x

Spektakl u Šumicama

Spektakl u Šumicama Autor fotografije: Vladimir Pajić

Spektakl za kraj. U sredu, 16. marta 2016, stavljena je tačka na ovogodišnje Školsko prvenstvo Beograda u rukometu i to na veličanstven način. Sportski centar “Šumice” je od bio ispunjen do poslednjeg mesta, u pojedinim trenucima na tribinama nije imala ni igla gde da padne, a karnevalskom atmosferom, organizacijom i partijama na terenu ovaj događaj je umnogome zasenio i mnoge manifestacije profesionalnog sporta u našem glavnom gradu. Ujedno, pokazao je svu jačinu i lepotu beogradskog školskog sporta koji je po ko zna koji put i dokazao da predstavlja nepresušni izvor budućih asova. Do velikog finala Školskog prvenstva Beograda u rukometu za osnovce i srednjoškolce, u kojem su se ove godine takmičile 232 ekipe sa preko 1.600 takmičara, stiglo je najboljih 12 škola koje su prikazale pet sati kvalitetnog sportskog programa, uz mnoštvo atraktivnih poteza od kojih je i dah zastajao. Na svečanom otvaranju, na kojem je intonirana srpska himna “Bože pravde”, učesnicima, navijačima i brojnim visokim zvanicama iz sveta sporta prvo se obratio Zoran Jovanović, generalni sekretar Sportskog saveza Beograda (SSAB) čiji je ogranak za organizaciju školskih sportskih takmičenja glavni “režiser” beogradskog školskog sporta.

– Čast mi je da Vam se obratim u ime Sportskog saveza Beograda. Veliko nam je zadovoljstvo što je jedan od hramova beogradskog sporta – Sportski centar “Šumice” ispunjen do poslednjeg mesta i što ste došli da pružite podršku najboljim rukometnim školskim ekipama u našem glavnom gradu u borbama za trofeje. Zahvaljujem se Gradskom sekretarijatu za sport i omladinu, glavnom pokrovitelju gradskih školskih takmičenja, kao i restoranima “Nicefoods” sa svojim prepoznatljivim brendom “Mekdonaldsom” koji su nam pružili finansijsku podršku. Takođe, zahvaljujem se i Rukometnom savezu Beograda na tehničkoj pomoći u organizaciji ovog događaja. Čestitam svim učesnicima ovogodišnjih rukometnih školskih takmičenja, pogotovo onima koji su uspeli da dođu do današnje završne borbe za zlatna odličja – kazao je Zoran Jovanović na otvorenoj sceni na svečanom otvaranju na kojem su, između ostalih, prisustvovali i predsednik SSAB Vlada Krstivojević, generalni sekretar Rukometnog saveza Beograda Svetozar Stanković i mnogi drugi.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević poželeo je svim finalistima mnogo uspeha.

– Želim da Vam poručim da i dalje radite na sebi, da sledite svoje snove i da napredujete iz dana u dan na svim životnim poljima. Fasciniran sam atmosferom u dvorani, navijanje je za primer, a ovo je najbolja podrška s tribina koju sam doživeo na nekom sportskom događaju. Grad Beograd će nastaviti svom snagom da podržava školski sport i takmičenja osnovaca i srednjoškolaca, a posle “Šumica” otvorićemo vrata i drugih velikih dvorana u gradu s željom da ponovimo današnju prelepu sliku – istakao je Petronijević.

Svečanom otvaranju, na kojem su, pozdravljeni ovacijama sa tribina, parketom prodefilovali svi učesnici finalnog dana, prethodile su tri borbe za najsjajnija odličja. U prvoj Osnovna škola “Cana Marjanović” iz Sopota pobedila je Osnovnu školu “Veljko Dugošević” sa Zvezdare s 19:7 u kategoriji učenica V i VI razreda. Profesor fizičkog iz sopotske škole Nikola Žmirić je rekao:

– Mi smo mala škola iz male opštine, a uspeli smo da dođemo do zlata uprkos skromnim uslovima za treniranje. Naporno smo se pripremali za ovo finale i na kraju smo uspeli da stignemo do trofeja. Veliki broj učenica trenira rukomet u Kosmaju iz Ralje koji su i na ovom takmičenju dokazale da nisu slučajno prvakinje glavnog grada u mini ligi Rukometnog saveza Beograda.

U istoj uzrasnoj kategoriji samo u konkurenciji učenika zlatom se okitila Osnovna škola “Dule Karaklajić” iz Lazarevca. Ona je u finalu s 15:11 savladala Osnovnu školu “Đorđe Krstić” s Čukarice.

