x

Preko sto skakača na Trofeju Beograda

Preko sto skakača na Trofeju Beograda

Tradicionalni 14. „Trofej Beograda“ u skovima u vodu održaće se 9. i 10. aprila u zatvorenom bazenu  plivališta Tašmajda i okupiće preko sto učesnika iz  Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Turske, Rumunije i Srbije saopštio je na konferenciji za medije Vukan  Vuletić potpredsednik Saveza za skokove u vodu Srbije i direktor ovog takmičenja.

- Oborili smo rekord, dolazi nam u mlađim kategorijama oko 70 stranaca i 30 skakača iz naših klubova  Čukaričkog, Vračara, Tašmajdan – Palilule i Fontane. Zahvaljujemo se Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda koji je finansijski pomogao ovu manifestaciju velikog ugleda u regionu, ali je i  obezbedio, uz medalje, i pehar za najbolju selekciju. Nadamo se da će pripasti nekom od srpskih klubova, iako će konkurencija biti veoma jaka, pošto su skakači u vodu iz Hrvatske, Turske i Rumunije u mlađim kategorijama u evropskom vrhu. Poljaci su se najavili, ali su zbog bolesti takmičara, otkazali dolazak.

Takmičenje je u subotu od 9 do 21 čas,  a u nedelju od 9 do 14 časova i očkuje se oko 250 startova u disciplinama sa daske i tornja.

- „Trofej Beograda“ je u kalendaru evropske federacije- LEN i nadali smo se da će, ove godine ujedno  da bude i  Balkanijada, ali ovu ideju nismo uspeli da realizujemo – dodao je Vuletić.- Imamo dobre takmičare i takmičarke, siguran sam da će biti i medalja, jer motiva ima na pretek, pošto je ovo takmičenje na kome mogu da se ispune norme za reprezentaciju koju  očekuju dva značajna  nadmetanja – u junu juniorsko Prvenstvo Evrope u Rijeci i u julu Kup Mediterana u Bolcanu u Italiji. Konkurisali smo i za organizaciju juniorskog Prvenstva Evrope 2017. Već smo bili dobri domaćini i organizatori 2011. i  nadamo se da će nam LEN opet ukazati poverenje.

Novica Todosijević iz Sekretarijata za sport i omladinu Beograda pozdravio je učesnike konfencije za medije u ime Slavka Gaka gradskog sekretara za sport i omladinu i istakao da  Grad Beograd podržava  razvoj sporta među mladima kao i  da se „Trofeji Beograda“ održavaju 59 disciplina.

Jelena Baković, mlada reprezentativka  Čukaričkog, lane je na „Trofeju Beograda“ osvojila  dva druga mesta sa tornja u „A“ kategoriji, a ima i juniorsku balkansku titulu iz 2013.

- Cilj  mi je da ispunim normu za reprezentaciju a tada će, sigurna sam, doći i medalja – rekla je Jelena Baković.-  Toranj je teška disciplina i imaću dobru konkurenciju takmičarki iz Hrvatske, Turske i Rumunije.

Marija Jokić, reprezentativka Vračara, je prošle godine osvojila zlato  u „B“ kategoriji i nada se da može da ponovi uspeh:

- Skakaću sa daske od metra i tri metra. Poznajem rivalke i ako se sve uklopi  očekujem i neki trofej, ali mi je najvažnije da ispunim normu za EŠ.

Konferencji za medije prisustvovao je i Goran Nikolić predsednik Saveza za skokove u vodu Srbije.

Takmičenje će se održatu u disciplinama daska sa  jedan metar, daska sa tri metra, i toranj sa pet, sedam i po i deset metara, kao i sinhronizovanim skokovima sa daske od tri metra.

Prošle godine, srpski skakači u vodu osvojili su na „Trofeju Beograda“ 20 medalja. Pehar Sekretarijata za sport i omladinu Beograda za najbolju selekciju lane je pripao bugarskom klubu Vitoša, drugi je bio beogradski Čukarički, a treća reprezentacija Turske.


Datum: 07.04.2016. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...