x

Dve bronzane medalje na turniru u Haskovu

Dve bronzane medalje na turniru u Haskovu
Srpski seniori su na odličan način otvorili 2015. Na međunarodnom pozivnom turniru Inter. tournament – Kassabian Brothers, koji je od 30. januara do 1. februara održan u Haskovu i na kojem je učestvovalo pet zemalja – Bugarska, Srbija, Turska, Grčka i Makedonija, naši reprezentativci su osvojili dve medalje. U muškom dublu Ilija Pavlović i Igor Bjelan su stigli do bronzanog odličja, a isti uspeh ostvarila je i Milica Simić u ženskom dublu u kojem je nastupila u paru sa Grkinjom Aleli Zoi. Pavlović i Bjelan su u borbi za finale izgubili od domaće kombinacije Nikolov, Panev, dok su Simićeva i Zoieva u polufinalu poražene od turskog para Unlu, Dolču.

Malo je nedostajalo da skor medalja u Bugarskoj bude i veći budući da su čak četiri naša takmičara stala na korak od postolja. U mečevima četvrtfinala muškog singla svi naši igrači su poraženi od domaćih takmičara. Pavlović je izgubio od Bojčinova, Borko Petrović od Janakijeva, a njegov brat Dragoslav od potonjeg osvajača zlata Nikolova. Do plasmana među osam najboljih kroz grupno takmičenje nisu uspeli da se probiju Miodrag Kaličanin i Igor Bjelan koji su zauzeli treće, odnosno drugo mesto u svojim grupama. Milica Simić je u borbi za polufinale ženskog singla izgubila, posle velike borbe u tri seta, od Turkinje Ozelgud i tako je ostala bez odličja u ovoj konkurenciji.

“Turnir u Haskovu poslužio je kao odlična provera za sve naše reprezentativce, koji se trenutno nalaze u sred priprema za nastavak sezone. Osvojena su dva odličja, igrano još četiri direktna duela za medalje, pa je i u rezultatskom smislu ispunjen cilj. Nastup naših takmičara je skeniran do tančina pa će nam ovaj turnir poslužiti i kao smernica za nastavak trenažnog procesa. Ovu priliku koristim da se zahvalim domaćinu na pozivu i na izuzetnom gostoprimstvu tokom svih dana turnira u Haskovu na kojem su, između ostalog, učestvovali mladi olimpijci iz Bugarske i seniorski i juniorski reprezentativci zemalja iz okruženja”, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.

Uporedo sa turnirom Inter. tournament – Kassabian Brothers u Haskovu je održan zvaničan godišnji sastanak Balkanske badminton asocijacije (BBA) na kojem su Srbiju predstavljali predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović, inače potpredsednik BBA, i Milan Barbir. Pored naše zemlje predstavnike na sastanku BBA imalo je još pet država – Bugarska, Rumunija, Grčka, Makedonija i Turska, koju je predstavljao predsednik tamošnjeg Saveza, te potpredsednik BBA i Evropske badminton konfederacije Murat Ozmekik. 

Na sastanku, kojem su Jovović i Barbir dali veliki doprinos izlaganjem realizovanih aktivnosti i iznošenjem plana za dalje unapređenje administrativnih, propagandnih i međunarodnih aktivnosti BBA, između ostalog usvojen je Izveštaj sa balkanskih prvenstava 2014. i potvrđena su domaćinstva i kalendar balkanskih prvenstava za 2015. U ovoj godini biće održano šest balkanskih šampionata – za igrače do 13, 15, 17 i 19 godina, seniore i veterane a Srbiji je, uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta, poverena organizacija Balkanskog prvenstva za igrače do 17 godina. Ovaj šampionat biće održan krajem avgusta i na njemu će naša reprezentacija, predvođena aktuelnim evropskim viceprvakom Lukom Milićem, imati priliku da još jednom potvrdi kvalitet u ovom uzrastu. 

Inače, Srbiji su tokom zvaničnog sastanka od BBA uručena priznanja za izuzetne rezultate u 2014. i za veliki doprinos u razvoju badmintona na Balkanu. Priznanja su Radomiru Jovoviću uručili predsednik BBA Bugarin Puzant Kazabjan i potpredsednik BBA Murat Ozmekik.
Datum: 03.02.2015. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...