– Prezadovoljan sam uspehom svojih učenika koji su pobedili u jednoj nesvakidašnjoj atmosferi, pre punim tribinama. Čestitam organizatoru ovog događaja koji se maksimalno potrudio da sve bude na najvišem mogućem nivou, a čitava atmosfera je bila inspirativna za sve učesnike. Polovina naše ekipe trenira rukomet u lazarevačkoj Kolubari, pa nam je posao i zbog toga bio olakšan budući da su već uigrani – rekao je Aleksandar Pinter, profesor fizičkog vaspitanja u Osnovnoj školi “Dule Karaklajić”.

U konkurenciji učenica VII i VIII razreda prvak Beograda postala je Osnovna škola “Sveti Sava” iz Grocke koja je u borbi za zlato savladala Osnovnu školu “Braća Jerković” s 11:7.

– Vredno smo radili i pripremali se za ovo takmičenje i sve to se isplatilo. U finalu smo odigrali na visokom nivou i na kraju potpuno zasluženo stigli do zlata. Organizacija finalnog dana, kao i celokupnog školskog takmičenja je bila perfektna, istovremeno mnogo bolja nego nekih prethodnih godina – kazala je profesorka fizičkog vaspitanja iz OŠ “Sveti Sava” Aleksandra Bojanić.

Prvi meč nakon svečanog otvaranja bio je ujedno i najzanimljiviji. Sedmaci i osmaci Osnovne škole “Pavle Savić” sa Zvezdare posle velikog preokreta u drugom poluvremenu uspeli su da izjednače rezultat u duelu sa Osnovnom školom “Dule Karaklajić” iz Lazarevca. Posle 24 minuta rovovske borbe na semaforu je stajalo 12:12, pa su pobednika odlučili sedmerci. Bolja je bila škola sa Zvezdare koja je pobedila s 2:0.

– Čestitam svojim učenicima na zalaganju tokom čitavog meča. Nisu gubili nadu posle prvog poluvremena, uspeli su da podignu nivo igre u drugom i da na kraju pobede na sedmerce. Organizacija finalnog dana bila je savršena, a nadam se da će ovakvi spektakularni školski događaji da budu redovna pojava i na opštinskim turnirima – istakla je profesorka fizičkog vaspitanja iz OŠ “Pavle Savić” Dragana Salopek.

U konkurenciji srednjoškolaca dominirala je Sportska gimnazija sa Opštine Savski venac. Učenice ove gimnazije u finalu su savladale Farmaceutsko–fizioterapeutsku školu sa Zvezdare s 23:14, dok su učenici Sportske gimnazije u okršaju za zlato pobedili Ekonomsku školu “Nada Dimić” s 23:16. Profesorka fizičkog vaspitanja iz Sportske gimnazije Ivana Knežević bila je presrećna zbog dvostrukog trijumfa.

– Opravdali smo ulogu favorita u obe konkurencije iako u školi nemamo mnogo mogućnosti za trening i za uigravanje. Imamo malo vremena da se spremimo za međuokružno takmičenje. Učenice već naredne nedelje putuju u Loznicu, a učenici u Šabac, a verujemo da će se obe ekipe plasirati na Školsku olimpijadu. Školski sport je i danas pokazao da je izuzetno važna baza za stvaranje budućih asova.

Inače, pored pobednika u konkurenciji srednjih škola i pobednici u konkurenciji VII i VIII razreda učesovaće na međuokružnim takmičenjima.

Nakon poslednjeg finalnog okršaja svi osvajači zlatnih i srebrnih odličja, kao i najbolji igrači svakog finalnog meča dobili su medalje, diplome i pehare. Učenicama V i VI razreda medalje, diplome i pehare uručila je legenda ženskog rukometa Dragana Pešić – Belojević. Za najbolju igračicu finalnog duela u ovoj konkurenciji proglašena je Tamara Kostić. Jedan od najboljih igrača u istoriji srpskog rukometa Nedeljko Jovanović uručio je pehare, diplome i medalje učenicima V i VI razreda među kojima je za najboljeg igrača finala proglašen Ratko Milovanović.

