x

Održan okrugli sto Vazduhoplovnog saveza Srbije

Održan okrugli sto Vazduhoplovnog saveza Srbije
Problemi sa kojima se sportski vazduhoplovci susreću u praksi i potreba za menjanjem određenih pravila, vazduhoplovne nesreće i njihovi uzroci i učestalost dešavanja, takse za razne usluge u vazduhoplovstvu, način sprovođenja kaznene politike i mogućnost efikasnog zajedničnog rešavanja problema na institucionalnom nivou - bile su neke od tema o kojima su diskutovali učesnici okruglog stola u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije. 

„Uticaj vazduhoplovnih propisa na bezbednost letenja sportske avijacije i upravljanje vazdušnim prostorom“ bila je tema koja je za zajednički sto dovela predstavnike Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Direktorata civilnog vazduhoplovstva (DCV), Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), VSS-a, vazduhoplovnih klubova iz Srbije, ali i prestavnike iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Ovaj okrugli sto organizovan je kroz projekat CAN (Prekogranično vazduhoplovno uvezivanje) iz pretpristupnih fondova Evropske unije, čiji je cilj podizanje bezbednosti u vazduhoplovstvu, jačanje malih sportskih aerodroma i jačanje kapaciteta službi za potragu i spasavanje. 

Okrugli sto je zvanično otvorio pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj, Zoran Ilić koji je istakao spremnost Ministarstva da radi sa drugim institucijama na rešavanju aktuelnih problema u sportskoj avijaciji i najavio neke od novina u novom Zakonu o saobraćaju koje bi trebalo da ubrzaju pojedine komplikovane procedure. 

Željko Ovuka, generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije ukazao je da se nesreće najčešće dešavaju zbog ljudskog faktora, kao i da su najčešće na početku i na kraju sezone, i skrenuo pažnju na činjenicu da restriktivna i skupa regulativa u pojedinim segmentima neretko dovodi do povećanja ilegalnog letenja. „Kaznena politika postoji, međutim, nadzor na terenu je slab jer je mali broj inspektora, a velika razuđenost, pa se najčešće izlazi po prijavama. Stoga je potrebno ili povećati broj inspektora ili jedan deo toga preneti u nadležnost Vazduhoplovnog saveza Srbije. 

Još jedan od problema su takse za registraciju sportskih aerodroma, koje su velike i predstavljaju naročito opterećenje za klubove u kojima je ostalo svega nekoliko aviona. Za njih su to značajna sredstava, dok za državu to ne predstavlja značajan prihod“, istakao je Ovuka. On je dodao da je zadovoljan što su se sve institucije odazvale pozivu i što vidi mogućnost za još bolju saradnju sa Ministarstvom, Direktoratom i Kontrolom letenja. 

Predstavnici klubova izneli su neke od problema sa kojima se suočavaju i dobili odgovore od stručnjaka iz DCV-a i SMATSA koji su održali predavanja na temu klasifikacije vazdušnog prostora, primene pravilnika o letačkom osoblju, pokratanju novog meteorološkog sajta za letove na malim visinama i reorganizaciji donjeg vazdušnog prostora. Zaključak okruglog stola je da kroz VSS treba u budućnosti formulisati probleme sa kojima se suočavaju klubovi i u saradnji sa nadležnim institucijama raditi na njihovom rešavanju u što kraćim rokovima. 
Datum: 22.02.2015. Autor: Dr Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...