati rekordan broj učesnika. Još jednom Vas srdačno pozdravljam i želim mnogo sportske i sve ostale sreće – kazao je nekadašnji odbojkaški reprezentativac Željko Tanasković.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević poželeo je svim finalistima mnogo uspeha.

– Želim da Vam poručim da i dalje radite na sebi, da sledite svoje snove i da napredujete iz dana u dan na svim životnim poljima. Presrećan sam i zbog atmosfere u dvorani, navijanje je za primer. Grad Beograd će nastaviti svom snagom da podržava školski sport i takmičenja osnovaca i srednjoškolaca s željom da stalno ponavljamo današnju prelepu sliku. Takođe, želim Vam da se sa Školske olimpijade u Vranju vratite sa što više odličja i da Beograd po tom pitanju bude najuspešniji – istakao je Petronijević.

Na kraju svečanog otvaranja mikrofon u ruke dobio je i nekadašnji reprezentativac naše zemlje u košarci Igor Rakočević, koji trenutno obavlja ulogu potpredsednika Košarkaškog saveza Srbije zadužen za mušku košarku. Rakočević je pozdravljen dugotrajnim aplauzom pre nego što se obratio:

– Presrećan sam što na jednom mestu vidim ovoliko školaraca koji su se odlučili da treniraju košarku. Pre svega želim da zbog bavljenja sportom ne zapostavite školovanje. Kada je sport u pitanju na svakom treningu dajte sve od sebe, poštujte protivnike, saigrače, verujte u sebe i sigurno je da ćete na kraju uspeti da ostvarite svoje sportske snove – rekao je Rakočević.

Svečanom otvaranju prethodila su tri duela za zlato. Bogat program u Hali sportova “Ranko Žeravica” otvorile su učenice V i VI razreda osnovnih škola “Dositej Obradović” sa Voždovca i “Ljuba Nenadović” sa Čukarice. Posle velike i neizvesne borbe, koja je trajala svih 20 minuta, slavile su petakinje i šestakinje škole sa Voždovca koje su u okršaju za zlato pobedile s 17:15. Nakon finala profesor fizičkog vaspitanja pobedničke ekipe Vladimir Petrović je istakao:

– Pokazali smo kontinuitet u igri tokom čitavog takmičenja, a najbolju partiju smo pružili baš u finalu. Bili smo od početka do kraja disciplinovani, a zrela i iskusna igra Adriane Đoković, najviše je doprinela trijumfu. Školska takmičenja mnogo znače za afirmaciju čitavog beogradskog sporta, a na nama profesorima je da ih afirmišemo uz pomoć jakog entuzijazma – istakao je Petrović.

U istoj uzrasnoj kategoriji školski prvak Beograda u košarci postala je Osnovna škola “Milan Đ. Milićević” sa Voždovca produžetak i prave drame. U meču za najsjajnije odličje školarci sa Voždovca savladali su s Osnovnu školu “Vladislav Ribnikar” sa Vračara s 22:17 (15:15 posle prvih 20 minuta igre). Iako je gubila s 11:5 OŠ “Vladislav Ribnikar” je u poslednjih pet minuta odigrala na visokom nivou i došla na korak od pobede. Ipak, produžetak OŠ “Milan Đ. Milićević” donela je trojka, 10 sekundi pre kraja. U produžetku školarci sa Voždovca su bili dominantni i na kraju su zasluženo stigli do trofeja.

– Veoma čudna utakmica. Moji momci su mislili da su već pobedili i dozvolili su rivalu da preokrene u drugom poluvremenu. Ipak, spasila nas je maestralna trojka i odvela u produžetak u kojem smo se trgli i pokazali da smo kvalitetniji. Školska gradska takmičenja su najbitnija baza. Mi imamo veliku podršku lokalne samouprave sa Voždovca za školska takmičenja, a mi joj se odužujemo na jedinom mestu na kojem možemo – sportskom terenu – kazao je profesor fizičkog vaspitanja iz OŠ “Milan Đ. Milićević” Dejan Marsenić.

U duelu učenica VII i VIII razreda za zvanje najboljeg tima u Beogradu Osnovna škola “14. oktobar” iz Rakovice pobedila je Osnovnu školu “Milan Đ. Milićević” sa Voždovca s 16:15. Škola iz Rakovice prelomila je finalni meč u drugih 10 minuta i tako došla do zlata.

