Zaštita dece i omladine u rekreativnim i sportskim aktivnostima kao prioritet


Zaštita dece i mladih od nasilja u rekreativnim i sportskim aktivnostima je prioritet i potrebno je dodatno unaprediti ovu oblast - zaključak je  nacionalne konferencije koju je organizovao Centar za prava deteta uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Delegacije Evropske unije.

Pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov rekao je da je rad na unapređenju sistema prevencije i zaštite dece i mladih od nasilja od izuzetne važnosti i da je obaveza države da preduzme sve mere kako bi zaštitila decu.

"Naš osnovni cilj je da uspostavimo mehanizme za zaštitu dece i mladih od svih oblika nasilja u rekreativnim i sportskim aktivnostima, odnosno da ojačamo vaspitnu ulogu sporta u razvoju pozitivnih društvenih vrednosti kod dece i mladih i promociju vaspitnih potencijala rekreativnih i sportskih aktivnosti na svim nivoima", istakao je Atanasov.

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki rekao je da je zaštita dece jedan od prioriteta u radu te institucije.

"Zaštita dece je  od  2004. godine prepoznata kao jedan od prioriteta u radu Vlade. Olimpijski komitet Srbije godinama sprovodi niz akcija koje su u liniji strategije Međunarodnog olimpijskog komiteta i koje promovišu univerzalne olimpijske vrednosti - uvažavanje protivnika, nenasilje i ferplej", poručio je Višacki.

Na  konferenciji su govorili i šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Martin Kern, predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar i menadžerka projekta Milena Golić Ružić.
 
Kern je rekao da će Evropska unija nastaviti da podržava projekte koji unapređuju sistem zaštite dece i mladih, dok je Šoštar kazao da Sportski savez Srbije podržava sve aktivnosti usmerene na borbu protiv nasilja.
Ova  nacionalna konferencija okupila je predstavnike relevantnih ministarstava i institucija, sportskih saveza i organizacija, nacionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave prevencijom i zaštitom dece od nasilja, sportske stručnjake i stručnjake u sportu, mlade sportiste i sportistkinje, roditelje mladih sportista i sportistkinja.Datum: 26.03.2014. Autor: Jelena Svilanović

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...