x

Određeni sastavi za EP u Osijeku i SK u Minhenu: Nove juniorske nade na sceni

Određeni sastavi za EP u Osijeku i SK u Minhenu: Nove juniorske nade na sceni Foto: SSS

Krajem maja i početkom juna srpske reprezentativce u kratkom periodu očekuju dva velika takmičenja.


Od 28. maja do 6. juna učestvovaće na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Osijeku, gde će prvo biti održana seniorska, pa potom juniorska takičenja. 


Omladinski deo šampionata Evrope još neće biti završen, a u Minhenu će već početi Svetski kup, čiji je početak zakazan za 2, a kraj za 7. jun.


Posle drugog kola Kupa Srbije, sportski direktor SSS Dragan Marković je na osnovu predloga selektora odredio sastav za oba takmičenja.


U Osijeku će učestvovati devetoro seniora i čak 13 juniorskih strelaca Srbije. 


U seniorskim takmičenjima puškom nadmetaće se osmoro srpskih takmičara. Uz standardne reprezentativce Andreu Arsović, Sanju Vukašinović, Teodoru Vukojević, Milutina Stefanovića, Milenka Sebića i Lazara Kovačevića, u Osijek idu i Marko Ivanović („Čika Mata“) i Dušan Stojadinović (Novi Sad 1790). 


Po pravilima Evropske streljačke konfederacije, svaka zemlja može da prijavi po pet takmičara po disciplini, ali samo trojica su u konkurenciji za finale. Naš stručni štab je, kao i na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem, iskoristio tu mogućnost i dao šansu dvojici mlađih strelaca.


Pištoljem će gađati Jovana Todorović.


-Kao i obično ciljamo medalje, ali ovaj put i olimpijske kvote. Turnir u Osijeku je poslednje kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre. U seniorskim olimpijskim disciplinama će se deliti po dve kvote – kaže Marković.


Srpska juniorska reprezentacija odavno na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem nije bila ovako brojna. U njoj je šest takmičarki puškom, petorica juniora istim oružjem i tri juniorke pištoljem. U juniorskim disciplinama, maksimalan broj strelaca iz iste zemlje po disciplini je šest, s tim dvojica/dve od njih moraju da budu mlađi od 18 godina.


Šampionat u Osijeku je po jednoj činjenici prekretnica u srpskom streljaštvu.


-Prvi put posle mnogo vremena na Evropskom prvenstvu maloaklibarskim oružjem imamo juniorsku ekipu pištoljem. Dobijamo nove strelce koji su zaslužili da im se ukaže šansa, a to je rezultat akcija koje je Streljački savez Srbije realizovao proteklih godina, poput nabavke oružja za klubove po beneficiranim cenama i organizacije kampova – podvlači Marković.


Da nova generacija srpskih strelaca pištoljem dolazi na scenu potvrđuje i sastav za Svetski kup u Minhenu.


Svi seniorski reprezentativci koji će učestvovati u Osijeku idu i u Minhen. Pridružiće im nekoliko strelaca vazdušnim pištoljem – iskusni asovi Zorana Arunović i Damir Mikec, koji se vraća na vatrenu liniju posle oporavka od povrede ruke, zatim Jelena Todorović, ali i  trojica juniora,  koji će debitovati na Svetskom kupu.


Turnir u Minhenu je poslednje takmičenje za skupljanje bodova za rang liste Svetske streljačke federacije za olimpijske kvalifikacije. Po jedan takmičar i takmičarka u svakoj disciplini će na osnovu lista steći pravo učešća na Olimpijskim igrama.


Srbija na Evropskom prvenstvu u Osijeku


MK puška trostav, seniori: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92), Marko Ivanović („Čika Mata“), Dušan Stojadinović (Novi Sad 1790).


MK puška trostav,seniorke: Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Teodora Vukojević („Čika Mata“)


MK sport pištolj, seniorka: Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće)


MK puška trostav, juniori: Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Petar Erdei (Novi Sad 1790), Uroš Aleksić („Čika Mata“), Đorđe Savić (Oko sokolovo).


MK puška trostav, juniorke: Aleksandra Havran (Novi Sad 1790), Iva Rakonjac (Pančevo 1813), Anja Knežević (Novi Beograd-Ušće), Ljiljana Cvetković (Niš 1881), Emilija Ponjavić (Trstenik 1893), Anđelija Stevanović („Dragan Jevtić Škepo“).


MK sport pištolj, juniorke: Marta Novović (Novi Beograd-Ušće), Olga Stojanović („Aleksa Dejović“), Nađa Martinović (Partizan).


Srbija će u Osijeku učestvovati i u disciplinama miks i ekipni trio trostav, a sastavi će biti određeni na takmičenju.


U stručnom štabu su selektor za pušku Dragan Donević, koji će zajedno sa sportskim direktorom Draganom Markovićem, biti zadužen za seniorske discipline puškom, zatim selektor za pištolj Jasna Šekarić, članovi juniorskog stručnog štaba Saša Iker, Ivan Manojlović i Stefan Višekruna i treneri po predlogu selektora Stevan Pletikosić. Milan Armuš, Alina Sebić, Goran Stojadinović, Lidija Mihajlović i Ljubiša Rakonjac..


Srbija na Svetskom kupu u Minhenu


Reprezentacija puškom će biti sastavljena od seniorki i seniora koji će gađati u Osijeku


Žene, pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011), Jovana Todorović (Novi Beograd-Ušće), Jelena Todorović (Olimpik 011).


Muškarci, pištolj: Damir Mikec (Policajac), Luka Milošević (Akademac), Marko Ninković (Pančevo 1813), Uroš Gajić (Niš 1881). 


Datum: 21.05.2024. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...