x

Todorovićeva šesta u trostavu na Univezijadi

Todorovićeva šesta u trostavu na Univezijadi
Dragana Todorović, reprezentativka Srbije u streljaštvu zauzela je šesto mesto u finalu MK puškom  trostav na Univerzijadi u Gvangdžuu u Koreji sa 407,2 kruga. Zlato je osvojila Laura Georgeta Ilie iz Rumunije sa 454,4 kruga, srebro je pripalo Valentini Protasovoj (Rusija) sa 453,6 krugova, dok je bronzu osvojila Najmeh Hedmati (Iran) sa 445,1 krug. 

Todrovićeva  se u finale plasirala kao osma sa 583 kruga (klečeći 198, ležeći 193, stojeći 197). Čak pet takmičarki sa po 583 kruga, među kojima je bila i Ivana Maksimović, konkurisala je za dva mesta u finalu. Prošle su na više unutrašnjih centara Hedmati (30 centara) i Todorovićeva (26). Maksimovićeva je sa 583 kruga (191, 198, 194) i 20 centara ostala na 11. mestu. Sa novim ličnim rekordom od 576 krugova (183, maksimalnih 200, 193) na 22. mesto plasirala se Katarina Biserčić. U osnovnom delu sa po 590 krugova (dva manje od svetskog rekorda) najbolje su bile Kineskinja Donći Čen i Rumunka Ilie. Oba rezultata su rekordi Univerzijade za osnovni deo.

- Prvi put sam gađala u finalu na jednom velikom takmičenju u inostranstvu, postigla sam i novi lični rekord osnovnog dela i zbog toga sam veoma zadovoljna. . Stari mi je bio 581 krug a postigla sam ga pre pet godina. Posle eliminacija, koje su se računale za ekipni deo kada sam bila veoma loša,  nije moglo gore, već samo bolje – rekla je Dragana Todorović posle finala. – Finale sam počela uz veliku tremu, dosta mi je “radila” puška i posle prva dva stava sam izgubila priključak i šansu za medalju. Finale mora da se vežba, male greške odnesu mnogo krugova...

Sve tri srpske takmičarte su imale bolje rezultate nego u eliminacijama koje su odlučivale o ekipnim medaljama. Na ovo je ukazala i Ivana Maksimović, vlasnica bronze vazdušnom puškom:

- Dobro smo gađale sve tri, posebno Dragana Todorvić ali i Katarina Biserčić i  da smo današnje rezultate imale u eliminacijama u sredu, osvojile  bismo još jednu srebrnu ekipnu medalju. Gađala sam pod opterećenjem, želela sam ulazak u finale i da se borim za još jedan pojedinačni trofej i to u disciplini u kojoj ću za desetak dana gađati i na EŠ u Mariboru. Rezultati su bili visoki, nekoliko nas je ispalo iz finala zbog manje unutrašnjih centara, ali takav je naš sport, nismo mogle sve da se plasiramo u borbu za medalje. Meni je najvažnije da je rezultat osnovnog dela bio dobar. Todorovićeva je prvi put gađala u finalu na takmičenju u inostranstvu i zbog toga mi je vaoma drago. Znamo se od juniorskih dana i “vučemo” jedna drugu. U finalu su prve tri posle dva stava dosta odmakle i bilo ih je teško stići, ali je Todorovićeva dala od sve od sebe…

Strelci su prvog dana turnira doneli i prve dve (i za sada jedine) medalje srpskom studentskom sportu. Ženska reprezentacija (Ivana Maksimović, Dragana Todorović i Katarina Biserčić) osvojila je srebro vazdušnom puškom, dok je se pojedinačnom bronzom okitila Ivana Maksimović.

U pojedinačnom finalu  šesto mesto osvojila je MK puškom trostav  Dragana Todorović, dok je Jasmina Grgić bila sedma MK pištoljem. Reprezentacija je šesta MK pištoljem, sedma MK puškom trostav i osma vazdušnim pištoljem, dok su MK puškom 60 metaka ležeći osvojile deseto mesto. Po broju medalja i učešćima u finalima, streljaštvo je trenutno najuspešniji sport u srpskoj studentskoj ekspediciji u Koreji. 

Puškom su  gađale na Univerzijadi Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“), Dragana Todorović (Novi Beograd Ušće) i Katarina Biserčić (Niš) a pištoljem Jasmina Grgić (Smederevo), Aleksandra Ristović (Zvezdara) i Danica Rašeta (Zemun Centar). U vođstvu su bili trener za pušku Stefan Višekruna i trener za pištolj Mitja Grgić.

Pre ovih trofeja u Gvangdžuu, na Univerzijadama srpski strelci - studenti su osvojili tri srebrne i jednu bronzanu medalju: 2007. u Tajlandu Milenko Sebić srebro MK puškom trostav, 2011. u Ženšenu u Kini  dve srebrne – Zorana Arunović i Damir Mikec MK pištoljem i 2013. u  Kazanju  u Rusiji bronza je pripala  muškoj reprezentaciji MK puškom trostav (Igor Čotra, Borislav Mazinjanin i Milutin Stefanović).

Datum: 10.07.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...