– Srce mi je puno zbog ovog događaja. I ja sam bio učesnik Prvenstva Beograda u školskom rukometu, a moja tadašnja srednja škola “Nikola Tesla” bila je najbolja u gradu, a potom je trijumfovala i na republičkom nivou. Bilo je zadovoljstvo gledati sve ove dečake i devojčice. Neke od njih sam trenirao na kampovima Rukometnog saveza Beograda, a sa Tamarom Krstić i njenom imenjakinjom Kostić sam nedavno radio u Inđiji. I današnje takmičenje je pokazatelj da imamo mnogo igrača sa vrhunskim potencijalom, a krivo mi je što nam se godinama unazad dešava da talenti jednostavno nestanu kada izlaze iz mlađih kategorija. Razlog za to jeste što se nedovoljno i neadekvatno radi sa njima, a ukoliko hoćemo da nam se to više ne dešava moramo mnogo toga iz korena da promenimo. Trenutno nisam nigde angažovan, završavam trenerku školu u Španiji, a posle toga nadam se nekom inostranom angažmanu – kazao je Jovanović.

Za najbolju igračicu u finalu sedmakinja i osmakinja proglašena je Jelena Marinković kojoj je pehar uručila nekadašnja reprezentativka Jugoslavije Mirjana Vermezović. Ona je uručila i pehare, medalje i diplome u ovoj konkurenciji. Bivši državni reprezentativac u vaterpolu Nikola Rađen uručio je pehare, medalje i diplome finalistima u kategoriji učenika VII i VIII razreda. Za najboljeg igrača finala u ovoj konkurenciji proglašen je Nemanja Ilić. Vladimir Pajić, pomoćnik gradskog sekretara za sport i omladinu Slavka Gaka, uručio je pehare, medalje i diplome učesnicama finala u konkurenciji srednjih škola. Za najbolju akterku meča za trofej u ovoj konkurenciji proglašena je Sara Todorović. Gensek SSAB Zoran Jovanović je na kraju uručio pehare, medalje i diplome finalistima u konkurenciji srednjoškolaca. Za najboljeg igrača meča za zlato u ovoj konkurenciji proglašen je Marko Vasović. Specijalne poklone – sportske torbe sa sportskom opremom dobili su profesori fizičkog vaspitanja svih škola učesnika finala.


Rezultati i plasmani

Finale V-VI razred – Učenice: OŠ “Cana Marjanović” (Sopot) OŠ “Veljko Dugošević” (Zvezdara) 19:7.

OŠ “CANA MARJANOVIĆ” (SOPOT): Jovana Arsić, Jovana Budimkić, Aleksandra Milivojević, Milica Pavlović, Anita Savić, Tamara Kocić, Marija Milivojević, Elena Avramov, Anđela Miletić, Nikoleta Lazarević, Jovana Todorović, Tijana Kocić.

OŠ “VELJKO DUGOŠEVIĆ (ZVEZDARA): Marija Ilić, Anđela Nađ, Tijana Paris, Milica Jovanović, Zorica Radosavljević, Katarina Đokić, Anja Curaković, Anita Levnaić, Valentina Nešković, Jelena Knežević, Nataša Rajković.

Osvajačice medalja: 1. ОŠ „Cana marjanović (Sopot), 2. OŠ “Veljko Dugošević” (Zvezdara) 3. OŠ “Vojislav Voka Savić” (Lazarevac).

Finale V-VI razred – Učenici: OŠ “Đorđe Krstić” (Čukarica) – OŠ “Dule Karaklajić” (Lazarevac) 11:15.

OŠ “ĐORĐE KRSTIĆ” (ČUKARICA): Boško Begović, Rista Milutinović, Vuk Bulajić, Miloš Kitanović, Mateja Olujić, Dimitrije Stanić, Dušan Ćorović, Srđan Marić, Vojin Slavković, Rastko Ilić, Luka Milanović, Luka Prodanović, Andrej Ratković, Veljko Milić, Marko Trpeski.

OŠ “DULE KARAKLAJIĆ” (LAZAREVAC): Stefan Đorđević, Mihailo Bačanac, Ratko Milovanović, Nikola Stojanović, Matija Dobričić, Luka Marković, Luka Radosavljević, Veljko Nikolić, Miloš Gigić, Stefan Marković, Nemanja Marković, Nikola Arsenijević.

Osvajači medalja: 1. OŠ “Dule Karaklajić” (Lazarevac), 2. OŠ “Đorđe Krstić” (Čukarica),3. OŠ “Boško Palkovljević Pinki” (Zemun).

Finale VII-VIII razred – Učenice: OŠ “Sveti Sava” (Grocka) – OŠ “Braća Jerković” (Čukarica) 11:7.