– Utakmica je bila veoma dinamična, na kraju i vrlo neizvesna. Odlučila je veća smirenost mojih devojaka u odlučujućim momentima. Školske lige su najznačajnija takmičenja za celokupni srpski sport, budući da su gotovo svi naši najveći sportski asovi prošli kroz njih na putu ka vrhunskim karijerama. Ovim trijumfom plasirali smo se na međuokružno takmičenje i nadamo se da ćemo stići do Školske olimpijade – rekao je Stevan Tomić, profesor fizičkog vaspitanja u OŠ “14. oktobar”.

Finale učenika VII i VIII razreda proteklo je bez ikakve neizvesnosti. Osnovna škola “Braća Jerković” sa Čukarice bila je ubedljiva protiv Osnovne škole “20. oktobar” sa Novog Beograda. Rezultat na kraju bio je 40:17 za školu sa Čukarice.

–Momci su odigrali momci kako smo se i dogovori. Od početka smo ubacili u petu brzinu, držali visok tempo do poslednje sekunde i na kraju zasluženo trijumfovali. Očekuje nam međuokružno takmičenje, a idemo sa ciljem da pobedimo i da se plasiramo na Školsku olimpijadu. Školske lige su izuzetno značajne, a čestitam timu ljudi koji su organizatori. Ove godine sama organizacija ovih takmičenja bila je na najvišem nivou do sada – napomenuo je profesor fizičkog vaspitanja iz OŠ Braća Jerković” sa Čukarice Dragan Jovanović.

U duelima za najsjajnija odličja u konkurenciji srednjih škola nije bilo mnogo neizvesnosti. Učenice Sportske gimnazije sa Savskog venca su s 43:3 ubedljivo savladale XIII beogradsku gimnaziju sa Čukarice, dok su njihovi školski drugari bili bolji od Elektro–tehničke škola “Rade Končar” sa Palilule s 27:22.

– Devojke su očekivano bile superiorne,budući da se radi o ekipi koja je lane bila treća na Svetskom školskom prvenstvu u Limožu. Kada su momci u pitanju ovo je potpuno nova ekipa u odnosu na 2015. Međutim, iako nisu bili uigrani pokazali su veliku borbenost, znanje i veštinu i zasluženo su savladali odličnog protivnika, koji je branio titulu školskog prvaka Beograda od prošle godine. Idemo na međuokružno takmičenje sa samo jednim ciljem – plasirati se na Školsku olimpijadu – kazao je profesor fizičkog vaspitanja iz Sportske gimnazije Andrej Stanojević.

Nakon finalnih okršaja finalistima su uručene medalje, pehari, diplome i nagrade za najbolje aktere finala. Učenicama V i VI razreda priznanja je uručila Eleonora Vild, bivša košarkaška reprezentativka Jugoslavije. Muškarcima u istoj uzrasnoj kategoriji priznanja je uručio košarkaš Partizana Mihajlo Andrić. Sedmakinjama i osmakinjama medalje, pehara, diploma uručio je Boriša Simanić, košarkaš ovogodišnjeg evroligaša Crvene zvezde. Simanić je uručio na poklon dres Crvene zvezde Jovanu Koprivici, koordinatoru ogranka za organizaciju školskih sportskih takmičenja Sportskog saveza Beograda. Dečacima VII i VIII razreda medalje, pehare i diploma uručio je je košarkaš Partizana Edo Murić. Osvajačima medalja u konkurenciji srednjoškolski medalje, pehare, diploma uručio je košarkaš Mega Leksa Rade Zagorac, dok je učesnicima finala u konkurenciji srednjoškolaca medalje, pehare i diploma uručio prvi čovek Sportskog saveza Beograda Vlada Krstivojević. Na kraju zatvaranja, na kojem je, između ostalih, prisustvovao i Vladimir Pajić, pomoćnik gradskog sekretara za sport i omladinu Slavka Gaka, Beogradski igrački centar – Grupa “Awangard” izvela je završnu tačku.

