x

Zlato, srebro i bronza u Trencinu

Zlato, srebro i bronza u Trencinu

Snaga srpskog badminton podmlatka demonstrirana je i slovačkom Trenčinu, koji je od 30. oktobra do 1. novembra 2015. bio domaćin dva jaka internacionalna turnira koji su okupili gotovo 300 takmičara i takmičarki iz 30-tak zemalja. Na Softip Slovak Youth 2015 izliveni po jedno zlatno, srebrno i bronzano odličje, sva tri u režiji dvoje naših supertalentovanih reprezentativaca. Marija Sudimac prigrabila je trofej u singlu uzrasne kategorije do 15 godina. Sa tri pobede u grupi plasirala se u četvrtfinale gde je savladala Grkinju Elenu Mutevelidou. U polufinalu oborila je na pleća Čehinju Lusi Kraptovu, dok je finale dobila bez borbe budući da joj je meč predala Mađarica Renata Potrohorcki. U istoj uzrasnoj kategoriji Sergej Lukić se domogao srebra. U okršaju za zlato izgubio je od prvog nosioca - Švajcarca Jana Orteua. Prethodno “upisao“ je dve pobede u grupi, u osmini finala savladao je Slovaka Jakuba Horaka, u četvrtfinalu njegovog Andreja Antošku, a u polufinalu Italijana Enrika Baronija.


Lukić i Sudimac su osvojili i bronzu u konkurenciji mešovitih dublova. Njih dvoje su bili nepogrešivi na startu turnira, u osmini finala i četvrtfinalu. Ipak, u polufinalu su, posle velike borbe, izgubili od mađarske kombinacije Balint Papaji, Vivijen Šndorhazi. Na Softip Slovak Youth 2015, Srbiju je predstavljalo još troje takmičara. Na korak od odličja stao je Aleksa Lutovac u konkurenciji muških dublova uzrasta do 17 godina. U paru sa Austrijancem Filipom Hajdinigerom izgubio je u četvrtfinalu od Švajcaraca Daviad Orteua i Julijena Švajvilera. Lutovac u singlu nije prošao grupu. U dve godine mlađem uzrastu David Josijević i Luka Filimonović nisu uspeli da se domognu najboljih 16 u singlu, dok su u dublu izgubili u borbi za četvrtfinale.


“Zadovoljan sam učešćem naših igrača na turniru, pre svega nastupom Marije Sudimac i Sergeja Lukića. Marija se sjajnom i sigurnom igrom tokom celog turnira, pre svega u singlu, konačno pokazala u najboljem svetlu i sasvim zasluženo pobedila sve svoje protivnice. Posebno raduje visok ritam i puna koncentracija koji su je krasili na ovom jakom takmičenju. Sergej je, takođe, odigrao odličan turnir. Uprkos problema sa leđima, koji ga je pratio od drugog dana turnira, uspeo je da se posle uzbudljivih mečeva plasira u finale, gde nije mogao da prevaziđe i poslednju prepreku i pored jake želje. Solidne igre i maksimalno zalaganje pokazali su i Aleksa Lutovac, Luka Filimonović i David Josijević ali, pre svega, zbog manjeg iskustva na međunarodnim turnirima nisu uspeli da dođu do pobeda u odlučujućim mečevima. Naši mladi juniori su još jednom pokazali svoju snagu i kvalitet i potpuno opravdali poverenje svog stručnog štaba“, kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić.


Na Yonex Slovak Junior 2015 Luka Milić za dlaku je ostao bez svog prvog odličja na turnirima juniorskog Evropskog kruga. U četvrtfinalu, naš mladi reprezentativac, koji će u ovoj uzrasnoj kategoriji moći za se ogleda i naredne dve godine, izgubio je u antologijskom meču od drugog nosioca Čeha Petra Barana posle tri seta i čak 65 minuta igre. Milić je pre ovog duela u osmini finala bio ubedljiv protiv Poljaka Aleksandera Jablonskog, osmog nosioca, u prvom kolu savladao je Švajcarca Timona Švarca, a u drugom njegovog sunarodnika Rinoja Manavalana. Naš dubl Andrija Doder, Mateja Manić stao je na korak od plasmana u četvrtfinale. U osmini finala poražen je od švajcarske kombinacije Rinoj Manavalan, Benedik Šaler. Prethodno u prvom kolu je savladao češku kombinaciju Jan Fiala, Filip Sedlaček. Prvo kolo singla nisu uspeli da preskoče Nenad Milošević, Doder i Manić, koji su izgubili od Bugarina Ivana Paneva, Poljaka Mikala Sobolevskog, odnosno Čeha Martina Kurala. Na startu takmičenja u muškom dublu Milić i Milošević poraženi su od Poljaka Patrika Kopeca i Bartoša Markievica.


“Sve bolji i kvalitetniji nastupi naših juniora. Luka je u svom trećem nastupu izgubio u sjajnom meču za medalju. Imao je svoje prilike ali ih ovog puta nije iskoristio. Uskoro je novi turnir u Češkoj i nova prilika za njega i ostale da podignu igru na još viši nivo. Kao selektor jako sam zadovoljan nastupom i napretkom naših novih mladih igrača, tim pre što su bili i dve godine mlađi od konkurencije u Trenčinu“, istakao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.


Vlada Republike Srbije - Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskih takmičara i takmičarki na turniru u Slovačkoj.


Datum: 03.11.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...