OŠ “SVETI SAVA” (GROCKA): Marija Vagić, Sanja Knežević, Anđela Pešić, Marina Čamdžić, Nikolija Apostolović, Milica Teofilović, Anđela Blagojević, Jelena Marinković, Anđelija Petrić, Tanja Borić, Tamara Matejić.

OŠ “BRAĆA JERKOVIĆ” (ČUKARICA): Anđela Milosavljević, Svetlana Milanović, Milica Krestić, Irena Đaković, Tamara Ilić, Nina Bajlović, Milica Zubić, Andrea Kovačević, Milica Gluščević, Aleksandra Vitovski, Sara Šivar, Miljana Tripković, Nikolina Bićić, Anja Klenkovski, Milena Kravljanac.

Osvajačice medalja: 1. OŠ “Sveti Sava” (Grocka), 2. OŠ “Braća Jerković” (Čukarica),3. OŠ “Dule Karaklajić” (Lazarevac).

Finale VII-VIII razred – Učenici: OŠ “Pavle Savić” (Zvezdara) – OŠ “Dule Karaklajić” (Lazarevac) 12:12, sedmercima 2:0.

OŠ “PAVLE SAVIĆ” (ZVEZDARA): Nemanja Ilić, Ognjen Gaćeša, Nikola Vujičić, Petar Bodrožić, Mirko Bačanović, Milan Stojanović, Mihajlo Đurić, Vukašin Cupara, Vasilije Laovski, Lazar Stojanović, Nikola Cvetković, Milan Đorđević, Dušan Osmanović, Nemanja Ogrizović.

OŠ “DULE KARAKLAJIĆ” (LAZAREVAC): Vukašin Vujošević, Luka Mitrović, Mateja Mladenović, Nikola Čitlučanin, Miloš Jovanović, Mirko Jovanović, Janko Jekić, Luka Lazić, Andrija Živić, Andrija Radović.

Osvajači medalja: 1. OŠ “Pavle Savić” (Zvezdara), 2. OŠ “Dule Karaklajić” (Lazarevac), 3. OŠ “Filip Filipović” (Voždovac).

Finale srednje škole – Učenice: Farmaceutsko–fizioterapeutska škola (Zvezdara) – Sportska gimnazija (Savski venac) 14:23.

FARMACEUTSKO–FIZIOTERAPEUTSKA ŠKOLA (ZVEZDARA): Jasmina Karadinović, Bojana Stošić, Valentina Božinović, Dijana Bipopović, Marija Zafirović, Jovana Matejić, Isidora Bogunović, Marija Đorić, Marija Sekulić, Ivana Tadić, Nađa Vitković, Marija Tapić, Anđelija Mitrić, Anita Bačko.

SPORTSKA GIMNAZIJA (SAVSKI VENAC): Nikolina Premović, Vanja Stevanović, Maja Gombar, Danica Aćin, Ana Stanković, Sara Todorović, Ivana Cvetinović, Anđela Kubat, Tamara Krstić, Tamara Kostić, Aleksandra Makulović, Katarina Bojičić, Anđela Vranješ, Tanja Davidović, Nevena Marković.

Osvajačice medalja: 1. Sportska gimnazija (Savski venac), 2. Farmaceutsko–fizioterapeutska škola (Zvezdara), 3. XII beogradskoj gimnaziji (Voždovac).

Finale srednje škole – Učenici: Sportska gimnazija (Savski venac) – Ekonomska škola “Nada Dimić” (Zemun) 23:16.

SPORTSKA GIMNAZIJA (SAVSKI VENAC): Andrej Čolović, Filip Mladenović, Uroš Mazalica, Jovan Knežević, Milan Rakić, Marko Vasović, Peđa Barudžija, Radomir Šašić, Igor Jović, Nikola Rendulić, Nikola Žakula, Dimitrije Stolić, Nikola Ivanović, Uroš Pavlović, Mirko Đurović.

EKONOMSKA ŠKOLA “NADA DIMIĆ” (ZEMUN): Luka Starčević, Đorđe Pisarić, Petar Nikolić, Strahinja Kurija, Ognjen Tonić, Nikola Marinković, Milan Golubović.

Osvajači medalja: 1. Sportska gimnazija (Savski venac), 2. Ekonomska škola “Nada Dimić” (Zemun), 3. XII beogradskoj gimnaziji (Voždovac).

Datum: 18.03.2016. Autor: Sportski savez Beograda

PROČITAJTE JOŠ...