x

Liks svetski kup u motorici za autističnu decu u subotu u Beogradu

Liks svetski kup u motorici za autističnu decu u subotu u Beogradu

Prvi „Liks“ svetski kup u motorici za decu sa autizmom i posebnim potrebama održaće se u subotu od 11 časova na fudbalskom terenu na Adi Ciganliji i učestvovaće oko 200 deca iz Srbije, Crne Gore i BiH saopšteno je na izuzetno posećenoj konferenciji za medije u Sportskom savezu Srbije.


Generalni skeretar Sportskog saveza Srbije Vladimir Batez istakao je da je ovaj pionirski poduhvat u svetskim okvirima  podržalo i Ministarstvo omladine i sporta Srbije, naglasio da se u akciju uključio i Sportski savez Srbije i pozvao i druge društveno sportske organizacije i humane sportiste da se priključe.


- Zahvaljujem se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Sportskom savezu Srbije, Sekretarijatu za sport i omladinu Beograda, Domu u Zvečanskoj, Kancelariji za mlade, Udruženju za autizam Srbije, predsedniku Organizacionog odbara „Liks“ svetskog kupa u motorici i potpredsedniku Sportskog saveza Srbije Velizaru Đeriću, klubovima, savezima, sportistima i svim dobrim ljudima koji su podržali ovu akciju - rekla je proslavljena košarkašica Ljiljana Stanojević tvorac svetski jedinstvene „Liks metode“ u radu sa autističnom decom koju je zaštitila i kao intelektualnu svojinu i po kojoj će se raditi i na ovoj manifestaciji.


- Učestvovaće deca i mladi sa najnižim sposobnostima govora i kretanja i na 30 poligona pokazaće koliko moja metoda, u kojoj ima dosta elemenata sporta, pomaže u njihovoj socijalizaciji i poboljšava opšte stanje. Neki rekviziti sa zvučnim i svetlosnim signalima, koje sam sama razvila, pomažu u dinamičkim i motoričkim vežbama u kojima nije cilj pobeda, već da svaki učesnik prođe što više poligona i svaki će biti i pobednik. Posebnu pomoć pružio nam je centar u Zvečanskoj koji je primio na smeštaj i ishranu decu iz BiH i Crne Gore.


U programu će učestvovati i Suzana Mančić, a promoter „Liks“ svetskog kupa u motorici za autističnu decu biće najbolja srpska sportistkinja svih vremena strelac Jasna Šekarić. Milena Reljin, proslavljena olimpijka u ritmičkoj gimnastici, dovešće male ritmičarke, a iz Tekvondo kluba Šabac predstaviće se dvoje najmlađih takmičara. Planiran je i plesni program.


- Po mojoj „Liks  metodi“, u dvorani u Beogradu koju sam opremila posebnim rekvizitima, radi mnogo dece i roditelji su često zaprepašćeni  njihovim napretkom za kratko vreme – dodala je Ljiljana Stanojević.- Za sveobuhvatniji rad potrebna je i pomoć zdravstvenih i socijalnih društvenih institucija i organizacija.


Datum: 11.09.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...