x

Srebro za košarkaše Srbije na Svetskom prvenstvu u Manili!

Srebro za košarkaše Srbije na Svetskom prvenstvu u Manili! Foto: FIBA

Srebro za Srbiju na Svetskom prvenstvu u Manili, još jedan istorijski rezultat za srpsku košarku! U velikom finalu, srpski nacionalni tim je izgubio od Nemačke 77:83.


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2023 (2023 FIBA Basketball World Cup) održano je u periodu od 25. avgusta do 10. septembra 2023. godine, u Japanu, Indoneziji i Filipinima, u organizaciji Košarkaškog saveza Japana, Košarkaškog saveza Indonezije, Košarkaškog saveza Filipina i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). 


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2023


Meč je počeo pogocima Stefana i Nikole Jovića za početnih 5:0 u korist Srbije. Na drugoj strani, uzvratili su Franc Vagner i Šruder. U trećem minutu sureta, povredu prilikom prodora je zaradio Ognjen Dobrić koji je morao van igre, a njegovo mesto je zauzeo Vanja Marinković. Timovi su se smenjivali u vođstvu tokom većeg dela ovog perioda, a nakon sedam minuta igre, na semaforu je stajalo 19:19. Do isteka prve deonice, Srbija je za nijansu bila efikasnija pa je rezultat posle deset minuta glasio 23:26.


U drugoj četvrtini, posle dva poena Filipa Petruševa sa linije slobodnih bacanja, Nemačka dolazi do serije od 7:0 na koju odgovaraju trojkom kapiten Bogdanović i „krađom“, a potom i pogotkom za dva Dejan Davidovac. Uspeli su „Orlovi“ sa ponovo steknu +4 nakon dve dobre odbrane, ali su Nemci ponovo uzvratili mini serijom 5:0 i prešli u minimalno vođstvo, što je bio znak za tajm-aut selektora Pešića. Na polovini meča, bilo je potpuno izjedačeno (47:47).


Velika borba nastavila se i u trećoj četvrtini. Nemačka je imala i +4, ali je Milutinov sa linije slobodnih baca približio Srbiju na -2 na 15 minuta pre završetka meča. Pronalazili su srpski reprezentativci rešenja u napadu, ali lopta nije htela u koš čak ni sa linije slobodnih bacanja. Takođe, nekoliko snažnijih kontakata pod košem rivala je označeno kao čisto, što je na drugoj strani rezultiralo serijom rivala koji je stekao 11 poena prednosti. Na isteku trećeg perioda, rezultat je glasio 69:57.


Početak poslednje četvrtine, doneo je mini seriju Srbije 7:2. Pokušavali smo da se približimo, ali su Nemci kontrolisali rezultat i čuvali višak od sedam do devet poena, koristili naše greške u napadu… Drugu trojku u ovoj četvrtini pogodio je sjajni Avramović, a onda je i fauliran na šutu za tri poena i smanjio je 1:21 pre kraja na 75:78. Ukrao je loptu Bogdanović, ali je Gudurić promašio trojku. Fauliran je Šruder, koji je samo jednom bio siguran za 79:75 na 48.7 sekundi pre kraja. Fauliran je Gudurić na ulazu, pogodio je dva penala za 77:79 na 39.5 sekundi pre kraja. Realizovao je ulaz Šruder i doneo Nemcima 81:77 na 21.4 sekunde pre poslednje sirene. Promašio je trojku Avramović, Gudurić dodao loš pas, a onda je Šruder fauliran. Pogodio je kapiten Nemačke oba penala i sve je bilo gotovo.


NEMAČKA – SRBIJA 83:77 (23:26, 24:21, 22:10, 14:20)


Kompletnu statistiku pogledajte ovde.



Izjave nakon utakmice:

Selektor Srbije Svetislav Pešić:

Čestitam Nemačkoj na odličnoj utakmici. Zaslužili su ovu pobedu, igrali 40 minuta na visokom nivou, sa kontinuitetom, veoma fizičku košarku. Nemačka je prvenstvo završila bez poraza i treba da im čestitamo na tome. Naša situacija je drugačija. Trebalo nam je više, veća rotacija. Nismo znali da li Milutinov može da igra do poslednjeg trenutka zbog problema sa mišićem koji je zadobio protiv Kanade. Imali smo samo 48 sati da ga pripremimo što je bilo jako teško. Na početku utakmice izgubili smo jako važnog igrača u Dobriću. Bogdanović se pre utakmice osećao loše. Toliko problema u kratkom intervalu nisam video u životu… Čestitam još jednom Nemačkoj, igrali su odličnu košarku, zaslužili su ovu medalju. Ponosan sam i na moje igrače, ko ne može da bude ponosan na ovaj tim. Imali smo otvoren šut pred kraj, nismo pogodili… Za ovakve utakmice treba da budemo u boljoj fizičkoj formi. Rekao sam igračima da sam ponosan na njih, pre i posle utakmice. Mi smo dugo na putu, od 17. avgusta smo na putu, svaki dan živimo zajedno kao porodica, postali smo dobri prijatelji, više od odnosa trener-igrač. Sve ih volim. Našli smo se, veruju oni meni i ja njima. Bili smo posvećeni i tako smo nadoknadili nešto što nam je falilo.


Aleksa Avramović:

Napravili smo veliki uspeh, glave su nam uzdignute. Mi smo već zaboravili ovo, sledeći cilj su nam Olimoijske igre gde želimo da uradimo još više. Nemci su uradili veliku stvar, njihova želja i fizikalnost su odlučili. Imali smo šansu da izjednačimo pred kraj, ali nismo uspeli. Mnogo smo brinuli zbog našeg druga Boriše Simanića, danas smo brzo izgubili Ognjena Dobrića, koji je jedan od naših ključnih igrača i znamo šta nam je sve doneo tokom turnira. Takođe je i Nikola Milutinov imao problem, svi smo bili u problemu. To nije izgovor, idemo dalje. Smejaćemo se već sutra…


Bogdan Bogdanović u najboljoj petorci SP!

U najbolju petorku šampionata izabran je kapiten Srbije Bogdan Bogdanović, a uz njega su u idealnom timu Denis Šruder (Nemačka), Šaj Gildžus Aleksander (Kanada), Entoni Edvards (SAD) i Luka Dončić (Slovenija), dok je MVP Denis Šruder. (Izvor: KSS)


Datum: 10.09.2023. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...