Inače, u ovogodišnjim školskim košarkaškim ligama, koje je organizovao Sportski savez Beograda – ogranak za organizaciju školskih sportskih takmičenja, učestvovalo je oko 300 ekipa sa blizu 2.000 takmičara. Glavni pokrovitelj ovih takmičenja jeste Gradski sekretarijat za sport i omladinu, a podršku su pružili i restorani “Nicefoods”, sa svojim prepoznatljivim brendom “Makdonalds” kao i Fakultet za sport Univerzitet “UNION Nikola Tesla”. Prvaci Beograda u košarci u uzrasnim kategorijama VII i VIII razreda i srednjih škola plasirali su se na međuokužno takmičenje. Pre finala medalje su već uručene i osvajačima trećih mesta i to Osnovnoj školi “Braća Baruh” sa Starog Grada (devojčice V–VI razred), Osnovnoj školi “Radomir Putnik” sa Savskog venca (dečaci V–VI razred), Osnovnoj školi “Josif Pančić” sa Čukarice (devojčice VII–VIII razred), Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije” sa Zvezdare (dečaci VII–VIII razred), XII beogradskoj gimnaziji sa Voždovca (devojčice srednje škole) i Drugoj ekonomskoj školi sa Voždovca (dečaci srednje škole).


Rezultati, najbolji u finalima i osvajači medalja

Finale V–VI razred – Učenice: OŠ “Dositej Obradović” (Voždovac) – OŠ “Ljuba Nenadović” (Čukarica) 17:15. Najbolja igračica finala: Adriana Đoković (OŠ “Dositej Obradović”, Voždovac). Osvajači medalja: 1. OŠ “Dositej Obradović” (Voždovac), OŠ “Ljuba Nenadović” (Čukarica), 3. OŠ “Braća Baruh” (Stari Grad)

Finale V–VI razred – Učenici: OŠ “Vladislav Ribnikar” (Vračar) – OŠ “Milan Đ. Milićević” (Voždovac) 17:22 (15:15 posle prvih 20 minuta igre). Najbolji igrač finala: Mateja Ilić (OŠ “Milan Đ. Milićević”, Voždovac). Osvajači medalja: 1. OŠ “Milan Đ. Milićević” (Voždovac), 2. OŠ “Vladislav Ribnikar” (Vračar), 3. OŠ “Radomir Putnik” (Savski venac).

Finale VII–VIII razred – Učenice: OŠ “Milan Đ. Milićević” (Voždovac) – OŠ “14. oktobar” (Rakovica) 15:16. Najbolja igračica finala: Nevena Vasiljević (OŠ “14. oktobar”, Rakovica). Osvajači medalja: 1. OŠ “14. oktobar” (Rakovica), 2. OŠ “Milan Đ. Milićević” (Voždovac), 3. OŠ “Josif Pančić” (Čukarica).

Finale VII–VIII razred – Učenici: OŠ “Braća Jerković” (Čukarica) – OŠ “20. oktobar” (Novi Beograd) 40:17 – m – Najbolji igrač finala: Andrija Stojanović (OŠ “Braća Jerković”, Čukarica). Osvajači medalja: 1. OŠ “Braća Jerković” (Čukarica), 2. OŠ “20. oktobar” (Novi Beograd), 3. OŠ “Ćirilo i Metodije” (Zvezdara).

Finale srednje škole – Učenice: Sportska gimnazija (Savski venac) – XIII beogradska gimnazija (Čukarica) 43:3. Najbolji igračica finala: Katarina Zec (Sportska gimnazija, Savski venac). Osvajači medalja: 1. Sportska gimnazija (Savski venac), 2. XIII beogradska gimnazija (Čukarica), 3. XII beogradska gimnazija (Voždovac).

Finale srednje škole – Učenici: Sportska gimnazija (Savski venac) – Elektro–tehnička škola “Rade Končar” (Palilula) 27:22. Najbolji igrač finala: Lazar Stojanov (Sportska gimnazija, Savski venac). Osvajači medalja: 1. Sportska gimnazija (Savski venac), 2. Elektro–tehnička škola “Rade Končar” (Palilula), 3. Druga ekonomska škola (Voždovac).

Datum: 08.04.2016. Autor: Sportski savez Beograda

PROČITAJTE JOŠ...