x

Ovuka najbolji generalni sekretar

Na Međunarodnom sajmu Sporta u Beogradu, Sportski savez Srbije proglasio je Željka Ovuku, generalnog sekratara Vazduhoplovnog saveza Srbije, za najboljeg generalnog sekretara u konkurenciji od 89 granskih sportskih saveza. Priznanje je uručio Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Željko Ovuka, diplomirani inženjer elektrotehnike je već sedam godina generalni sekretar Vazduhoplovnog saveza Srbije. Ovuka je i potpredsednik CIVL-a, Svetske paraglajding i hengglajding asocijacije, a inače je i sam pilot paraglajdera i član državne reprezentacije. Aktuelni je državni rekorder u četiri discipline u preletu paraglajderom.

Kancelarija Vazduhoplovnog Saveza Srbije, koja broji pet zaposlenih, sprovodi dva izuzetno uspešna projektaa u okviru predpristupnih fondova Evropske Unije. Ovo je jedini sportski savez u državi koji je iskoristio ovu mogućnost iz IPA fondova, a VSS-ov projekat je izabran za jedan od 13 najboljih u konkurenciji od oko 600 projekata, za šta je Ovuki uručeno specijalno priznanje ministra Jadranke Joksimović koja je zadužena za Evropske integracije.

Prilikom dodele nagrada, Ovuka se zahvalio i uspešnim sportistima koji su u inostrantvu proslavili našu zemlju: "Iako naporno radimo svih ovih godina na popularizaciji vazduhoplovnog sporta, naročito mi je drago što priznanje dolazi ove godine, jer je VSS organizovao čak dva Evropska prvenstva u Srbiji -  u preciznom sletanju paraglajderom i u preletu paraglajderom, koje je Svetska vazduhoplovna federacija ocenila najboljom mogućom ocenom. Tom prilikom, reprezentacija Srbije u preciznom sletanju paraglajderom  osvojila je drugo mesto na tom takmičenju, a naš reprezentativac Dejan Valek postao je evropski šampion u pojedinačnoj konkurenciji, dok je Tamara Kostić među najbolje tri žene u Evropi".

Pored toga, raketni modelari koji su takođe u sastavu Vazduhoplovnog saveza Srbije su ove godine za našu zemlju osvojili čak šest medalja na Svetskom prvenstvu, a u generalnom plasmanu Svetskog kupa po jednu medalju osvojili su naši sportisti i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji. Ekipa Srbije je na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rumuniji ove godine u klasi F1B osvojila treće mesto, od ukupno 27 zemalja.

U 2014. godini Vazduhoplovni Savez Srbije organizovao je preko 50 takmičenja u zemlji, a nacionalne reprezentacije u raznim vazduhoplovnim sportovima učestovale su na 10 takmičenja u inostranstvu i donele brojne medalje.

Vazduhoplovni Savez Srbije je nacionalni granski savez koji okuplja sedam sportova: padobranstvo, paraglajding, ultra lako letenje, balonarstvo, jedriličarstvo, motorno letenje i raketno i vazduhoplovno modelarstvo. Članstvo VSS-a čini oko 70 klubova i 2.500 sportista.
 
Datum: 03.12.2014. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...