x

750 trkača istrčalo je prvi ONE RUN Internacionalni polumaraton u Beogradu!

750 trkača istrčalo je prvi ONE RUN Internacionalni polumaraton u Beogradu! Foto: Raša Aleksić

19. maja 2024, Beograd je postao deo najvećeg svetskog polumaratona «One Run» koji organizje Hero liga. Više od 1000 trkača i navijača je bilo pristuno na događaju.


Događaj je počeo u 18h trkom na 1km a usledile su simultane trke na 5, 10 i 21.1 km.


Start trke bio je ispred Brankovog mosta a ruta je vodila kejom ispod Železničkog mosta, do okreta na kraju keja i nazad sve do početka Zemuna.


Najemotivniji momenat bio je start trke na 1km, koja je bila masovno popunjena mališanima, a roditelji su ih bodrili sa barijera uz navijačke rekvizite. Jedna po jedna trka su se završavale, ali najuporniji su ostali uz DJ-ja do kraja događaja da sačekaju sve polumaratonce i učestvuju u

tomboli!


Divno je videti ovoliko pozitivnih ljudi i porodica koje su došle da se kroz trčanje ujedine sa globalnim trkačkim pokretom” 


Beograd je ponosan da bude deo One Run pokreta i da iz godine u godinu podiže broj učesnika i njihovo zadovoljstvo trčanjem. - izjavila je Milica Luković, direktorka trke.


Najbrži polumaratonac sa vremenom 1:32:52 bio je Milan Broćeta, najbrža polumaratonka sa vremenom 1:40:19 bila je Sanja Despotović.


Ove godine pored Srbije, u trci učestvuje još 15 zemalja! Kirgistan, Rusija, Kina, Brazil, Egipat, Belorusija, Bahrein, Katar, UAE, Kamerun, Nepal, Jermenija, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan. Ukupno, događaj je privukao više od 180,000 učesnika širom sveta!


One Run Polumaraton prvi put je održan 21. Maja 2017. istovremeno u 10 ruskih gradova. U 2018. godini jedinstveni start nezavisno od vremenskih zona održan je u 15 gradova. U 2019. godini učestvovalo je 19 gradova. A 2020. prvi je put sinhronizovan start u svim delovima Ruske Federacije. 2023. godine ova je trka dobila međunarodni status i održana je u 5 zemalja: Kini, Kirgistanu, Jermenij, Tadžikistanu i Belorusiji.


Sinhronizovan start jedan je od jedinstvenih obeležna polumaratona u Rusiji, što je projekt učinilo jednim od najvećih sportskih događaja u zemlji. One Run je 2020. i 2021. postavio dva Guinnessova svetska rekorda kao "Polumaraton koji je ujedinio najveći broj gradova u isto vreme"


Datum: 22.05.2024. Autor: Milica Luković

PROČITAJTE JOŠ...